Ср, 2024-04-24, 23:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:02
Київ і ЄС погодили дату парафування Асоціації. Україна поспішає в ЗВТ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна і Євросоюз узгодили дату парафування Угоди про асоціацію - процедура відбудеться в Брюсселі 30 березня. До цієї дати у Верховній Раді мають намір прийняти спеціальну заяву з закликом до ЄС підписати УА і негайно запровадити її економічну частину. Голосування щодо цього документу стане приводом для протистояння у парламенті - його текст уже викликав питання у представників опозиції.

Вчора голова фракції Партії регіонів (ПР) Олександр Єфремов та заступник голови парламентського комітету з міжнародних справ Леонід Кожара (ПР) зареєстрували у Верховній Раді проект постанови "Про схвалення угоди про асоціацію, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС". У розпорядженні видання "КоммерсантЪ-Украина" опинився текст документу. Верховній Раді пропонується прийняти політичну заяву (займає чотири сторінки), яка вітає продовження європейської інтеграції України.

Документ, зокрема, "закликає Євросоюз і його країни-члени продемонструвати політичну волю і забезпечити якомога швидше підписання угоди про асоціацію". Заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий відзначив ще одне завдання, яке ставили перед собою автори документа. "Друга мета - запровадження в життя розділу про зону вільної торгівлі ще до того, як завершиться ратифікація всієї угоди. У документі є посилання на відповідну норму ЄС", - заявив Чалий.

Поява документа саме зараз невипадкова. Джерела в МЗС запевняють, що Київ і Брюссель погодили дату парафування Угоди про асоціацію, після чого формально може бути запущений процес підготовки договору до підписання. Ця церемонія відбудеться 30 березня в Брюсселі. "Ми хочемо схвалити цю заяву за два найближчі пленарні тижні (до 23 березня). Ми не прив'язуємо це питання до парафування, але маємо намір висловити думку парламенту, не відкладаючи", - заявив Олександр Єфремов.

Голосування в Раді з цього питання стане причиною для чергового публічного протистояння ПР і опозиції. Член парламентського комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко ("Наша Україна - Народна самооборона") заявила, що ініціатива ПР багато в чому повторює рішення комітету парламентського співробітництва України та ЄС, ухвалені наприкінці лютого.

"Але чомусь випав один важливий пункт - про необхідність припинити вибіркове правосуддя і переслідування опозиції. Думаю, опозиційні фракції будуть наполягати на внесенні в документ цього положення", - пояснила Геращенко. "Мені хотілося б конструктивно співпрацювати з опозицією з цього питання. Але якщо вони зажадають внести в текст один пункт - про звільнення Тимошенко, то про що говорити?" - парирував Єфремов.

Прихильники Юлії Тимошенко налаштовані ще більш категорично. "Час декларацій минув. Найкраще, що сьогодні може зробити парламентська більшість задля досягнення прогресу щодо УА, - підтримати зміни до статей 364 і 365 Кримінального кодексу", - заявив Григорій Немиря, який курирує міжнародний напрямок у партії "Батьківщина".

Він підкреслив, що за наполяганням європейської сторони церемонія парафування пройде непублічно, за відсутності преси. "Партія регіонів хоче підтримати майбутнє парафування Угоди, намічене на 30 березня, помпезною пропагандистською заявою", - вважає Немиря.

Як повідомлялося, всупереч очікуванням, на саміті Україна-ЄС, що відбувся в Києві 19 грудня 2011 року, не було парафовано угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Міністр закордонних справ країни Костянтин Грищенко висловив сподівання, що документ буде парафовано до середини лютого 2012 року.

Президент України Віктор Янукович висловлював впевненість, що Угода про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом буде підписана в 2012 році.

Проте через низку подій в Україні у 2011 році, які європейська спільнота розцінила як згортання демократії і дрейф у бік авторитаризму, намічений план не здійснився. Згодом стало відомо, що Угоду про асоціацію Україна-ЄС буде парафовано протягом березня, а її підписання - "десь восени, якщо ситуація в Україні зміниться". Проте в ЄС підкреслювали, що вимоги ЄС до України - зокрема, відмовитися від практики виборчого правосуддя - все одно залишаються чинними.

З іншого боку, в Європі не відкидають, що Угода про асоціацію України з ЄС може бути підписана аж після президентських виборів 2015 року.

Однак на початку березня про євроінтеграцію згадав сам президент Янукович, опублікувавши план євроінтеграційних доручень, які він роздав членам уряду.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1196 | Додав: adminA | Теги: парафування Асоціації, Київ, ЗВТ, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]