Сб, 2024-04-20, 09:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:07
Справа Тимошенко відбиває у Заходу бажання співпрацювати з Києвом
Інші останні Політичні новини

Президент США Барак Обама порушив питання засудження Юлії Тимошенко під час зустрічі з президентом Віктором Януковичем на Саміті з ядерної безпеки в Сеулі. Про це повідомив заступник помічника Державного секретаря США Деніел Рассел під час виступу на конференції в Інституті Брукінгз у Вашингтоні.

За словами Деніеля Рассела, арешти політиків в Україні досі непокоять Сполучені Штати, які разом з Європейським Союзом вважають засудження Тимошенко й інших опозиціонерів "вибірковим правосуддям".

Пан Рассел наголосив, що стратегічне партнерство між США і Україною має базуватися не лише на спільних інтересах у різних галузях, а й на спільних цінностях, передає українська служба Бі-Бі-Сі.

Чільний представник Держдепартаменту також зауважив, що США і далі розвиватимуть стратегічне партнерство з Україною у різних галузях, оскільки потенціал такої співпраці "дуже великий" і вже багато чого досягнуто.

"Якби Хартію про наше стратегічне партнерство підписували зараз, ми б більше уваги в документі звернули на підтримку наближення України до Євросоюзу, бо хочемо, щоб Україна була квітучою європейського державою", - наголосив він.

Водночас, промовляючи в Інституті Брукінгса, колишній радник ЄС з зовнішньої політики Піркка Тапіола повідомив, що цієї п'ятниці Євросоюз підтвердить пропозиції щодо створення Асоціації ЄС з Україною, втім, підписувати документ не буде, доки в Україні не настануть зрушення у сфері демократії.

"США і Європа говорять про справу Тимошенко в один голос", - наголосив пан Тапіола.

Україна звернула на себе увагу через відхилення на шляху до демократії

Оглядачі у Вашингтоні наголошують, що цікавість до України знов пробудилася на Заході, але у зв'язку з відхиленням від демократичних стандартів.

За словами експерта Інституту Брукінгса, колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, Україна "зникла з радарів США" як приклад лідера демократичних перетворень у регіоні, як було під час Помаранчевої революції. Пайфер вважає, що Янукович припустився серйозних прорахунків як на західному векторі, так і стосовно Росії, відносини з якою наразі досить складні.

"Чи переймається цим сам Віктор Янукович? Це залишається питанням. Його адміністрація вважала, що Захід закриє очі на справу Тимошенко, але це виявилося помилкою. Важливо зрозуміти також, що зіпсування відносин з Заходом ускладнює і протидію російському впливу на Україну", - наголосив Пайфер, виступаючи в Інституті Брукінгса.

Віце-президент американського Національного фонду підтримки демократії Надія Дюк, аналізуючи внутрішню ситуацію в Україні, наголосила, що за президентства Віктора Януковича стало поширеним таке поняття як "родина", коли ключові державні посади посідають родичі президента.

За словами пані Дюк, справа Тимошенко так шкодить інтересам України на всіх фронтах, що виникає питання, чи не є арешт Тимошенко "персональною вендетою" Януковича.

"Годі зрозуміти, як може керівництво держави бачити, що ця справа так шкодить Україні і все одно діяти всупереч міжнародним вимогам, не йдучи на жодні, навіть маленькі поступки", - наголосила Надія Дюк, виступаючи в Інституті Брукінгса.

У США помітили, що по-різному реагують на проблеми в Україні та Росії

Деякі експерти у Вашингтоні водночас наголошують на ще одній тенденції. На їхній погляд, ставлення американської адміністрації до проблем з демократією в Україні і в Росії невиправдано різне. За словами експерта Університету Джона Хопкінса Дона Дженсена, це зокрема довів скандал в Сеулі. Думаючи, що в нього вимкнений мікрофон, Обама нахилився до Дмитра Медведєва і сказав, що після виборів у США в нього буде "більше простору для маневру", кажучи, зокрема, про систему протиракетної оборони у Європі, проти якої виступає Кремль.

"Я перекажу Володимиру", - сказав Медведєв.

Дженсен назвав останню динаміку американсько-російських відносин тривожною: "Я в жодному разі не захищаю Януковича, але чому таку ж критичну увагу не приділяти Росії, де і рівень корупції, демократичних порушень, до того ж і рівень антиамериканізму величезний. Чому не казати Путіну про це? На жаль, захисники перезавантаження ігнорують антидемократичні кроки Путіна в Росії, гострі словесні напади на американського посла Макфола, сподіваючись на якісь геополітичні "дивіденди" від Росії в майбутньому".

Пан Дженсен називає таку політику адміністрації американського президента сповідуванням "подвійних стандартів".

У Януковича запевняють, що "неформальна бесіда" з Обамою тривала не 4, а аж 15 хвилин

Спілкування президента США Барака Обами із українським колегою Віктором Януковичем тривало 15 хвилин.

Про це повідомила прес-секретар президента Дарія Чепак, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Прес-секретар запевнила видання, що український та американський лідери спілкувалися не 4, а 15 хвилин", - уточнює газета.

Як відомо, українська сторона намагалася організувати зустріч двох президентів. Це вдалося. Деякі українські ЗМІ навіть назвали цю зустріч "кінцем ізоляції Януковича".

Але спілкування відбулося стоячи. Видання "КоммерсантЪ-Украина" зазначало, що зустріч тривала 4 хвилини.

На сайті ж Білого дому спілкування було названо "неформальною бесідою".

Прес-служба Януковича поширила інформацію, що президенти спілкувалися про відмову України від збагачуваного урану та щодо ядерної безпеки.

Однак після цього прес-служба Білого дому поширила інформацію, що той також звернув увагу Януковича на вибірковість українського правосуддя та необхідність проведення чесних виборів, про що українська сторона не зазначила у прес-релізі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 996 | Додав: admin | Теги: США, Юлія Тимошенко, Барак Обама | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]