Пт, 2024-04-19, 21:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:47
Коаліція "2+": хто кого "з'їсть"? - огляд преси
Інші останні Політичні новини

Політична криза, до якої вкотре привели українські політики, не погодивши реальний стан справ у країні, власні можливості, амбіції і примхи, досі триває. Попри бажання президента сформувати уряд вже 29 березня, з цим, як і багатьма іншими планами "покращення", парламентарі затрималися. В результаті переговорів у стінах парламенту у вівторок народні депутати так і не змогли домовитися з приводу нової більшості у Верховній Раді. Тому наступна дата - четвер, 31 березня, коли планується голосування за нового прем'єр-міністра.

Причиною ж того, що політики вкотре забарилися, знову є проблема розміру амбіцій політичних сил і небажання знаходити консенсус у складних умовах. Проблемою є і те, що сьогодні кілька суб'єктів парламенту хочуть позачергових парламентських виборів - "Самопоміч", "Батьківщина" й "Опоблок".

Однак сьогодні у владних колах розглядається кілька варіантів коаліції, основою яких є союз "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", сумарна кількість депутатів яких становить 216 депутатів. А в кулуарах вже як про даність кажуть, що новий уряд очолить Володимир Гройсман, який мріяв про прем'єрство після парламентських виборів, але другий результат "Блоку Петра Порошенка" зруйнував його надії. Але, щоб це втілити, потрібно практично сформувати нову коаліцію. Тому варіант №1 - набрати мінімальну необхідну кількість з 226 депутатів за допомогою союзу БПП, НФ і позафракційних парламентаріїв. На підтвердження цього вчора в пресі повідомили, що народний депутат Ірина Суслова погодилася увійти до складу "Блоку Петра Порошенка". Також були поширені чутки, що того ж таки вдалося досягти з Павлом Кишкарем і ведуться переговори про входження в БПП з Ганною Гопко. Однак Гопко спростувала інформацію про себе: "Не вступаю до жодної фракції... позафракційна".

Так чи інакше, на Банковій вже традиційно розписали владну "шахматку" можливого нового Кабміну, що з'явилася в ЗМІ. На посаду першого віце-прем'єра розглядається глава АП Борис Ложкін або його заступник Віталій Ковальчук, віце-прем'єра з гуманітарних питань - нинішній міністр соціальної політики Павло Розенко. Сам же Мінсоцполітики планують віддати соратнику Володимира Гройсмана при його мерство в Вінниці Андрію Реві. До речі, міністром Кабміну пропонують зробити Володимира Слишинського, який також був заступником Гройсмана у Вінниці, а зараз виконує обов'язки керівника апарату Верховної Ради.

Віце-прем'єрство з євроінтеграції записали за колишнім директором організації "Ялтинська європейська стратегія" олігарха Віктора Пінчука і заступником голови комітету у закордонних справах Іванною Климпуш-Цинцадзе. Віце-прем'єром з регіонального розвитку залишається Геннадій Зубко, міністром АПК повинен стати нинішній голова профільного комітету Тарас Кутовий. Мінфін пропонують віддати колишньому віце-прем'єру Словаччини Івану Міклошу (але він, на відміну від завзятих грузин і литовців, не готовий відмовлятися від словацького громадянства). На Міністерство енергетики претендують кілька кандидатів - Володимир Демчишин, Ігор Насалик і нинішній заступник міністра економіки Юлія Ковалів (колишній менеджер холдингу UMH Group Сергія Курченко). Міністерство інформації й наді очолюватиме Юрій Стець, який неодноразово "йшов у відставку" і заявляв про те, що міністерство виконало свої обов'язки. До Міністерства культури планують повернути "голос Майдану" Євгена Нищука. Державну фіскальну службу пропонують очолити депутату від БПП Ніні Южаніній.

Що стосується представництва "Народного фронту", то, незважаючи на те, що Яценюк йде у відставку (хоч і висловився, що не покине пост до голосування за новий уряд), за фракцією залишається МВС (Арсен Аваков) і Міністерство юстиції (Павло Петренко). Також пропонується замінити чинного міністра освіти Сергій Квіта на представницю НФ, голову Комітету з питань науки і освіти Лілію Гриневич.

Керівництво ж парламенту планують передати Андрію Парубію, а посаду першого віце-спікера - голові Комітету з питань європейської інтеграції Ірині Геращенко.

