Пт, 2024-04-19, 22:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:43
У Раді зареєстровано проект змін до Конституції
Інші останні Політичні новини

Президент Української держави Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України ( №2217а).

Відповідна інформація оприлюднена на сайті українського парламенту в четвер, 2 липня. Водночас в інформації про цей законопроект зазначено, що він був внесений 1 липня і тоді ж був "переданий на розгляд керівництву".

Водночас станом на 13.20 четверга на сайті Верховної Ради України тексту проекту закону, а також супровідних документів поки що немає.

Як повідомлялося, під час презентації проекту змін до Конституції України в частині децентралізації в середу, 1 липня, Порошенко заявив, що до кінця дня оформить як проект закону проект змін до Конституції України, що стосується децентралізації, і спрямує його на розгляд до Верховної Ради.

"Я сьогодні до кінця дня без змін оформлю як проект відповідного закону, і сьогодні він буде спрямований на розгляд до Верховної Ради", - сказав він.

Глава держави зазначив, що отримав проект змін до Конституції від голови Конституційної комісії, спікера парламенту Володимира Гройсмана. Президент знову заявив, що розраховує на підтримку усіх політичних сил у Верховній Раді змін в частині децентралізації, яка, за його словами, "повинна об'єднати українське суспільство".

Після внесення до Верховної Ради законопроекту про внесення змін до Конституції альтернативні ініціативи подаються до парламенту впродовж 14 днів.

Верховна Рада більшістю голосів від конституційного складу вносить законопроект до порядку денного сесії.

Крім того, народні депутати приймають постанову про спрямування до Конституційного суду України законопроекту про внесення змін до Основного закону для отримання висновку щодо відповідності законопроекту Конституції країни. Отриманий висновок КС невідкладно роздається парламентарям і спрямовується президентові України.

Згідно з регламентом Верховної Ради, після цього парламент заздалегідь схвалює законопроект (у першому читанні) 226 голосами. Потім на наступній сесії для остаточного ухвалення закону про внесення змін до Конституції необхідно не менше 300 голосів парламентарів.

Як раніше повідомлялося, Конституційна комісія на засіданні 26 червня затвердила проект змін до Основного закону в частині децентралізації. Після цього базовий варіант змін було передано президентові України Петру Порошенку.

Зміни, що стосуються децентралізації влади, які пропонують внести до Конституції України, передбачають, що систему адміністративно-територіального устрою України становлять адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони, регіони (стаття 133). Територія України розділена на громади, кілька громад становлять район, а АР Крим і області перейменовуються на регіони України.

Особливості Києва і Севастополя в системі адміністративно-територіального устрою України визначаються окремими законами.

Порядок створення, ліквідації, встановлення і зміни меж, найменування і перейменування громад, районів, областей, а також порядок створення, найменування, перейменування поселень і зарахування їх до відповідної категорії поселень визначаються законом.

Пропонується вилучити зі ст.133 Конституції положення про те, що система адміністративно-територіального устрою України складається з АР Крим, областей і районів, міст, районів в містах, селищ і сіл, до складу України входять Крим і 24 області, міста Київ і Севастополь.

Конституційна комісія пропонує внести в Основний закон зміни, які дозволяють президентові припиняти дію акту, ухваленого головою громади, радою громади, районною, обласною радою, яка не відповідає Конституції і створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності і національної безпеки.

Пропонується, що у випадку, якщо голова громади, ради громади, районної, обласної ради прийме акт, який не відповідає Конституції та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальній цілісності й національній безпеці, президент припиняє дію відповідного акту і одночасно звертається до Конституційного суду. При цьому він тимчасово припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради і призначає тимчасового державного уповноваженого.

Конституційна комісія пропонує, щоб у нормі ст.144 було обумовлено: Конституційний суд розглядає таке звернення президента невідкладно.

Крім того, пропонується, що у разі визнання Конституційним судом дій голови громади, ради громади, районної, обласної ради що не відповідають Основному закону, президент скасовує акт, а Верховна Рада за поданням президента достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради і призначає позачергові вибори в порядку, визначеному законом.

Запропонований проект змін до Основного закону також передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування в деяких адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей визначається ухваленим раніше відповідним законом.

"Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей визначаються законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", - зазначено в перехідних положеннях проекту змін до Конституції, який затвердила Конституційна комісія в п'ятницю, 26 червня.

Територія України буде поділена на громади, що об'єднуються в райони, з яких складаються регіони, що замінили області

У проекті змін до Конституції України в частині децентралізації пропонується змінити адміністративно-територіальний устрій держави, а особливості Києва, Севастополя - визначати окремими законами.

Згідно з оприлюдненим на сайті Верховної Ради України в четвер 2 червня текстом проекту закону про внесення змін до Конституції України (№2217а) і супровідними документами, окрім іншого, пропонується змінити статтю 133 Основного закону.

Так, якщо нині система адміністративно-територіального устрою України складається з АР Крим, областей, районів, міст, районів у містах, селищ та сіл, то в проекті змін пропонується, щоб Україна складалася з громад, районів і регіонів (раніше розглядався варіант назви середньої ланки адміністративно-територіального ділення замість районів – повіт).

"Територія України поділена на громади. Громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України. Декілька громад становлять район. Автономна Республіка Крим та області є регіонами України", - йдеться в документі.

Водночас із проекту змін до Конституції України випливає, що, як і говорив президент України Петро Порошенко, статус автономії Криму та Севастополя як окремих адміністративних одиниць зберігся.

Так, на півострові збережеться Верховна Рада Автономної Республіки Крим, що виходить зі статті 150 Конституції України, в якій у повноваженнях Конституційного Суду, як і раніше, залишається оцінка на предмет конституційності "правових актів Верховної Ради АР Крим".

У законодавчій ініціативі зазначено, що якщо до ухвалення цих змін до Конституції міста Київ та Севастополь "мають спеціальний статус, який визначається законами України", то після прийняття проекту змін особливості Києва та Севастополя в системі адміністративно-територіального устрою України визначатимуться окремими законами.

Окрім цього, "порядок утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж, найменування і перейменування громад, районів, областей, а також порядок утворення, найменування і перейменування та віднесення поселень (сіл, селищ, міст) до відповідної категорії визначаються законом", а зміна меж, найменування і перейменування громад та поселень здійснюється з урахуванням думки їх мешканців у порядку, визначеному законом.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 916 | Додав: adminA | Теги: рада, проект змін до Конституції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]