Чт, 2024-03-28, 20:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:50
Обама - "людина майбутнього"​​, тож найкраще попереду - InoPressa
Інші останні Новини світу
Ромні здався американцям все ж людиною з минулого - вони знову обрали фігуру "мультиетнічного походження та самосвідомості". Оглядачі рекомендують новому-старому президентові особливу увагу приділити зовнішній політиці: з Москвою активізувати діалог з "одного з найулюбленіших питань" Обами - нерозповсюдженню ядерної зброї. Преса посміюється над критикою американських виборів з боку ЦВК Росії.

Результати Барака Обами, що перевершили всі очікування, не означають, що тренд знову на боці демократів, оскільки в Конгресі республіканці отримали таку ж однозначну більшість, пише Крістоф фон Маршалл у Tagesspiegel.

Вибір президента - це в першу чергу вибір на користь особистості, і тільки в другу чергу - на користь тієї чи іншої програми, вказує автор, і саме Обама, а не Ромні в очах американців уособлює собою лідера, потрібного країні в переломні часи. "Ромні - людина з минулого: білий, багатий, належить до класичної еліти. Порівняно з ним Обама справляє враження людини майбутнього: мультиетнічного походження і самосвідомості, перспективний типаж, який розширює ряди кадрів майбутньої еліти. Крім того, він добре відчуває нові тенденції", - йдеться в статті.

Мова, зокрема, і про соціальні тренди. У день виборів у деяких штатах проводився референдум з питань легалізації марихуани і гомосексуальних шлюбів. Республіканці противляться такому розвитку подій, проте виборці у багатьох місцях дали їм зрозуміти, що потрібно бути більш гнучкими, інакше опинишся "не на тому боці історії", пише фон Маршалл.

Результат виборів найперше вказує обом сторонам: "Забудьте про ідеологію. Більшості виборців потрібні практичні рішення, які дозволять Америці знайти дорогу в майбутнє", - йдеться в статті.

Німецьке видання Der Spiegel повідомляє, що не всі задоволені результатами виборів в США: в Університеті Міссісіпі пройшла акція протесту проти переобрання Барака Обами.

Акція, в ході якої мітингувальники вигукували расистські гасла і підпалювали плакати із зображеннями президента Обами і віце-президента Байдена, почалася всього з 30-40 осіб, проте після того, як хтось виклав новину в соціальних мережах, учасників побільшало до 400. На початку акції деякі ЗМІ повідомляли про жертви, але ця інформація не підтвердилася, йдеться в статті.

Якщо історія чогось навчає, то президент Обама зверне свій погляд зовні. Від Ірану і Росії до Китаю та Близького Сходу для лідера, який бажає залишити про себе пам'ять як про видатного державного діяча, знайдеться багато можливостей для цього, але також і небезпек, пише Марк Лендлер в The New York Times.

Обама міг би досягти на міжнародній арені чогось більш задовільного, ніж той тупик, в який зайшли його внутрішньополітичні ініціативи, зазначає оглядач. У статті обговорюється "угода з Іраном щодо згортання його ядерної програми" з урахуванням ізраїльської позиції, близькосхідна політика в цілому ("президенту доведеться боротися за те, щоб зберегти хоча б залишки дружніх відносин з ісламським світом"), а також "шанс встановити на новому рівні відносини з Китаєм".

Що стосується Росії, автор відзначає можливість початку нових переговорів з Москвою по "одному з найулюбленіших питань" Обами - нерозповсюдженню ядерної зброї. Одну з найбільш інтригуючих вітальних телеграм Обама отримав від Путіна, який, за останній рік висловлювався про США здебільшого в роздратованому тоні, пише Лендлер.

Як зреагували росіяни на переобрання Обами? Багато задоволених, але ніхто не впадає в екстаз, вважає The Christian Science Monitor. На погляд більшості російських експертів, "перезавантаження" двосторонніх відносин вичерпало себе, а міцних досягнень від неї залишилося небагато.

Простір для поліпшення відносин виявився "вкрай обмеженим", каже заступник директора Інституту США і Канади Віктор Кременюк. За його словами, "на ділі відносини за Обами сильно погіршилися". "У даний момент ми вважатимемо гарним сценарієм такий розвиток подій, якщо у другий термін Обами відносини між нами не зіпсуються до решти".

У Кремля новий підхід - відповідати Вашингтону жорсткими докорами на критику порушень прав людини і недоліків демократії в Росії. "У середу Центрвиборчком РФ, вражений звинуваченнями в масових підтасовуваннях на російських виборах, демонстративно відмовився визнати президентські вибори в США вільними і справедливими", - йдеться в статті.

"ЦВК Росії знайшла що сказати американським чиновникам, відповідальним за проведення виборів: наведіть порядок у себе вдома, перш ніж критикувати нас", - пише Лукас Альперт в блозі The Wall Street Journal . У документі, підготовленому ЦВК, мовиться, що вибори в США "суперечливі, архаїчні, і, більш того, не відповідають демократичним принципам, які США проголосили основоположними у своїй зовнішній і внутрішній політиці", дивується автор.

Російська сторона привітала переобрання Обами і висловила полегшення у зв'язку з поразкою Ромні, пише Bloomberg. Кандидат-республіканець назвав Росію "геополітичним ворогом номер один", нагадують журналісти.

"Велика ймовірність, що "перезавантаження" триватиме", - сказав в інтерв'ю Михайло Маргелов, глава комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ. Втім, вже після зусиль Обами відносини погіршилися, зауважують автори. Путін критикує Білий дім за заклики до скинення Асада і спроби просувати демократію в Росії.

Цікаво, що серед прихильників "Єдиної Росії" Обама популярніший, ніж серед росіян у цілому. Принаймні, такі результати опитування ВЦВГД, опубліковані в листопаді, повідомляє видання.

Але аналітик Маша Ліпман (Carnegie Moscow Center) припускає, що президент Ромні був би Путіну кориснішим: відвертий противник у Білому домі - виправдання антиамериканської зовнішньої політики і нарощування озброєнь.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1060 | Додав: adminA | Теги: людина майбутнього​​, обама | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]