Пт, 2024-04-19, 00:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:36
На приватизацію "Укрзалізниці" Янукович погодився
Інші останні Економічні новини

Президент України Віктор Янукович 15 березня підписав закон "Про особливості утворення державного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", повідомляється на сайті Верховної Ради.

Згідно з законом, підприємство передбачається створити у вигляді публічного акціонерного товариства з концентрацією 100% акцій у власності держави. Новий суб'єкт господарювання пропонується утворити шляхом злиття Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця"), підприємств, установ і організацій залізничного транспорту загального користування. Крім того, до статутного капіталу будуть внесені акції, долі і паї, що належать державі в компаніях, створених за участю підприємств залізничного транспорту.

Закон припускає зобов'язати Кабмін в місячний термін з моменту рішення про формування АТ затвердити персональний склад комісії з його створення за участю представників Мінінфраструктури, "Укрзалізниці", Фонду держмайна, Мінекономрозвитку і торгівлі, а також галузевих профспілок.

Комісія, у свою чергу, підготує зведений передавальний акт, зведений акт оцінки майнового комплексу залізничного транспорту, який підлягає акціонуванню, протягом чотирьох місяців з моменту затвердження її складу. Кабмін протягом місяця повинен розглянути і ухвалити ці документи, а також план розміщення акцій і статут АТ, персональний склад його органів управління.

Згідно з законом, розмір статутного капіталу компанії передбачається визначити відповідно до акту оцінки майнового комплексу. Після цього уповноважена Кабміном особа протягом тижня після затвердження статуту подасть статут і рішення про створення підприємства на держреєстрацію.

Створення АТ пропонується проводити відповідно до держпрограми реформування залізничного транспорту шляхом формування вертикально-інтегрованих структур за видами діяльності: вантажні перевезення, пасажирські перевезення у внутрішньому і міжнародному сполученні, пасажирські перевезення в приміському і регіональному сполученні, утримання і експлуатація інфраструктури, надання послуг локомотивної тяги, ремонт рухомого складу, будівництво і ремонт об'єктів інфраструктури, проведення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, утримання соціальної сфери тощо.

Також президент підписав Закон №4443-VI "Про внесення змін до Закону України "Про залізничний транспорт". Законодавчим актом врегульовано правові та економічні відносини, пов'язані з реалізацією Закону "Про особливості утворення державного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" та розмежуванням функцій державного і господарського управління галуззю, які сьогодні виконуються Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Закон набирає чинності з дня державної реєстрації публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, утвореного відповідно до Закону "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування".

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" 23 лютого 2012 р.

Закон визначає правові, економічні та організаційні особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування.

Раніше опозиційні політики заявляли про необхідність скасування вищезгаданого закону, тому що він несе серйозну загрозу економічній безпеці держави.

На думку народного депутата Юрія Кармазіна, Закон України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", закладає можливість відчуження державного майна, неефективності проведення реорганізації залізничного транспорту, непрозорості цієї процедури.

Координатор напрямку "Сучасна інфраструктура" уряду змін політичної партії "Фронт Змін" Ігор Ліскі вважає, що втративши контроль над залізницею, держава втратить реальну можливість для стимулювання розвитку цілих регіонів та галузей, а суспільство отримає безліч соціальних проблем.

За словами Ліскі, закон створює умови для приватизації "Укрзалізниці". Він повідомив, що головне юридичне управління Верховної Ради однозначно констатує: законопроект про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування передбачає виключення "з переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, низки підприємств залізничного транспорту".

У Розділі ІІІ "Перехідні та прикінцеві положення" мова йде про три з половиною десятки об’єктів. Це зокрема Попаснянський вагоноремонтний завод, Стрийський вагоноремонтний завод, Дарницький вагоноремонтний завод, Донецька залізниця, Львівська залізниця, Одеська залізниця, Придніпровська залізниця, Південна залізниця, Південно-Західна залізниця, Дніпропетровський тепловозоремонтний завод, Львівський локомотиворемонтний завод, Київський електровагоноремонтний завод, Запорізький електроремонтний завод, Київський електротехнічний завод "Транссигнал".

"Зрозуміло, що тут нема про що сперечатися, – саме прийняття цього закону вмикає зелене світло приватизації підрозділів "Укрзалізниці", - каже експерт.

Закон передбачає, що "кошти, отримані Товариством від операцій з майном, спрямовуються виключно на провадження статутної діяльності Товариства". Тобто все зароблене від відчуження майна піде на задоволення внутрішніх потреб підприємства і не буде спрямоване на компенсації, наприклад, збиткових пасажирських перевезень.

"Закон також передбачає, що утворення акціонерного товариства на базі "Укрзалізниці" "не потребує попереднього дозволу Антимонопольного комітету України". Тобто, це означає, що майбутній суб’єкт господарювання взагалі виводиться з під дії антимонопольного законодавства. "Нова" "Укрзалізниця" в якості АТ залишиться монополістом, буде встановлювати будь-які тарифи, і ніхто не зможе її стримувати та обмежувати", - підсумував експерт.

Раніше у Мінінфраструктури заявляли, що технологічний комплекс "Укрзалізниці", що охоплює залізничні колії загального користування, інженерні споруди (мости, тунелі, віадуки тощо), залізничні станції та вокзали, електричні мережі, тягові підстанції, контактна мережа та інші пристрої технологічного електропостачання, інформаційно-телекомунікаційні системи, системи і пристрої залізничної автоматики, технічні засоби та споруди телекомунікаційних мереж, управління, енергетичне та локомотивне господарство залишаться у стовідсотковій власності держави.

"Приватним компаніям буде забезпечено рівний доступ до залізничної інфраструктури на рівних, взаємовигідних умовах. Усі ці заходи сприятимуть залученню інвестицій для модернізації інфраструктури залізничного транспорту", - заявив заступник міністра Володимир Корнієнко.

Зазначимо, що українська влада звертається до досвіду приватизації залізниць в інших країнах. Проте, наприклад у Великій Британії, подібна приватизація, розпочата в 1993 році, закінчилася тим, що в 2002-му уряд країни ухвалив рішення знов повернути залізничну інфраструктуру в держвласність. При цьому в суспільстві зміцнилася думка, що крах компанії Railtrack був викликаний не державним регулюванням, а нездатністю ринкових сил впоратися із залізницями. Але більшість британських експертів вважали, що причиною цьому була непослідовність і половинчатість реформ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1279 | Додав: adminA | Теги: приватизацію Укрзалізниці, Янукович погодився | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]