Сб, 2024-04-20, 15:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:36
Реєстрацію свійських тварин Рада привела до норм Євросоюзу
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законів України з питань ідентифікації та реєстрації тварин (№1484). За це рішення проголосував 241 народний депутат із 318 зареєстрованих у сесійній залі.

У Законі "Про ідентифікацію та реєстрацію тварин" встановлюється, що адміністратор Єдиного державного реєстру тварин зобов`язаний вносити до реєстру дані, зокрема щодо ідентифікації, реєстрації та обліку тварин, а також здійснених стосовно них ветеринарно-санітарних заходів, протягом 10 робочих днів з дня їхнього отримання від юридичних і фізичних осіб, а щодо коней - протягом 25 робочих днів.

Із закону вилучаються положення про те, що ідентифікація і реєстрація тварин, власниками яких є фізичні особи, можуть здійснюватися уповноваженими ними особами та за рахунок цих осіб, а також про те, що відшкодування зазначеній особі витрат на ідентифікацію і реєстрацію тварин, власником яких є фізична особа, здійснюється відповідно до договору. Встановлюється, що послуги з ідентифікації та реєстрації тварин сплачуються за кошти юридичних і фізичних осіб-власників цих тварин.

Оплата послуг з ідентифікації та реєстрації тварин, власником яких є фізична особа, може також здійснюватися третьою (будь-якою юридичною або фізичною) особою. Фізична особа-власник тварин, яка здійснила витрати на оплату послуг з їхньої ідентифікації та реєстрації, має право на обов’язкове відшкодування державою таких витрат.

Режим цінового регулювання вартості послуг з ідентифікації та реєстрації тварин встановлюється Кабінетом міністрів відповідно до Закону "Про державну підтримку сільського господарства України".

Державна підтримка у сфері ідентифікації та реєстрації тварин здійснюється за кошти державного бюджету шляхом обов’язкового відшкодування державою витрат на оплату послуг з ідентифікації і реєстрації тварин фізичним особам-власникам цих тварин.

Видатки на фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин і на відшкодування витрат на оплату послуг з ідентифікації та реєстрації тварин фізичним особам-власникам цих тварин передбачаються у держбюджеті окремим рядком.

Порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті на фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин і на відшкодування витрат на оплату послуг з ідентифікації та реєстрації тварин фізичним особам-власникам цих тварин, встановлюється Кабміном.

Уряд при підготовці проектів законів про державний бюджет на відповідний рік має передбачати кошти на відшкодування витрат на оплату послуг з ідентифікації та реєстрації тварин, здійснених фізичними особами-власниками таких тварин, а також кошти на фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як пише "Європейська правда", встановлення контролю за здоров’ям свійських тварин є однією з норм ЄС. Ба більше, ухвалення цього закону є однією з умов для отримання дозволів на експорт до ЄС української м’ясної (окрім м’яса птиці) продукції.

Для порівняння, зараз не підлягає реєстрації велика рогата худоба, що вирощується селянами для власних потреб. Однак законодавство не забороняє продавати м'ясо такої худоби м’ясокомбінатам, що фактично унеможливлює контроль за безпечністю їхньої продукції.

Варто зазначити, що обов’язок реєстрації тварин становить певні додаткові витрати для селян - близько 30 грн з тварини. Саме тому цей законопроект традиційно вважався "антиелекторальним".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 874 | Додав: adminA | Теги: рада, реєстрація свійських тварин, норми Євросоюзу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]