Пт, 2024-03-29, 13:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:47
Переворот в Малі йде успішно: військові прийняли нову конституцію
Інші останні Новини світу

Лідери військової хунти Малі у вівторок, 27 березня, ввечері оголосили про прийняття нової конституції замість старої, чию дію було скасовано після перевороту.

У преамбулі до нового основного закону країни йдеться, що Малі є "державою права і плюралістичної демократії", в якій "гарантовано фундаментальні права людини", передає РИА "Новости".

"Держава Малі - це незалежна і суверенна демократична, світська і соціальна республіка", - зазначається в зачитаному представником військової влади в ефірі телебачення документі.

Конституція, що складається з 70 статей, повинна стати основним законом країни на перехідний період. Відповідно до конституції, члени хунти, які нині при владі в країні, не зможуть брати участь в майбутніх президентських і парламентських виборах.

У Малі 29 квітня мали відбутися чергові вибори президента. Бунтівні військові оголосили після перевороту, що владу буде передано новому уряду, який сформують за підсумками позачергових виборів. Про дату поки що не повідомляється.

У вівторок військові скасували запроваджену після перевороту комендантську годину, а також оголосили про відкриття з середи сухопутних кордонів країни. У понеділок повітряні та сухопутні кордони були вже частково відкриті.

У ніч проти четверга, 22 березня, солдати національної армії Малі, що вийшли з підпорядкування, з боєм захопили президентський палац у Бамако, заарештувавши кількох міністрів.

Причиною заколоту стало невдоволення армії тим, як керівництво країни відреагувало на збройне повстання туарегів на півночі Малі.

Члени Ради Безпеки ООН рішуче засудили насильницьке усунення від влади демократично обраного уряду Малі підрозділами збройних сил Малі.

У заяві йдеться, що необхідно "негайно відновити дію конституції Малі, повернутися до демократичної форми правління і відновити виборчий процес відповідно до колишнього графіку".

Члени Ради закликали всі сторони конфлікту в Малі "проявляти максимальну стриманість, утриматися від насильства і зберігати спокій".

27 березня у Малі створено Об'єднаний фронт на захист республіки і демократії, до якого увійшли 38 політичних партій і ще близько 20 громадських асоціацій і робітничих профспілок.

Туареги з організації Національний рух за звільнення Азавада (НДОА) борються за отримання незалежності регіону Азавад пустелі Сахара, який включає в себе північний схід і схід Малі, північ Буркіна-Фасо, захід і північний захід Нігеру, а також південний схід Алжиру і південний захід Лівії.

За відомостями місцевих ЗМІ, раніше рух туарегів підтримував колишній лідер лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі, якого було убито в ході революції в 2011 році, а останню хвилю насильства з боку сепаратистів нібито форсували колишні прихильники Каддафі, які влилися в їхні лави.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1045 | Додав: adminA | Теги: Нову Конституцію, малі, Переворот | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]