Пт, 2024-03-29, 12:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:56
Найприйнятнішою для України Грищенко вважає євроінтеграцію за взірцем Польщі i Туреччини
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко рекомендує Україні йти в Європу шляхом Польщі і Туреччини.

"На шляху нашої євроінтеграції не буде ні щедрих субсидій, ні ейфоричних політичних заяв, ні, тим більше, консенсусу", - попередив міністр.

Україні в питанні наближення до європейських стандартів треба брати приклад з Польщі і Туреччини. "Польська модель" зводиться до того, що держава декларує політику реформ за європейським зразком, мобілізує національний ресурс і проводить ці реформи, отримуючи на кожному з цих кроків щиру і щедру підтримку ЄС. "Турецька модель" зводиться до того ж, тільки підтримка ЄС уже не є вирішальним моментом.

Про це міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко пише у своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

За словами міністра, польська модель - це здійснення модернізації за критеріями ЄС в процесі набуття членства в ЄС. Турецька - це модернізація за критеріями ЄС в умовах невизначеності щодо майбутнього членства.

"В умовах, в які ми поставлені, Україні потрібна європейська політика, близька до польської, ще більш близька - до турецької, але все ж з вираженою українською специфікою", - вважає Грищенко.

Специфіка, за його словами, полягає в тому, що вступ України до ЄС залишається метою, але ця мета залежить не тільки від прогресу, але і від низки об'єктивних складових європейського розвитку.

"Відповідно, оскільки модернізація Україні за європейськими критеріями залежить від нас самих, а євроінтеграція - і від нас самих, і від інших, то й наголос потрібно робити, в першу чергу, на модернізації і тільки в другу - на євроінтеграцію", - зазначив Грищенко .

"На шляху нашої євроінтеграції не буде ні щедрих субсидій, ні ейфоричних політичних заяв, ні, тим більше, консенсусу. Якими б не були наші успіхи, в ЄС завжди знайдеться" країна N "(часто можна навіть здогадатися, яка саме), яка буде блокувати нас з власних егоїстичним міркувань. Будуть ситуації, коли те, що видавалося іншим країнам авансом, нам доведеться "вигризати". Нова Європа буде більш егоїстичною. У ній будуть ситуації, коли навіть виражено проєвропейська Україна не матиме впливових "адвокатів", - підкреслив він.

Як повідомлялося, всупереч очікуванням, на саміті Україна-ЄС, що відбувся в Києві 19 грудня 2011 року, не було парафовано угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Міністр закордонних справ країни Костянтин Грищенко висловив сподівання, що документ буде парафовано до середини лютого 2012 року. Президент України Віктор Янукович також мав надію, що цю угоду буде підписано у 2012 році.

Проте через низку подій в Україні у 2011 році, які європейська спільнота розцінила як згортання демократії і дрейф у бік авторитаризму, намічений план не здійснився. Згодом стало відомо, що Угоду про асоціацію Україна-ЄС буде парафовано протягом місяця, а її підписання - "десь восени, якщо ситуація в Україні зміниться". Про це заявив європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле у Брюсселі в рамках політичного діалогу "Україна-ЄС: шлях попереду".

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про виразний регрес України на шляху до Європи.

Раніше повідомлялося, що Угода про асоціацію України з ЄС може бути підписана після президентських виборів 2015 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1082 | Додав: adminA | Теги: україна, Польща, євроінтеграція, Туреччина, Грищенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]