Пт, 2024-04-19, 06:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:34
Повний LNG: якийсь іспанець "кинув" Україну на мільярд доларів
Інші останні Економічні новини
Іспанська компанія Gas Natural Fenosa заявляє, що не знає людини, яка від їхнього імені підписала угоду з Україною щодо управління консорціумом з будівництва LNG-терміналу на 1,1 мільярда доларів, передає "Українська правда".

Таку угоду офіційно в присутності прем'єра Миколи Азарова та міністра ПЕК Юрія Бойка підписав голова Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислав Каськів в понеділок.

Журналіст Financial Times у блозі на сайті видання зазначає, що від імені Gas Natural Fenosa угоду підписав чоловік, який говорив іспанською.

"Каськів та його підлеглі ідентифікували його як Джорді Сарда Бонвеї", - зазначає видання.

Офіційні особи у Gas Natural Fenosa заявляють, що не підписували жодних угод з Україною, не знають Сарда Бонвеї, і він не представляє їхню компанію або дочірні.

"Gas Natural Fenosa не підписувала жодних контрактів щодо інвестування у LNG-термінал в Україні, або щодо управління консорціумом щодо будівництва цього терміналу", - сказано в офіційній заяві кампанії.

"Ми категорично відкидаємо повідомлення, які курсували у медіа протягом дня", – додали у заяві.

Українська сторона зі свого боку наполягає, що угода була підписана. Розмовляючи з виданням, Каськів сказав, що він був впевнений, що Бонвеї представляє інтереси Gas Natural Fenosa.

Він та українські офіційні особи заявляли, що вели переговори з Gas Natural Fenosa, а Бонвеї відігравав роль посередника. Тим часом офіційні представники Gas Natural Fenosa це відкидають.

Газета намагалася взяти коментар у Бонвеї під час підписання угоди, але той відмовився.

Водночас у середу Каськів заявив, що причиною оприлюдненої інформації про те, що іспанська компанія Gas Natural Fenosa заперечує свою участь у проекті LNG-термінал, є "технічні неув'язки".

"Я досі сподіваюся, що причиною оприлюдненої в ЗМІ інформації є технічні неув'язки. Зараз ми проводимо відповідні консультації", - зазначив Каськів, слова якого наводить "ЛігаБізнесІнформ".

"Але якщо Gas Natural Fenosa справді вирішила не брати участі у проекті, то ми з повагою поставимося до цього рішення, оскільки розуміємо, що воно могло бути прийняте в умовах зрозумілого тиску", - сказав він.

Зокрема, Каськів зазначив, що Держінвестпроект має на руках підписаний текст угоди.

"В Інтернеті розміщена недостовірна інформація, що компанія Gas Natural Fenosa "нічого не знає про цей проект", оскільки саме підрозділ Gas Natural Fenosa Engineering (Socoin) здійснював розробку ТЕО проекту", - сказав він.

Каськів: відмова іспанської компанії від LNG-терміналу не має принципового значення

Відмова іспанської компанії від участі в реалізації проекту "LNG-термінал" не матиме принципового значення для реалізації проекту. Як передає УНІАН, так прокоментував інформацію в ЗМІ з приводу відмови іспанської компанії від участі в проекті LNG-терміналу голова Держагентства з питань інвестицій Владислав Каськів.

"...Будь-яка компанія має право ухвалити рішення на тому етапі, коли виникають юридичні наслідки. І ми, звичайно, дуже цінуємо цю дружню співпрацю, але жодного принципового значення для реалізації проекту таке рішення не матиме, бо у нас є ціле коло партнерів. Іспанська компанія жодного ексклюзиву чи принципового значення для його реалізації не мала. Тому це можна фактично вважати технічним питанням", - зазначив Каськів.

За його словами, "ми сподіваємося, що ця проблема має технічний характер, але якщо під тиском зрозумілих обставин іспанська сторона ухвалила рішення не брати участі в проекті, то ми з розумінням поставимося до такого рішення, оскільки розуміємо, в яких умовах реалізується національний проект LNG-термінал".

За словами Каськіва, ключовим для України є доставка морської платформи на чорноморське узбережжя України, і це завдання наразі активно реалізується.

"Ми підписали відповідну угоду з американською компанією Excelerate Energy LLC, це компанія №1 на ринку, і зараз ми з натхненням і активно працюємо", - зазначив Каськів.

На запитання про фінансування проекту Каськів зазначив, що українська сторона зі своєю участю в проекті майже готова.

"На сьогодні ми вже 4-5 місяців ведемо переговори з низкою потенційних компаній-інвесторів, які візьмуть участь у консорціумі інвесторів. Ці компанії можуть представляти різні регіони, що більше, у нас є навіть заявки з боку окремих держав – сусідів України щодо участі в цьому консорціумі, - зазначив голова Держагентства з питань інвестицій.

"Для того щоб структурувати консорціум інвесторів, необхідно ще деякий час, приблизно кілька місяців, які збігаються в часі з підготовкою вже технологічного процесу, зокрема будівництва підводного каналу для суден", – зазначив він.

