Вт, 2024-04-23, 17:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:53
КНДР потрапила в опалу до Заходу: їй "світять" нові санкції та ізоляція
Інші останні Новини світу

Президент США Барак Обама попередив Північну Корею, що вона "нічого не досягне погрозами і провокаціями". Це попередження було озвучено на тлі підготовки Пхеньяна до запуску ракети далекої дії, яка, як твердить КНДР, має вивести на орбіту супутник, передає Бі-Бі-Сі.

Пан Обама зробив свою заяву після переговорів у Сеулі з президентом Південної Кореї Лі Мен Баком напередодні всесвітнього саміту з проблем ядерної безпеки. Лідери двох країн заявили, що Північна Корея ризикує зіткнутися з подальшими санкціями й ізоляцією, якщо не скасує своїх планів із запуску ракети.

У неділю офіційні особи Південної Кореї заявили, що Північна Корея вже доправила основну частину ракети до стартового майданчика на північному сході країни. Цей запуск суперечить умовам домовленості, яку було досягнуто з КНДР минулого місяця, і яка передбачає надання КНДР продовольчої допомоги в обмін на часткове замороження Пхеньяном своєї ядерної активності та балістичних випробувань.

Раніше в неділю президент Обама відвідав демілітаризовану зону (ДМЗ), яка розділяє Північну і Південну Кореї. Цей візит відбувся на тлі посилення напруженості через плани КНДР запустити на орбіту космічний супутник.

На військовому гелікоптері президентові США показали з повітря межу зони на 38-й паралелі, де пролягає один із найбільш укріплених кордонів у світі. Обама сказав американським військам, що вони перебувають "на кордоні свободи".

Президент США також провів близько 10 хвилин на спостережному пункті, поглядаючи у бінокль в напрямку Північної Кореї крізь куленепробивне скло. Демілітаризована зона, завширшки 4 км, розділила Корейський півострів після закінчення Корейської війни 1953 року. Вона вважається одним із найбільш укріплених кордонів у світі.

У понеділок президент США відвідає саміт з ядерної безпеки у Сеулі. Дводенну конференцію у Південній Кореї загалом відвідають лідери понад 50 країн. Основним акцентом конференції стануть шляхи запобігання тому, аби злочинні та бойові групи не заволодіти ядерною зброєю.

Питання про ядерну програму Пхеньяна в офіційній програмі заходу немає, а Північна Корея не бере у ньому участі. Проте представники США чітко дали зрозуміти, що Обама обговорюватиме питання і щодо КНДР, і щодо Ірану на двосторонніх зустрічах з президентами Китаю та Росії.

ЗМІ: КНДР посідає останнє місце в новому рейтингу ядерної безпеки

Аналітики, що вивчають глобальне використання ядерних матеріалів, визнали найбільш "ядерно-безпечною" державою Австралію, на останньому місці в рейтингу ядерної безпеки опинилася КНДР, передають у понеділок японські ЗМІ.

Американська неурядова організація Nuclear Threat Initiative("Ініціатива щодо скорочення ядерної загрози" - ред.) склала новий рейтинг ядерної безпеки з 32 країн, котрі мають в розпорядженні хоч би один кілограм ядерного палива або інших ядерних матеріалів, які можуть бути використані для створення ядерної зброї, передає "Інтерфакс-Україна".

"Австралія посіла перше місце, набравши 94 пункти зі 100 можливих, Північна Корея опинилася аж у кінці рейтингу, на 32-му місці, набравши лише 37 пунктів зі 100 через відмови дотримуватися міжнародних ядерних стандартів", - повідомляють ЗМІ.

Фахівці оцінювали ядерну безпеку за п'ятьма ключовими критеріями, включаючи контроль транспортування ядерного палива, а також дотримання міжнародних норм щодо гарантування ядерної безпеки.

Старший директор Nuclear Threat Initiative Діпті Чоубі зазначила у бесіді з виданнями, що КНДР, таким чином, знову стикається з вимогами контролю за ядерними матеріалами країни з боку міжнародного співтовариства.

Аналітики відзначають невисокий рейтинг ядерної безпеки Пакистану і Ірану, що набрали 41 і 46 пунктів відповідно. Японія ж посіла 23-тє місце в рейтингу з 32 можливих.

Нагадаємо, Північна Корея планує запуск штучного супутника в період з 12 по 14 квітня. Супутник виведе на орбіту балістична ракета.

Оголошене КНДР рішення не на жарт стривожило весь світ. Захід побоюється, що під виглядом виведення космічного об'єкта північнокорейська влада випробує ракету-носій великої дальності, гіпотетично здатну нести і ядерну боєголовку.

Японія приводить свою ПРО в бойову готовність у зв'язку з наміром КНДР запустити супутник у квітні 2012 року. Наказ про підготовку до розгортання зенітно-ракетних комплексів Patriot віддав глава міністерства оборони Японії Наокі Танака.

Генсек ООН закликав Північну Корею відмовитися від запуску ракети.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1095 | Додав: adminA | Теги: опалу, КНДР, Заходу: нові санкції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]