Пт, 2024-04-26, 12:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:01
На повернення із Нью-Йорку праху Ярослава Мудрого та ікони Миколи Мокрого чекає Софія Київська
Інші останні Культурні новини

Директорка заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська повідомила, що в даний час ведуться переговори про повернення передбачуваного праху святого Ярослава Мудрого із США.

"Ще в 2009 році ми відкрили саркофаг Ярослава Мудрого, який знаходиться в Софії Київській, а там виявилися останки іншої людини, яка померла набагато пізніше князя, і стара газета. З тих пір наші співробітники почали активні пошуки і знайшли їх (останки) в США, в Нью-Йорку", - розповіла Куковальська, слова якої наводить Сегодня.ua.

За словами директорки заповідника, врятував реліквію від знищення в радянські роки священик Ніканор, який завідував реліквіями "Софії Київської". Він же сприяв вивозу з Києва праху Ярослава Мудрого і чудотворної ікони Миколи Мокрого, яка датується ХІ-XIV століттями.

"Ікону я особисто бачила в храмі Святої Трійці в Брукліні. Священики знають, що ікона саме з Києва. Більш того, в США православні священнослужителі на вищому рівні підтвердили, що в цьому ж храмі зберігаються останки князя Ярослава Мудрого. Всі необхідні листи з приводу повернення реліквій в Україну ми вже відправили", - повідомила Куковальська.

Як розповіла вона, священик Ніканор попросив у 1943 році вивезти реліквії в Польщу німецького офіцера. Той стримав обіцянку і передав святині архієпископу Палладію, який в свою чергу вивіз їх за маршрутом: Варшава-Баварія-Нью-Йорк-Оттава-Нью-Йорк.

"Цей шлях ми чітко простежили за документами – публікаціям в ЗМІ і за спогадами тих, хто був причетний до перевезень реліквій. Деякі люди ще живі й добре все пам'ятають", - заявила Куковальська.

Нагадаємо, саркофаг Ярослава Мудрого в Софійському соборі в Києві розкрили у вересні 2009 року для проведення антропологічного дослідження.

Великий Київський князь Ярослав Мудрий вважається покровителем Української Держави, освітян, правників, бібліотекарів і студентів. Він правив Київською Руссю 35 років. У цей період князівство досягло вершин військової могутності. Великий князь розбудував Київську Державу, завершив будівництво Софії Київської, відкрив перші школи, створив бібліотеку, написав кодекс законів та поріднився з Європою.

У 1037 році за наказом Ярослава Мудрого на честь перемоги над плем'ям печенігів, що напали на Київ, в місті почалося будівництво собору Святої Софії. Собор був завершений в 1044 році.

У 2016 році відзначається 1000-річчя початку княжіння Ярослава Мудрого. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 743 | Додав: adminA | Теги: Софія Київська, прах Ярослава Мудрого, Нью-Йорк, ікона Миколи Мокрого | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]