Сб, 2024-04-27, 01:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:01
СБУ затримала двох бійців "Правого сектору"
Інші останні Кримінальні новини

  СБУ затримала двох представників "Правого сектору" з тих, що переховувалися на Закарпатті. Про це "Українській правді" ввечері 13 липня повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

"В результаті спецоперації СБУ затримано 2 представників "Правого сектору" з числа осіб, причетних до подій у Мукачевому", - зазначила Гітлянська.

Вона не повідомила деталей операції, однак сказала, що двоє затриманих не є тими, хто отримав поранення під час перестрілки.

За словами Гітлянської, дві вказані особи були затримані "зі зброєю". Вона також додала, що СБУ спільно з ГПУ розпочали слідчі дії стосовно затриманих.

Раніше в коментарі "Громадському ТБ" Гітлянська повідомила, що в селі Лавки біля Мукачевого ховаються десять бійців "Правого сектору".

У свою чергу лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош заявив про добровільну здачу силовикам двох бійців "Правого сектору". Про це він сказав в коментарі про ситуацію в Мукачевому станом на 1-шу ночі 14 липня, передає Цензор.НЕТ.

"Двоє бійців "Правого сектору" справді вийшли до представників силових структур, склали зброю і, щоб не роздмухувати ситуацію, дають покази слідчим СБУ. Тобто, вони вже почали давати пояснення, які, сподіваюся, відкриють вичерпну картину для слідства. Чи вийдуть та складуть зброю інші бійці - такої інформації немає. Чи є з ними контакт? Без коментарів", - заявив Ярош.

"Ми маємо зняти напруженість. В цілому ситуація контрольована. Блокпости "ПС" в деяких містах виставлені на шляхах просто для контролю пересування бронетехніки, ніяких перепон руху вони не чинять. Сподіваюся, що всі усвідомлюють становище і зроблять все можливе, щоб уникнути сутичок", - наголосив він.

Також він пояснив, звідки у бійців "Правого сектору", які перебувають за межами АТО, стільки зброї.

"Мій наказ щодо вивезення зброї від 17 серпня 2014-го року є чинним. Справа в тому, що серед бійців є ті, хто воює з самого початку, і вони використовують зброю, яку вивезли раніше цієї заборони.

Зброя на Закарпатті необхідна для захисту від бандитів. Бійці використали зброю тільки тому, що організували на кордоні блокаду контрабандних потоків, та отримували погрози від місцевої мафії. Закони України тут не діють, тому без зброї розмовляти з мафіозі - це надто небезпечно", - підкреслив Ярош.

"При цьому треба розуміти, де і як застосовувати зброю. Наша мета - збереження України та збереження стабільності. Необхідно негайно вирішити кадрові питання у місцевій владі. Керівництво прокуратури, митниці, місцевої міліції, включно зі старим "Беркутом" - все це має бути змінено. В СБУ керівник обласного управління - адекватна людина, йому можна довіряти. Але треба розглянути дії обласного відділу по боротьбі з корупцією.

"Для того щоб зберегти спокій та не допустити подальшого загострення, ми разом спільно працюємо з СБУ та Антитерористичним центром. Зараз я не можу сказати, чи є зв'язок з тими хлопцями, що пішли у гори. Скажу одне - ми зробимо все, щоб зберегти спокій. Українці мають воювати зі зброєю на фронті, а не в тилу", – резюмував лідер "Правого сектору".

Довідка

11 липня внаслідок конфлікту бійців 1-го запасного батальйону "Добровольчого українського корпусу" (ДУК) "Правого сектору" з охороною народного депутата, екс-"регіонала" Михайла Ланя ("Воля народу") в Мукачевому Закарпатської області сталася стрілянина.

Після цього озброєні і добре екіпіровані люди з наклейками "Правого сектору" на автомобілях, прориваючись з міста, застосували автомати, кулемет і гранатомет.

Двоє бійців ДУК "Правого сектору" загинули. 13 осіб були поранені (правоохоронці, цивільні особи та бійці "Правого сектору").

У зону конфлікту був направлений спецназ Нацгвардії. Правоохоронці локалізували озброєну групу в районі села Лавки (передмістя Мукачевого). На перемовини з ними прибув лідер руху "Правий сектор" Дмитро Ярош.

За даними МВС, під час конфлікту в Мукачевому першими зброю на ураження застосували саме бійці "Правого сектору". А в "Правому секторі" висувають на адресу силовиків аналогічні звинувачення.

Генеральний прокурор Віктор Шокін створив спільну слідчо-оперативну групу для розслідування подій у Мукачевому, до якої увійшли представники Генпрокуратури, СБУ та МВС. Відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.255 Кримінального кодексу України - створення злочинної організації та ч.3 ст.258 - терористичний акт.

13 липня президент України Петро Порошенко виніс події в Мукачевому на обговорення Воєнного кабінету РНБО, де заявив, що суть конфлікту на Закарпатті - перерозподіл потоків контрабанди.

Зазначимо, "Правий сектор" організував безстрокові пікети в кількох містах України та мітингує біля Адміністрації президента в Києві.

Ярош закликав своїх прихильників продовжувати акції протесту "до арешту винних, на думку "Правого сектору", в трагедії, Ланя, Медведчука і відправки у відставку всього керівництва силових структур Закарпатської області та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 970 | Додав: adminA | Теги: СБУ затримала двох бійців Правого с | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]