Цікаво, що в зазначеній "шахматці" Міністерство екології та природних ресурсів знову планують віддати фракції "Батьківщина", яка вже делегувала скандального Ігоря Шевченка, пише Дмитро Кривцун в статті "Як втиснути коаліцію в новий формат?" в газеті "День".

Ще до переговорів голів фракцій з президентом і прем'єром у понеділок увечері в АП, нову коаліцію хотіли сформувати за принципом "2+2": дві великі фракції, БПП і НФ, і дві маленькі - Радикальна партія та "Батьківщина". Очільники двох останніх публічно озвучили свої вимоги.

Офіційно Олег Ляшко говорив про три умови: відмова від особливого статусу Донбасу, заборона на продаж земель с/г призначення та відмову від підвищення пенсійного віку. Неофіційно "радикали" виторговували для Олега Ляшко крісло спікера, мінімум три міністерські портфелі і пару посад голів комітетів. Про це розповіли як в БПП, так і самі "радикали".

У Юлії Тимошенко ще в четвер висували п'ять вимог: заборона продажу с/г призначення та пряма бюджетна підтримка аграріїв, розрив корупційних зв'язків між олігархами і урядом, зниження тарифів ЖКГ, індексація зарплат і пенсій, пряма підтримка малого і середнього бізнесу.

Після засідання Погоджувальної ради в понеділок вдень Юлія Володимирівна обіцяла повернутися в коаліцію, якщо частина цих вимог будуть проголосовані і прийняті парламентом до розгляду кадрових питань.

Образившись на БПП і НФ, вийшовши з Адміністрації президента пізно ввечері в понеділок, це підтвердив Олег Ляшко: "Орієнтовно на 12.00 (у вівторок - Авт.) три фракції (БПП, НФ і "Батьківщина" - Авт.) збирають нараду, формують нову коаліцію, підписуються під кандидатурою Гройсмана, якщо домовляться про склад уряду, очевидно завтра після обіду це буде проголосовано".

Рівно опівдні переговори в трикутнику БПП-НФ-"Батьківщина" таки стартували, затягнувшись майже на 4 години. Але результату так і не принесли - список вимог ЮВТ неабияк розширився. Перш ніж поставити підписи під Коаліційною угодою, "Батьківщина" вимагає схвалити 18 законопроектів. І навіть "очна ставка" з Володимиром Гройсманом у нього в кабінеті не допомогла - ЮВТ не скоротила списку вимог.

Мабуть, одним з головних спірних моментів вчорашніх непростих багатогодинних переговорів було питання тарифів. Адже в меморандумі співпраці з МВФ чорним по білому написано, що Україна зобов'язується підвищити тарифи. А аж ніяк не знизити, як того вимагає "Батьківщина".

Втім, з риторики членів "Батьківщини" було не надто помітно, що в питанні тарифів вони готові йти на компроміс. А деякі нардепи від БПП і НФ були, м'яко кажучи, не сильно задоволені співпрацею в рамках коаліції з "Батьківщиною". "Вести переговори з Юлею, а, тим більше, формувати з "Батьківщиною" коаліцію - політичне самогубство. Вона "з'їсть" Гройсмана, як вже "з'їла" Арсенія Петровича, - сказав нам один з нардепів від БПП. - Погоня хоч за якимось результатом перед поїздкою Петра Олексійовича в Вашингтон - шлях в нікуди. Принаймні, президент повинен був згадати події 2005 року".

"Фронтовики", які орієнтовані на Арсенія Петровича, також не надто шанують Тимошенко. "Згадайте історію зі стенограмою закритого засідання РНБО, де обговорювалося питання Криму. Спочатку на засіданні Юлія Володимирівна говорила одне, а після, на камери - зовсім інше", - наголосив один з нардепів від НФ.

Втім, переговори про формування коаліції "на двох" чи "на трьох", за словами нардепа від БПП Сергія Березенка, планують закінчити вже найближчим часом. Адже президенту, за словами деяких позафракційних, потрібно з чимось їхати до Вашингтона. Проблема ще й у тому, що Штати не сильно згодні на кандидатуру Володимира Гройсмана як прем'єра.

