Чт, 2024-04-25, 14:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:22
Перевибори в проблемних округах - явище своєчасне і буденне - голова ЦВК
Інші останні Політичні новини
Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал сумнівається, що офіційне визнання результатів голосування у 5 "проблемних" округах було можливим. Про це він заявив в ефірі Першого національного телеканалу.

"Це був би дуже негарний та вкрай негативний крок з боку ЦВК. Тому я думаю, що це рішення, можливо, для когось і є юридично суперечливим, але, дозволю собі дати таку самооцінку рішенню Центральної виборчої комісії, воно було достатньо вчасним і достатньо буденним", - сказав він.

За його словами, ЦВК не могла прийняти рішення, яке б суперечило скандальним подіям, що мали місце у зазначених округах.

"І якщо б ми встановили результати по цих проблемних округах, які, вибачте, суперечили всьому тому, що ми бачили... А ми бачили все, правда? У нас є, слава Богу, засоби масової інформації, які достатньо інформують громадськість про те, що відбувається, то я переконаний, що у нас не було б аргументу говорити, що ці вибори - демократичні, що вони взагалі відбулися", - резюмував голова ЦВК.

Шаповал також вважає, що березень є найбільш оптимальним терміном для проведення повторних виборів у п'яти одномандатних виборчих округах.

"Якби ЦВК прийняла це рішення (зараз), ми повинні були б призначати вибори десь на першу декаду січня. Уявіть собі першу декаду січня і уявіть собі умови фінансування виборчої кампанії. На початку року завжди виникають складнощі організаційного характеру, і тому це - додаткова проблема, яку треба, принаймні, враховувати", - сказав Шаповал.

Також Шаповал не бачить проблеми у формуванні Верховної Ради нового скликання не в повному складі в зв'язку з неможливістю встановити достовірні результати виборів у п'яти одномандатних виборчих округах.

"Я не думаю, що це добре, що у нас будуть вакантні місця, якщо вони будуть у Верховній Раді наступного скликання. Але це нормальне явище. По мажоритарним виборам завжди існують проблеми", - сказав Шаповал.

Голова ЦВК нагадав, що за пропорційної системи виборів у разі вибуття депутатів з різних причин оновлення депутатського корпусу відбувається автоматично.

5 листопада Верховна Рада України ухвалила постанову, якою пропонується рекомендувати Центральній виборчій комісії (ЦВК) призначити повторні вибори в п'яти одномандатних округах - № 94, 132, 194, 197, 223.

Як розповів депутат, член комітету з правової політики ВР Владислав Забарський, за процедурою перевибори у п'яти округах мають бути призначені не раніше, ніж за два місяці і не пізніше, ніж за три.

Центральній виборчій комісії потрібні зміни до закону по вибори або окремий закон, щоб провести вибори в 5 проблемних округах. Про це журналістам заявив заступник глави ЦВК Андрій Магера.

7 листопада кандидати в депутати від Об’єднаної опозиції на округах, в яких Центральна виборча комісія "не змогла" встановити результати голосування, подали позови до Київського апеляційного адміністративного суду з вимогою скасувати постанову ЦВК про неможливість встановлення підсумків голосування в цих округах та зобов’язати Центрвиборчком встановити підсумки виборів за протоколами дільничних виборчих комісій.

Нагадаємо, вибори народних депутатів проходили в Україні 28 жовтня. 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 – по мажоритарних округах.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 983 | Додав: adminA | Теги: Голова ЦВК, перевибори, своєчасне і буденне | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]