Пт, 2024-04-26, 13:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:59
Статус Палестини Генасамблея ООН підвищила
Інші останні Новини світу
Палестинська автономія увечері 29 листопада отримала визнання ООН як держави-спостерігача, котрий не є членом ООН.

Рішення про підвищення статусу Палестини було прийнято Генеральною асамблеєю ООН. За проголосували 139 країн, включаючи Росію, Францію та Китай; дев'ять держав, в тому числі, США, Ізраїль і Канада, висловилися проти. Решта учасників голосування, в тому числі, Великобританія і Німеччина, утрималися, передає РИА "Новости".

Отримання статусу держави-спостерігача в ООН дасть змогу Палестині безпосередньо звертатися в міжнародні організації під егідою ООН. Зокрема, вони зможуть подати позови проти Ізраїлю і громадян цієї країни в Міжнародний кримінальний суд в Гаазі.

Ізраїль не визнає юрисдикції цього суду, однак юридичні наслідки палестинських позовів можуть ускладнити перебування ізраїльтян в країнах, де юрисдикція МКС визнається.

Крім того, Палестина отримає офіційний статус незалежної держави, окупованої іншою країною. Цей статус, в числі іншого, визначить межі Палестини: вони будуть зафіксовані по лінії розмежування, яка передувала війні 1967 року – зі Східним Єрусалимом і без єврейських поселень на Західному березі.

Ізраїль і США послідовно виступали проти надання Палестині статусу держави. На думку Єрусалиму і Вашингтона, настільки серйозні питання повинні вирішуватися в ході діалогу між палестинцями та ізраїльтянами, а не в Генеральній асамблеї ООН.

Тим не менш Ізраїль постійно відкидав вимогу палестинців припинити будівництво поселень на Західному березі, заявляючи, що це продовження колонізації цих територій не може бути перешкодою для переговорів про мирне врегулювання.

На думку Єрусалиму, такі переговори повинні початися і йти без всяких попередніх умов. Палестинці, однак, вважають будівництво поселень крадіжкою своєї землі і не хочуть вступати в діалог, поки подібна практика не припиниться.

Ізраїль вважає, що Західний берег не може вважатися палестинською землею, оскільки належність цих територій залишається спірною. З отриманням Палестиною статусу держави ізраїльтянам буде набагато складніше відстоювати цю точку зору.

Зі схваленням резолюції виступив президент Франції Франсуа Олланд, який також запропонував Палестині і Ізраїлю відновити переговорний процес.

Ватикан також вітав резолюцію, і, "користуючись випадком", призвав надати "особливий статус святому місту Єрусалиму", де мають бути забезпечені свобода віросповідання і доступ до святинь.

У палестинських територіях повідомлення про те, що ухвалили резолюцію було прийнято із захватом. Тисячі палестинців танцювали, обнімалися і стріляли в повітря. Незважаючи на пізній час і холодну погоду, люди в національному одязі з дітьми і прапорами зібралися на центральній площі Рамаллаха, адміністративного центру Західного берега річки Іордан, де на великих екранах показували хід голосування в Нью-Йорку. Рух "Хамас" назвав резолюцію перемогою палестинців.

Раніше глава МЗС Ізраїлю пригрозив санкціями у разі визнання Палестини державою.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 945 | Додав: adminA | Теги: генасамблея оон, статус Палестини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]