Ср, 2024-04-24, 11:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:53
Останній із "безвізового пакету" закон про електронне декларування Рада ухвалила
Інші останні Туристичні новини

Верховна Рада України сьогодні, 15 березня, ухвалила Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру у 2016 році" (реєстраційний номер 3755) із пропозиціями президента України. За дане рішення проголосували 278 із 340 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

По фракціях: "Блок Петра Порошенка" - 113 голосів, "Народний фронт" - 72, "Опозиційний блок" - 0, "Самопоміч" - 20, Радикальна партія Олега Ляшка - 19, "Батьківщина" - 14, група "Відродження" - 0, група "Воля народу" - 13 голосів і 27 позафракційних народних депутатів.

Законом зобов`язано чиновників декларувати майно протягом 60 днів після вступу закону в силу, тобто вже в 2016 році, оскільки закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Даним законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких у статті 1726 передбачено, що подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за цією статтею за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 розмірів мінімальної заробітної плати.

В той же час, відповідно до змін, до статті 3661 Кримінального кодексу України в разі якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної заробітної плати, то це карається штрафом від двох тисяч п`ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п`ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

Крім того передбачено, що упродовж семи днів після подання декларації суб`єкт декларування має право подати виправлену декларацію.

Законом передбачено, що повна перевірка декларації полягає у з`ясуванні достовірності задекларованих відомостей, точності оцінки задекларованих активів, перевірці на наявність конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення і може здійснюватися у період здійснення суб`єктом декларування діяльності, пов`язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, а також протягом трьох років після припинення такої діяльності.

Передбачено також зобов`язати чиновників декларувати автомобілі.

Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв зазначив, що позитивною нормою до проекту закону, яку запропонував президент, є запровадження відкритості декларацій вже у 2016 році.

Разом з тим він зазначив, що є два положення, запропоновані главою держави, які викликають запитання. Одним з них фактично запроваджуються можливість для посадовців не вказувати вартість "дорогих картин, дорогоцінностей".

Соболєв вважає, що це є кроком назад, порівняно з чинним законодавством. Він підкреслив, що серед членів комітету виникла серйозна дискусія щодо того, чи можна передбачити у Кримінальному кодексі право судді обирати покарання між ув`язненням і штрафом у приблизно від 40 тис. грн, у випадках коли чиновник вказав у своїй декларації про доходи неправдиві дані.

“Ми побоюємось, що в наших умовах максимум такі штрафи і будуть реальною практикою покарання", - додав Соболєв.

В той же час він додав, що після дискусії комітет вирішив запропонувати парламенту ухвалити закон з пропозиціями президента, не змінюючи його.

Соболєв наголосив, що вже зібрав всі документи для електронного декларування, зазначивши, що “нічого там складного чи страшного немає". За його словами, повністю надуманими є страхи стосовно того, що електронну декларацію буде важко заповнювати.

Нагадаємо, ВР 16 лютого ухвалила закон №3755 про внесення змін до закону України про протидію корупції, що стосується роботи електронної системи надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або в органах місцевого самоврядування.

Водночас у ЄС розкритикували цей закон і підкреслили, що він не відповідає антикорупційним зобов`язанням, прийнятим українським керівництвом.

25 лютого у прес-службі глави держави повідомили, що з приводу закону про електронне декларування, який потрібен для безвізового режиму, проводяться консультації з Єврокомісією з метою напрацювання можливих змін.

12 березня стало відомо, що президент Петро Порошенко застосував право вето до закону щодо електронних декларацій і повернув його до Верховної Ради із пропозиціями, погодженими з Євросоюзом.

Даний проект входить в пакет так званих "безвізових законів".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Туристичні новини | Переглядів: 845 | Додав: adminA | Теги: рада, безвізовий пакет, електронне декларування, закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]