Сб, 2024-04-20, 08:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:42
Поліпшити новий КПК міжнародні експерти пропонують і стежать за переписуванням Конституції
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала Верховну Раду забезпечити гарантії запобігання катуванням у проекті нового Кримінально-процесуального кодексу.

Про це сказано в повідомленні на сайті організації.

"Amnesty International... закликає парламент забезпечити присутність у новому кодексі сильніших гарантій щодо запобігання катуванням та іншим видам жорстокого поводження", - сказано в повідомленні.

Організація зазначила, що для того, щоб відповідати вимогам неупередженого розслідування випадків застосування катувань, Україна повинна створити повністю незалежний орган для розслідування всіх заяв про порушення прав людини правоохоронцями.

Організація також закликала забезпечити доступ захисників до затриманих.

"При нинішній системі не всі затримані в міліції мають доступ до захисника. Законопроект не вирішує цієї проблеми", - сказано в повідомленні.

"Захисник повинен завжди бути присутнім під час будь-яких слідчих дій, якщо хіба затриманий не відмовився від захисника, а безкоштовна юридична допомога має бути доступною для всіх, хто цього потребує", - повідомляють в організації.

Amnesty International наполягає, що всі слідчі дії мають бути належним чином задокументовані, бажано з використанням відео- та аудіообладнання.

Крім того, в повідомленні наголошується, що проект закону не зовсім чітко роз'яснює умови досудового утримання під вартою, яке має застосовуватися лише як винятковий захід.

Як відомо, Верховна Рада 9 лютого ухвалила в першому читанні проект нового КПК, який передбачає домашній арешт і суд присяжних, внесений президентом Віктором Януковичем. У свою чергу представники опозиції заявили, що новий Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) фактично перетворить СБУ на НКВС при президентові, таким чином позбавляючи українців права на захист.

Європейські експерти не вважають, ніби в проекті Кримінального процесуального кодексу є норми, які можуть вплинути на рівність сторін і змагальність процесу.

Втім, схвалений Радою у першому читанні Кримінально-процесуальний кодекс потребує суттєвого доопрацювання.

Венеціанська комісія уважно стежить за конституційною реформою в Україні

Венеціанська комісія уважно стежить за процесом здійснення конституційної реформи в Україні.

Про це повідомив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт під час зустрічі з делегацією Національної спілки журналістів України на чолі із секретарем НСЖУ Олегом Наливайком.

"Є кілька питань, за якими ми уважно стежимо. Передусім питання конституційної реформи", - сказав Маркерт.

Він нагадав, що Венеціанська комісія не була задоволена тим, у який спосіб у 2010 році була змінена Конституція України – рішенням Конституційного суду, який скасував поправки до Конституції, внесені в 2004 році, повідомляє УНІАН.

"І зараз ви маєте правила Конституції зовсім інші, ніж були, коли був обраний президент Віктор Янукович. Тому ми вважаємо за необхідне знову звернутися до Конституції України", - сказав секретар Венеціанської комісії.

Він відзначив як позитивний крок підписання президентом України указу про скликання Конституційної асамблеї, яка має складатися з незалежних експертів і повинна напрацювати проект конституційної реформи та передати його на розгляд Верховній Раді України.

При цьому Маркерт висловив підтримку визначеним пріоритетам у здійсненні конституційної реформи – судочинство та місцеве самоврядування.

"Ми повністю згодні з цими пріоритетами, оскільки ви знаєте: судова система – не в кращому стані. Залишається питання про незалежність судової системи і є також питання корупції у судовій системі. Звичайно, це не так просто - подолати корупцію лише через зміну законів", - сказав Маркерт.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1075 | Додав: adminA | Теги: Поліпшити новий КПК міжнародні експ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]