Чт, 2024-04-25, 15:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:43
Сьогодні - День пам'яті героїв Крут
Інші останні Політичні новини Сьогодні - День пам'яті героїв Крут
Українська громадськість 29 січня відзначає День пам'яті героїв Крут. 95 років тому молоді захисники щойно посталої Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Як повідомляє УКРІНФОРМ, саме в цей день 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський вчинок київської молоді героїчним.

Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано.

Офіційно День пам'яті героїв Крут почали відзначати з 2007 року, згідно з указом Президента "Про вшанування пам'яті Героїв Крут". На місцях їх останнього бою та поховання встановлено пам'ятні знаки.

У цей день представники влади, громадськості, учнівської та студентської молоді беруть участь у покладанні квітів до пам'ятного знаку Героям Крут та панахиді за загиблими. В освітніх закладах держави, установах культури, бібліотеках організовано тематичні заходи, уроки пам'яті, представлено експозиції архівних документів, фотоматеріалів, літературних творів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1080 | Додав: adminA | Теги: Сьогодні - День пам'яті героїв Крут | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 Юрко Долина • 10:57, 2013-01-29 [Матеріал]
Українці збереглися, як нація завдяки своїй боротьбі за свою державність, мову , віру !!! Московіт, як не намагався "вичистити українську генетичну пам"ять", та сам потрапив в пасткку: без України - московська "історична конструкція" - виявляється фікція !!!
Русин Якуб Собеський ( учасник Хотинської війни 1621 р., батько славетного українця Івана ІІІ Собеського ) склав щоденник “Commentariorum Chotinensis belli libri tres”, який було видано у 1646 р. латиною. Зокрема, в в Щоденнику Хотинської війни Якуб Собеський писав про запорожців : “Майже усі вони з Русі приходять (з теренів сучасної України), хоча чимало з Велико- та Малопольщі шляхтичів, на позбавлення честі засуджених, а деякі з Німеччини, Галлії, Італії, Іспанії навіть, через вироки за злочини вигнані, між ними знаходяться. Для останніх головною умовою перебування у козацькому товаристві було дотримання православ’я, використання рутенської (української) мови (!!!) та прийняття козацької прізвищевої назви; вони релігії Грецької сповідання дотримуються, рутенську мову уживають, відкидають походження – якщо навіть хто [досі] носив знатне, плебейські імена приймають і вони, для усього громадянства померлі, дике життя вести змушені” .
Крім цього, Якуб Собеський особливо відзначав у своєму “Commentariorum Chotinensis belli libri tres” якості запорізької флотилії: “До війни морської найпридатнішими [козаків] тривалий зробив досвід… Плавають на човнах, які з бортів на кшталт дошок пуками з очерету, вигаданими проти бур та хвиль моря, обв’язують і, досконало легкі, вони важкими галерами турків найчастіше заволодівають”. Не менше захоплення у Якуба викликали й запорізькі піхотинці – основа основ військової організації Січі: “Багато з них [запорожців] списів не вживає, але рушниць – усі. Цим створюють армії Корони Польської можливість дорівнюватись найпотужнішій у світі земних володарів піхоті”.
Безумовно, не оминув Якуб Собеський і організацію польових укріплень запорожців – таборів: “Стан також вправно в кількох порядках роблять з возів, за нормами найсильніших оборонних укріплень, який Табір називають і противорогів натиску крайнього в ньому шукають сховку".

НАЩАСТЯ УКРАЇНЦІ МОЖУТЬ ВЖЕ ПРОТЯГОМ БІЛЬШЕ 20 РОКІВ ВИВЧАТИ УКРАЇНСЬКУ ІСТОРІЮ , А НЕ ЗА МОСКОВІТСЬКИМИ ФАЛЬШОВАНИМИ КАЗКАМИ !!!
СЛАВА УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДУ !!!
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]