Пт, 2024-04-19, 01:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:57
Сачко: ПС став жертвою жахливої провокації. Ланя допитують
Інші останні Кримінальні новини

Щойно закінчили опитування керівника політичного крила "Правого Сектора" в Закарпатті Олександра Сачка. І почали допит народного депутата Михайла Ланя.

Про це сьогодні, 18 липня, у Фейсбуці написав нардеп від НФ Антон Геращенко.

"Олександр Сачко пояснив, що не брав безпосередньої участі в трагічних подіях 11 липня в Мукачеві і може розповісти лише те, що знав зі слів учасників подій, з якими зараз немає зв'язку. На його думку початок конфлікту з Михайлом Ланьо був покладений 7 липня, коли групу з декількох хлопців з ПС затримали працівники ДАІ, потім під'їхала машина з людьми наближеними до народного депутата Ланьо і також підключилися до словесної перестрілки.

Потім працівники ДАІ відпустили групу хлопців з ПС. Після чого керівникові служби безпеки правого сектора Артуру Керимову подзвонив помічник Ланья Артур Пашкуляк і сказав, що Ланьо хоче зустрінеться з керівником бойового крила ПС і поговорити. "Про що саме хотів поговорити"? - запитали його члени комісії. Зі слів Сачка, про те, що ПС заважає Ланьо і його команді. Проте, в чому саме заважає, він відповісти не зміг, пославшись на те, що не був безпосереднім учасником тих подій. Додав, що, за його інформацією, Ланьо займався підвезенням тітушків у Маріїнский парк, і це швидше світоглядний конфлікт між колишнім членом партії Регіонів і ПС. Також, зі слів Сачка, саме Пашкуляк запропонував час і місце зустрічі - субота, 11 липня, о 12 годині.

Питання про поїздку на зустріч з Ланьом широко обговорювалося активом ПС, і було вирішено провести таку зустріч, куди поїхати з бойовим спорядженням і обмундируванням, щоб показати свою силу і, цитую слова Сачка: "Завдання стріляти ніхто не ставив і не планував. Все робилося для того, щоб справити враження на Ланья".

Що сталося 11 липня на базі "Антарес", він знає тільки зі слів тих, хто був там. Чому стався постріл, навіщо тіло пораненого потім заштовхували у багажник машини, навіщо стріляли з гранатометів по працівниках міліції, замість того, щоб розвернутися і уникнути зіткнення, а також на найважливіше питання про те, чи був поранений озброєним, і що він там робив, Олександр Сачко дати відповіді не зміг, оскільки не був безпосереднім учасником цих подій.

Олександр Сачко вважає, що Закарпатський Правий сектор став жертвою жахливої провокації. Особисто з Михайлом Ланьо він ніколи не зустрічався і не був знайомий.

На питання про стосунки Закарпатського ПС і його особисто з Віктором Балогою, Олександр Сачко сказав, що з Віктором Балогою він знайомий, останній раз зустрічався минулого року. Також Сачко підтвердив, що Балога добродушно кілька разів надавав допомогу Закарпатському ПС минулого року. У теж час депутат Михайло Ланьо, якого ми зараз опитуємо, заявив що ініціатива зустрічі 11 липня належить не йому, а керівникові військового крила ПС Роману Стойці, з яким він раніше ніколи не був знайомий, як і з керівником політичного крила ПС Олександром Сачком.

На базі в цей час було 6-7 його охоронців і помічників. У них, за його словами, не було вогнепальної зброї. Із слів Ланьо, зустріч з Романом Стійко тривала від її початку і до того як з вулиці прозвучав один фатальний постріл, - 10 хвилин. На зустрічі із Стойко, якого він бачив перший раз в житті, вони почали обговорювати питання лікування поранених бійців ПС в санаторіях Мукачева, говорити про ситуацію в Донбасі, в Україні і в Закарпатті та інші на абстрактні теми. Після пострілу в кабінет зайшов його помічник і сказав, що у дворі пострілом в голову був застрелений один з відвідувачів бази.

Роман Стойко у присутності Михайла Ланья отримав інформацію від своєї людини, що постріл стався тому, що одного з бійців ПС якось спровокував один з чоловіків, який був на базі. Як спровокував, і чи була у пораненого бійцями ПС зброя, Ланьо не знає, оскільки він не був присутнім під час пострілу і не знає цю людину, припускаючи що це був відвідувач бази або випадковий перехожий. На питання про нібито участь Ланьо в організації доставок тітушків в Маріїнський Парк він відповів категоричною відмовою.

На думку Ланя, конфлікт стався на грунті того, що він відмовився підтримувати сина Віктора Балоги на виборах мера Мукачева на місцевих виборах. І взагалі, у нього тривалий конфлікт з Балогою на грунті політичних розбіжностей. Він свого часу був в партії "Єдиний Центр", а потім, проти волі Балоги, вийшов звідти і відтоді не підтримує стосунки. Після чого у нього різко погіршали стосунки з Балогою, і, на його думку, саме Балога, який морально і матеріально підтримує ПС в Закарпатті, попросив керівника бойового крила ПС почати демонстрацію сили і провести зустріч 11 липня з метою тиску і демонстрації сили.

В той же час Ланьо, підтвердив інформацію народного депутата Ігоря Мосійчука, про те що один з його помічників по імені Олег Фірцак, по кличці "Тайсон", має проблеми із законом в частині порушення обороту наркотичних речовин і він його виключив із складу помічників. Усі пояснення запрошених осіб і членів комісії записуються. Після закінчення роботи комісії усі стенограми засідань комісій будуть опубліковані.

Як уточнив Геращенко, запрошений вранці на зустріч з комісією телефонним дзвінком Віктор Балога доки не виходить на зв'язок. Без його пояснень по цій ситуації картина не буде повною.

Нагадаємо, у Мукачеві вдень 11 липня сталася стрілянина. За повідомленнями місцевих ЗМІ, конфлікт виник між учасниками "Правого сектору" і людьми з оточення народного депутата Михайла Ланьо. За версією представників "Правого сектору", депутат Ланьо сам викликав їх на переговори, оскільки "ПС" почав заважати потокам контрабанди.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.255 Кримінального кодексу України - створення злочинної організації - і ч.3 ст.258 - терористичний акт.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 952 | Додав: adminA | Теги: жертва жахливої провокації, Сачко, Ланя допит, ПС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]