Сб, 2024-04-20, 12:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:23
Глава МЗС Латвії - Крим став замороженим конфліктом
Інші останні Новини з регіонів України

Незаконна анексія Криму стала замороженим російсько-українським конфліктом, швидкого вирішення у якого немає. Про це сказав в інтерв'ю агентству BNS міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич.

"Міжнародне співтовариство не визнає анексію Криму. Діють встановлені Євросоюзом заборони для компаній і громадян на те, щоб розгортати будь-яку економічну співпрацю, вкладати інвестиції або підтримувати зв'язки з Кримським півостровом. Ми вважаємо його українською територією, а Росія вважає своєю. Чи бачимо ми тут швидке рішення? Ні. Швидкого рішення ми тут не бачимо. Ми не можемо і не сміємо знімати це питання з міжнародного порядку денного", - сказав Ринкевич.

Щодо Донбасу, то, на його думку, ховати мінські угоди ще рано.

"Виконання угод як і раніше актуально. Ми бачимо загострення, але я думаю, що нам треба сконцентрувати всі причетні сторони на максимальне виконання цих угод", - зазначив він.

При цьому, на думку міністра, альтернативи мінським угодам не існує і поки вони явно не виконуються в задовільному обсязі.

Довідка

З 27 лютого 2014 року російські озброєні військові без розпізнавальних знаків почали блокувати і захоплювати військові, прикордонні й державні об'єкти в Криму.

16 березня в АР Крим і Севастополі відбувся "референдум", ініційований нелегітимною проросійською владою. На ньому були винесені такі питання: 1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?".

За результатами підрахунку голосів на референдумі 96,77% кримчан проголосували за приєднання Криму до Російської Федерації.

Оскільки Конституцією України не передбачено проведення місцевих референдумів та з урахуванням того факту, що референдум в Криму став можливим тільки через вторгнення російських військ, світова громадськість, за винятком Росії, вважає його нелегітимним.

17 березня нелегітимна Верховна Рада Криму проголосила півострів незалежною суверенною державою - Республікою Крим.

Також парламент Криму змінив назву на Державна Рада Республіки Крим, встановив кордони республіки, перейшов на російські рублі, московський час і націоналізував українські державні порти та підприємства.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про визнання Республіки Крим", відповідно до якого її визнали "незалежною державою".

18 березня Путін та нелегітимна сепаратистська влада Криму підписали договір про приєднання півострова до Росії. Міжнародна спільнота відмовилася визнавати анексію Криму та псевдореферендум в автономії.

Тільки 17 квітня президент РФ визнав участь російських військових у захопленні і відділенні Криму.

15 березня 2015 року в інтерв'ю для фільму виробництва телеканалу "Росія" "Крим. Шлях на Батьківщину" Путін вперше розповів про те, як навесні 2014-го віддавав накази з передислокації підрозділів Збройних Сил РФ на суверенну територію України. Зокрема для того щоб, як він висловився, "роззброїти і блокувати" український військовий контингент в процесі окупації Автономної Республіки Крим, він послав туди елітні загони ГРУ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 860 | Додав: adminA | Теги: глава МЗС Латвії, заморожений конфлікт, Крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]