Ср, 2024-04-24, 14:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:24
Про державний переворот у Китаї Пекіном ширяться чутки
Інші останні Новини світу

Столицю Китаю наповнили чутки про державний переворот, влаштований прихильниками звільненого високопоставленого чиновника Бо Сілая. Про це пише британська газета Financial Times, яку цитує InoPressa.

"Відтоді як Бо Сілай, один із наймогутніших представників китайського керівництва, був минулого четверга звільнений зі своєї посади, чиновники та громадськість перебувають у підвішеному стані, очікуючи нового повороту в захопливій політичній сазі", - зазначає журналіст Джаміл Андерліні.

Китайські ЗМІ відгукнулися лише одним рядком про звільнення Бо Сілая, не давши жодних натяків на його причини.

Однак Інтернет заповнений найрізноманітнішими спекуляціями. Зокрема, у понеділок, 19 березня, швидко поширилися чутки про військовий переворот, організований Чжоу Юнканом, союзником Бо Сілая.

Джерело з тісними зв'язками з органами безпеки Китаю повідомило, що Чжоу Юнкан "вже, в деякому розумінні, перебуває під контролем". Те саме джерело розповіло, що Бo Сілай, колишній керівник Комуністичної партії в Чунціні, перебуває під домашнім арештом, а його дружина - під слідством за підозрою в корупції.

Сілай, який був обличчям кампанії з прославляння комуністичного минулого Китаю, а також непримиренним борцем з оргзлочинністю, заявляв про бажання вступити в Постійний комітет Політбюро ЦК Компартії КНР на найближчому засіданні партії.

Сілаю пророкували місце серед китайських лідерів, деякі спостерігачі називали його майбутнім імовірним керівником Китаю. Сам політик не приховував своїх політичних амбіцій.

У жовтні цього року в Китаї розпочнеться процес передачі влади, що відбувається раз на десять років. Багато хто вважає, що заступник голови КНР Сі Цзіньпін обійме посаду голови замість Ху Цзіньтао, а прем'єр Держради Китаю Вень Цзябао поступиться своїм місцем віце-прем'єру Лі Кецяну.

Останнім роками в різних регіонах Китаю періодично спалахують конфлікти між громадянами і представниками влади. Серед причин - неврожай, земельні суперечки, сутички на етнічному ґрунті. Це є найгострішою проблемою для Комуністичної партії, яка править у країні.

Так, у березні 2008 року в Тибеті сталися масові заворушення. Вони почалися в місті Лхаса після розгону владою демонстрації, присвяченої 49-й річниці повстання, що завершилося вигнанням Далай-лами. Загинули щонайменше 19 людей.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1057 | Додав: adminA | Теги: державний переворот, чутки, Китаї, Пекіном | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]