Бойко: іспанська компанія перевіряє, хто підписав угоду з Україною

Іспанська компанія Gas Natural SDG, SA з'ясовує, чи мав її представник повноваження підписувати угоди про співробітництво з українською стороною щодо реалізації проекту "LNG-Термінал" 26 листопада. Про це 28 листопада заявив міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Бойко.

"Наскільки я зрозумів, вони зараз з'ясовують технічні питання, пов'язані з тим, чи було в нього доручення (на підписання)", - сказав Бойко.

Міністр зазначив, що представник, який підписав документ, брав участь від компанії Gas Natural SDG, SA у всіх переговорах з Україною.

"Він, у всякому разі, брав участь у всіх переговорах від цієї компанії", - сказав Бойко.

Разом з тим, за даними "Інтерфакс-Україна", Бойко говорив про іспанську компанію Enagas S.A., і зараз Україна перевіряє повноваження представника цієї компанії, який підписав угоду про консорціум для LNG-терміналу.

Крім того, на сайті урядового порталу названі зовсім інші компанії, з якими Україна підписала угоду про будівництво LNG-терміналу.

У свою чергу прем'єр Микола Азаров на засіданні Кабміну 28 листопада привітав міністрів "з історичним моментом – підписанням угоди про будівництво LNG-терміналу".

За його словами, Україна фактично зробила перший крок до того, щоб стати самостійним гравцем на газовому ринку.

"Зріджений газ для нас буде вдвічі дешевший за російський. Із виходом на повну потужність термінала в порту "Південний" Україна зможе отримувати більш як 10 млрд кубометрів газу на рік. Це майже половина тих обсягів газу, які ми сьогодні фактично купуємо в Росії. Тому це – стратегічний плацдарм для остаточного вирішення газового питання для України", - заявив Азаров.

Азаров і Каськів заплуталися, з ким підписували мільярдну угоду

Інформація про людину, яка підписала від іспанської сторони угоду щодо LNG-терміналу, в уряді та на сайті Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами різниться.

Так, на сайті уряду зазначається, що угоди підписували генеральний директор зовнішніх відносин компанії Gas Natural Fenosa Джорді Гарсіа Табернеро та старший віце-президент компанії Excelerate Energy Едвард Скотт.

У Gas Natural Fenosa заявили, що не підписували жодних угод з Україною.

На сайті Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами зазначається, що під угодою з іспанською стороною стоїть підпис Джорді Сарда Бонвеї (Jordi Sarda Bovehi).

Водночас на фотографіях, зроблених під час підписання угоди, серед підписантів є Джорді Сарда Бонвеї та Едвард Скотт.

Додамо, що українська делегація у складі представників МЗС та Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами терміново вилетіла до Іспанії "з метою зам'яти скандал навколо участі іспанської компанії" Gas Natural Fenosa" в проекті будівництва терміналу скрапленого газу". Про це повідомляють сьогодні місцеві ЗМІ з посиланням на джерело в уряді, передає ИТАР-ТАСС.

Раніше повідомлялося, що іспанці можуть стати основними інвесторами будівництва українського LNG-терміналу.

"Сьогодні в Україні така ситуація, яка була в Іспанії 40 років тому, поки у нас не було жодного терміналу... Ми маємо бажання застосувати свій досвід в Україні. Нас цікавить участь у будівництві LNG-терміналу", - сказав представник компанії в Україні Джорді Сарда Бонвеї.

26 листопада ц.р. Україна підписала з компаніями Excelerate Energy LLC (США) і Gas Natural SDG, SA (Іспанія) угоду про співпрацю з реалізації національного проекту "LNG-термінал".

У компанії Excelerate Energy LLC планується орендувати плавучий завод з регазифікації скрапленого газу, а компанія Gas Natural SDG, SA (Іспанія) виступить інвестором реалізації проекту.

Проте пізніше представник Gas Natural в коментарі агентству Reuters заявив, що компанія поки що не планує інвестувати в термінал з прийому і регазифікації скрапленого природного газу ("LNG-термінал") в Україні.

"Gas Natural не підписувала будь-яких угод з інвестування в проект LNG і наразі не розглядає такої можливості в майбутньому", - сказав Reuters представник іспанської компанії.

17 грудня 2010 року було створено ДП "Національний проект "LNG-термінал", яке повинно скоординувати роботу з будівництва терміналу з прийому скрапленого природного газу в обсязі 10 млрд куб м на Чорноморському узбережжі України до 2014 року.

30 січня 2012 року компанія Socoin завершила розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) проекту "LNG-термінал".

Кабінет міністрів на засіданні 8 серпня затвердив ТЕО будівництва в Україні терміналу з прийому скрапленого природного газу (LNG-термінал).

Згідно з ТЕО, проект може бути реалізований впродовж 49 місяців. Перші обсяги газу можна буде одержати вже в 2016 році.

Приблизна вартість будівництва LNG-терміналу становить 846 млн євро. Частка України в проекті становитиме 25%+1 акція.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1009 | Додав: adminA | Теги: Повний LNG, мільярд доларів, іспанець кинув Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]