Пт, 2024-04-26, 19:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:26
Києву вигідніше перевести ГТС у реверс, аби не "Газпром"
Інші останні Економічні новини

"Нафтогаз" планує підписати з німецькою компанією RWE короткотерміновий контракт на поставку в Україну через трубопроводи Словаччини газу, купленого в Європі. Відбутися це може вже найближчим часом.

Україна розглядає варіант реверсного використання частини газотранспортної системи, що дозволить імпортувати в Україну газ по трубопроводах не тільки з Росії, але і з Євросоюзу. Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.

Як стало відомо "Дзеркалу тижня. Україна", Нафтогаз "планує підписати з німецькою компанією RWE короткотерміновий контракт на поставку в Україну через трубопроводи Словаччини спотового газу, купленого в Європі. Відбутися це може вже найближчим часом.

"Дзеркало тижня" має в своєму розпорядженні проект рамкової угоди та відповідних контрактів, покликаних забезпечити угоду "Нафтогазу" з RWE. Проект цього документа кардинально відрізняється від договору купівлі-продажу від 19 січня 2009 року, укладеного між "Нафтогазом" і "Газпромом".

З юридичної точки зору, як свідчать фахівці міжнародного торгового права, з якими консультувалася редакція "Дзеркала тижня", рамковa угодa "Нафтогазу" з RWE є достатньо збалансованим документом. В цілому права і зобов'язання кожної із сторін є паритетними і не обтяжені надмірними умовами.

Угода стане "пробним кроком" і розраховано на невеликі обсяги поставок - "Нафтогаз" має намір поки імпортувати з Європи близько 3 млн кубометрів газу на добу. Але сам факт може вплинути на подальші позиції України в переговорному процесі з "Газпромом".

Є підстави сподіватися, що реверс української ГТС для імпорту газу з півдня і заходу розглядається українською стороною як цілком реальна перспектива на майбутнє. Як стало відомо "Дзеркалу тижня", представники Україні провели переговори з Туреччиною і Болгарією на предмет використання одного з турецьких LNG терміналів з тим, щоб потім організувати поставку газу через газотранспортну систему Болгарії в Україну.

Ні Туреччина, ні Болгарія не заперечують. Болгарія за останній час модернізувала свою ГТС і проклала паралельно експортним газопроводам труби, які дозволять транспортувати газ у реверсному напрямку до Румунії. Так що якщо Україна домовиться з Румунією, реверс газу і в цьому напрямку технічно можливо буде організувати.

Раніше 17 лютого російський газовий холдинг "Газпром" знизив ціну в рамках довгострокових контрактів на газ для європейських споживачів у середньому на 10%.

У 2011 році було переглянуто ціни з PremiumGas, Edison (поставки через СП "Промгаз"), GDF Suez (Франція), Wingas (Німеччина), SPP (Словаччина), Sinergie Italiane (Італія). На початку січня 2012 р. було підписано угоду про позачерговий перегляд контрактної ціни з компанією Econgas (Австрія).

Як відомо, Україна безуспішно домагається зниження вартості російського газу. Результатів переговорів поки що немає, проте глава "Газпрому" раніше заявив, що після Нового року можливе підписання додаткової угоди до чинних газових контрактів.

Українська влада, попри заяви заяви про врегулювання газового питання в судовому порядку, так і не зважилася подати позов у міжнародний арбітраж.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1176 | Додав: adminA | Теги: РЕВЕРС, ГТС, газпром, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]