Пт, 2024-04-19, 19:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:47
ПР витратила на виборах удвічі більше за "Батьківщину"
Інші останні Політичні новини
Усі партії, які брали участь у парламентській кампанії 2012 року, надали фінансові звіти. Офіційно на всю кампанію в багатомандатному окрузі витрачено більше 600 млн грн. Третина цієї суми - 218 млн грн - припала на Партію регіонів. Витрати "Батьківщини", яка посіла друге місце за партійними списками, - удвічі менші. Обидва лідери перегонів запевняють, що вважають понесені витрати виправданими, пише "Коммерсантъ-Украина".

Найменш ефективними стали кампанії партій "Наша Україна" і "Україна - Вперед!", які задекларували витрати в розмірі понад 60 млн грн, але набрали набагато менше голосів, ніж потрібно для подолання прохідного бар'єру. Реальна сума, витрачена учасниками виборів, набагато вища офіційно заявленої, відзначають експерти.

Офіційне декларування сум, використаних партіями-учасницями в ході передвиборної кампанії, є однією з вимог чинного законодавства. У зведені відомості потрапили витрати, понесені партіями за неповних три місяці - з моменту реєстрації учасника виборів Центрвиборчкомом до опівночі 26 жовтня. Безумовним лідером за вартістю кампанії стала Партія регіонів (ПР), яка задекларувала витрати в розмірі 218 млн грн. Майже 157 млн грн з цієї суми витрачено на рекламу в ЗМІ, ще в 33 млн грн обійшлася зовнішня реклама. Відрив бюджету ПР від інших учасників перегонів досить значний.

Друге місце за обсягом витрачених засобів посіл "Батьківщина", яка задекларувала 107 млн грн. У опозиційної партії майже весь бюджет пішов на оплату послуг ЗМІ (94 млн грн), ще в 9,5 млн грн обійшлася "наружка".

Виходячи з офіційно задекларованих витрат і результатів голосування в багатомандатному окрузі, партії влади кожен голос обійшовся трохи дорожче, ніж її головному опоненту, - 35,7 грн у ПР проти 20,6 грн у "Батьківщини". Питомі витрати Партії регіонів є найвищими серед п'яти політичних сил, які подолали 5-відсотковий бар'єр. У ПР впевнені, що гроші були витрачені не дарма.

"Нам об'єктивно було важче, ніж іншим, оскільки ми при владі. Опозиції легко агітувати, їм достатньо пообіцяти з три короби, а нам доводилося докладно описувати, що ж ми зробили за два з половиною роки. Через це, наприклад, нам довелося набагато більше витрачати на роз'яснювальні буклети", - поділився народний депутат Володимир Олійник.

Дані ЦВК підтверджують його слова - на виготовлення наочної агітації та роздаткових матеріалів у ПР пішло 23 млн грн, у той час як "Батьківщина" уклалася в 3,2 млн грн. У решти партій з числа пройшовших до парламенту питома вага роздаткових матеріалів також виявилася помітно нижчою, ніж у Партії регіонів.

Однак слід зазначити, що в цю суму включені не тільки буклети, але і подарунки з символікою партії - наприклад, парасольки, роздача яких стала сюжетом безлічі аматорських відеороликів, розміщених в інтернеті в останні місяці.

Партія УДАР, яка посіла третє місце за підсумками виборів, виявилася набагато економніше лідерів і вклалася в скромні 33,7 млн грн (11,8 грн за голос). Це, втім, не дозволило УДАРу побити рекорд ефективності, поставлений партією "Свобода" (23,2 млн грн; 10,9 грн за голос).

Набагато менш ефективною виявилася кампанія Компартії, що обійшлася комуністам більш ніж в 72 млн грн (вартість одного голосу - 27 грн).

Найменш ефективно витратили кошти партії, що не подолали прохідний бар'єр. У цьому плані лідером офіційного заліку є партія "Наша Україна" (НУ), очолювана третім президентом України Віктором Ющенком. Вона задекларувала витрати більше 63 млн грн, і таким чином вартість кожного голосу в підтримку НУ перевищила 278 грн.

Це набагато вище за показник партії "Україна - Вперед!" Наталії Королевської, яку традиційно критикували за надмірно дорогу рекламну кампанію. "Україна - Вперед!" показала 60,6 млн грн витрат, і таким чином один голос їй обійшовся в 188 грн.

Вартість дорогих кампаній дозволяє тим учасникам виборів, які подолали прохідний бар'єр, говорити про ефективність роботи їх штабів.

"Усе пізнається в порівнянні. Якщо Наталія Королевська витратила більше 60 млн грн і отримала трохи більше відсотка, то наші фінансові показники цілком адекватні, ніхто не скаже, що фонди витрачені неефективно", - підкреслив заступник голови парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв.

Сума витрат усіх партій на рекламу в багатомандатному окрузі склала трохи більше 600 млн грн. Ця цифра не включає фонди кандидатів-одномандатників, а також кошти, витрачені до офіційного старту кампанії. Тим часом і з цими умовами офіційні дані могли бути занижені.