"Штати цілком би влаштував варіант, якби прем'єром залишився Яценюк. В іншому випадку вони вимагають для Арсенія Петровича чітких гарантій політичної безпеки. Правда, в НФ вже говорять, що Яценюк готовий залишити посаду прем'єра, якщо "Фронт" отримає крісло генпрокурора. Навіть свою Севостьянову туди лобіюють (Наталія Севостьянова, перший заступник міністра юстиції - Авт.)", - розповіли джерела в БПП. Про це пише Христина Зеленюк у статті "Тимошенко з'їсть Гройсмана": в Раді створюють коаліцію на двох, поки Юля і Ляшко торгуються" в газеті "Сегодня".

Для створення коаліції ключовими є дві фракції - БПП і "Народний фронт", але їм не вистачає голосів. Питання в тому, де їх взяти, зауважує Олексій Гарань.

Першим і найоптимальнішим варіантом була "Самопоміч". У фракції є достатньо тверезомислячих людей, крім того, вона позиціонує себе як реформаторська фракція. Якби вона увійшла в коаліцію, голосів було б достатньо, щоб забезпечити роботу уряду і ефективні зміни.

Однак керівництво "Самопомочі" вирішило інакше; тут ми можемо сказати, що останнім часом воно йде на не зовсім зрозумілі дії, як, зокрема, висування в Кривому Розі Семена Семенченка на посаду мера. Це свідчить про те, що керівництво "Самопомочі" і в першу чергу Андрій Садовий думають про інші речі, і їм невигідно входження фракції до складу коаліції, адже це означало б взяти на себе відповідальність. А відповідальність треба було б брати і за події в країні, і за проведення непопулярних реформ.

Другий варіант, який обговорювався, - це приєднання до коаліції фракції Ляшка. Це рішення теж не було прийнято. Можливо, Ляшко висловив занадто великі кадрові апетити, або ж ті, хто за ним стоять, пообіцяли йому великі зиски за невходження до складу коаліції.

І останній варіант, який обговорюється нині, - це переговори з "Батьківщиною"... У разі, якби вона увійшла до складу коаліції, це найімовірніше було б тимчасовим кроком, який дозволив би їй пізніше вийти, збільшивши свій рейтинг. Те, що ми зараз бачимо з боку Тимошенко, вписується в цю стратегію: на словах заявляти про необхідність коаліції, але при цьому висувати неприйнятні умови з метою збільшення рейтингу. Вона вимагає прямої бюджетної підтримки аграріїв (повернення податкових пільг), зниження тарифів, індексації заробітних плат і пенсій. Грошей на це в бюджеті немає, тому було б логічним, якби Тимошенко відразу запропонувала, звідки їх взяти. Адже, якщо ми збільшуємо видатки бюджету, потрібно знати, як їх компенсувати за рахунок надходжень, зазначає політолог.

Чим все це завершиться? Теоретично можна знайти компроміс з Тимошенко, хоча я не вірю, що її участь в коаліції означатиме стабільну роботу. Також не виключено повернення до варіанту з Ляшко. Сумніваюся, що будуть оголошені дострокові вибори, хоча можливість для цього залишається, припускає Гарань.

Також є варіанти збереження уряду Яценюка (до вересня) як уряду меншості, на що більшість політичних сил, очевидно, йти не хочуть. Можливо також доформатування коаліції за рахунок окремих депутатів і груп; це прямо суперечить Конституції, але щодо їх можливої ​​участі у формуванні коаліції свого часу було прийнято рішення Конституційного Суду. Рішення це було ганебним, але формально його не скасовано. Хоча з огляду на іміджеві втрати, можливо, цим варіантом не скористаються.

Загалом ситуація не дуже оптимістична, оскільки нестабільність шкодить країні. Нам потрібно або прийняти рішення, що уряд Яценюка буде діяти до вересня, або завершити формування коаліції. Підвішений стан не йде нам на користь. Тим більше - на тлі візиту Порошенка до США.

До речі, можливо, що "Народний Фронт" тягне з рішенням, бо чекає, що буде сказано в Вашингтоні, чи будуть американці наполягати на збереженні уряду Яценюка. Моя думка - що позиція США така: "Можете змінити Яценюка? Добре. Але зробіть це легітимним чином. Не можете - не міняйте". Варіант дочасних виборів не розглядається Заходом як найкращий вихід із ситуації. Хоча в разі пату і його не можна виключати, пише Олексій Гарань у статті "Чи домовляться у Верховній Раді про нову коаліцію" у виданні "Новое время".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: коаліція 2+, преса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]