Сб, 2024-04-20, 16:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:49
У ЄС дізналися про тортури в українських СІЗО: кийки, шокери, удушення
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

12 березня оприлюднено звіт Європейського комітету Ради Європи щодо запобігання тортурам і жорстокому поводженню, присвячений дотриманню прав ув'язнених в київському і харківському слідчих ізоляторах.

Його автори зазначають, що в цих СІЗО в'язнів б'ють палицями, а також катують за допомогою електрошокерів і протигазів. У Державній пенітенціарній службі спростовують висновки комісії, стверджуючи, що тортури в СІЗО не застосовуються, передає "КоммерсантЪ-Украина".

Звіт Європейського комітету Ради Європи щодо відвернення тортур і жорстокого поводження складено за результатами відвідування його представниками київського і харківського слідчих ізоляторів з 29 листопада по 6 грудня 2011 року.

Автори документу підкреслюють, що в СІЗО мають місце численні порушення прав ув'язнених: "Їх б'ють, зокрема і палицями, під час утримання під вартою і проведення допитів. У деяких випадках до них застосовується дія, яку можна вважати тортурами, - використання електрошокерів, задушення за допомогою пластикових пакетів або протигазів".

У звіті зазначається, що підслідним погрожують зброєю, а деякі повертаються з допитів з травмами. Спостерігачі розкритикували й умови утримання. Вони навели як приклад одну з камер харківського СІЗО, в якій містяться 44 людини за наявності лише 28 ліжок. Через це ув'язнені вимушені спати по черзі.

"Отже, можна зробити висновок про поширеність подібних прикладів і про те, що людина, потрапивши в місця попереднього ув'язнення, піддається ризику жорстокого поводження", - підсумували автори документу.

У звіті мовиться і про умови утримання під вартою екс-прем'єра Юлії Тимошенко, колишнього в. о. міністра оборони Валерія Іващенка і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. На думку членів комісії, "вони отримали симптоматичне лікування".

"Якщо стан їхнього здоров'я (Юлії Тимошенко, Юрія Луценка і Валерія Іващенка - ред.) не покращиться найближчим часом, то їх бажано обстежувати в спеціалізованих медичних установах", - йдеться у звіті.

Правозахисники упевнені, що висновки комісії відповідають дійсності. "Це типові приклади поводження з особами, що містяться в СІЗО", - упевнений глава Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

На його думку, аби запобігти тортурам, Україна повинна створити спеціальний орган, співробітники якого були б наділені правом відвідування СІЗО без попередження адміністрації.

"Вже зроблено перший крок: створена комісія при президентові з питань відвернення тортур. Її члени наділені такими правами. Водночас відповідні зміни до законів так і не було внесено, та й засідала комісія тільки двічі, тому похвалитися результатами її роботи не можна", - заявив пан Гройсман.

У Державній пенітенціарній службі заявили, що "співробітники прокуратури і уповноважений Верховної Ради з прав людини під час перевірок СІЗО не виявляють фактів тортур".

"Що стосується нестачі місць, то ми є заручниками ситуації, оскільки зобов'язані виконувати рішення про обмеження свободи", - заявив заступник голови ДПтС Ігор Андрушко. Водночас, за його словами, кількість ув'язнених у слідчих ізоляторах постійно зменшується.

"Упевнений, що незабаром кількість людей, що містяться в СІЗО, відповідатиме кількості місць", - заявив пан Андрушко.

Раніше повідомлялось, що генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд стурбованийчерез поводження з особами, які утримувалися під вартою в Україні. А євродепутат Зузана Ройтова припускає, що з Тимошенко знущаються у в'язниці, і тому їй гіршає.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1106 | Додав: adminA | Теги: кийки, удушення, тортури. СІЗО, шокери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]