"Ринкова вартість тієї агітації, яку проводила партія "Україна - Вперед!", значно перевищує задекларовану", - впевнений голова Асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко.

У графі витрат на зовнішню рекламу різниця не така велика - партія заявила про витрачені 14 млн грн, у той час як пан Біденко оцінює витрати в 20 млн грн. Але інші витрати, на його думку, розрізняються істотніше.

"Телеканали показували дуже багато новин про Наталії Королевської, і експерти кажуть, що частина інформації була купленої. Природно," джинса "не могла оплачуватися з офіційного фонду, так як покупка новин прямо заборонена законом. І хоча довести це нереально, я припускаю, що така тенденція існувала ", - говорить він.

Учасник партнерства "Новий громадянин" Олег Рибачук, який працював у виборчому штабі "Нашої України" в 2002 і 2006 роках, упевнений, що в багатьох партіях, крім офіційного виборчого фонду, існували також нелегальні "чорні каси", про які учасники перегонів воліють не говорити.

"Під час кампанії потрібна "готівка". Це і оплата за "джинсу", і зарплати в конвертах, і проплачені мітинги. Ні для кого не секрет, що все це мало місце. І при цьому жоден з перерахованих пунктів не міг бути оплачений офіційно, з партійної каси", - пояснив пан Рибачук.

Високі витрати, заявлені "Нашою Україною", заслуговують особливої уваги, адже візуально її присутність в рекламному просторі була набагато менш значною, ніж у тій же "Україна - Вперед!".

Крім цього, представники партії після виборів заявили, що причиною їх поразки стала нестача коштів. Експерти підкреслюють, що інколи партійні кошти витрачаються неефективно через штабні проблеми.

"Не завжди штаб вибирає найефективнішу рекламу. Наприклад, штаби дуже люблять білборди, хоча розуміють, що їх ефективність невелика. Але зате на кожному білборді хтось у штабі отримує відкат. Те ж саме і з розміщенням на ТБ, і в інших випадках", - розповів Олег Рибачук.

Цікаво, що з усіх учасників виборів тільки два - Партія регіонів і УДАР - вибрали системний децентралізований підхід до фінансування виборчої кампанії. Ці партії для оперативності розподілу коштів відкрили не лише центральний партійний рахунок, але і резервні рахунки у всіх областях, у Криму та в Севастополі. І хоча основний обсяг проплат у них також проводився з рахунку, контрольованого центральним штабом, регіональні штаби також отримали можливість оперативно виділяти гроші на виникаючі потреби. Всі інші учасники виборів, у тому числі "Батьківщина", "Свобода" і Компартія, зволіли жорстку централізовану систему з єдиним рахунком і єдиним центром витрачання коштів.

Такий регіональний розподіл дозволяє простежити пріоритети, що віддаються партією тим чи іншим областям. Найбільш яскраво це проявилося у Партії регіонів, яка відкрила рахунки в Івано-Франківській та Тернопільській областях, але згодом не перерахувала їм жодної гривні.

Зазначимо, 14 листопада в апараті ЦВК заявили, що завершили прийом документів від всіх 22 суб'єктів, зареєстрованих в загальнодержавному багатомандатному окрузі. Чинний закон про вибори народних депутатів зобов'язує партії-учасниці після завершення виборчої кампанії подати в Центрвиборчком інформацію про витрати свого виборчого фонду.

Раніше повідомлялося, що політичні партії і кандидати в депутати в період проведення виборчої кампанії з виборів у Верховну Раду України в 2012 році витратили на розміщення зовнішньої реклами близько 60-70 млн грн. Таку оцінку вартості передвиборної реклами озвучила директор з продажів ТОВ BigMedia (Київ), що входить у групу компаній BigBoard Ukraine, Олена Бесхлебная.

За підрахунками президента групи SA Political Communications Артема Біденка, всього на політичну рекламу і агітацію на минулих парламентських виборах партії і мажоритарники витратили 2,5 млрд доларів.

Ще у вересні повідомлялося, що вибори-2012 обіцяють стати найдорожчими в історії незалежної України. Завдяки зміні виборчої системи з партійною на змішану кількість потенційних замовників послуг політтехнологів зросла в рази. В результаті загальні витрати претендентів на місця у Верховній Раді, прогнозували експерти, досягнутий астрономічної суми - більше 2 мільярдів доларів.

Нагадаємо, вибори народних депутатів проходили в Україні 28 жовтня. 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 - по мажоритарних округах.

11 листопада Центральна виборча комісія завершила підведення офіційних результатів виборів народних депутатів Верховної Ради України. В цілому за партійними списками і в одномандатних округах у парламент обрані 445 народних депутатів, з них від Партії регіонів - 185, во "Батьківщина" - 101, партії "УДАР" - 40, ВО "Свобода" - 37, КПУ - 32, партії "Єдиний центр" - 3, Народної партії - 2, партії "Союз" - 1, Радикальної партії Ляшко - 1, а також 43 самовисуванця.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1031 | Додав: adminA | Теги: виборах, пр, Батьківщину | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]