Пт, 2024-03-29, 11:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:11
Україна готує нову модель енергоринку. РФ залишать без важелів впливу
Інші останні Економічні новини

  Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує у вересні-жовтні запустити у тестовому режимі нову модель ринку електроенергії, яка передбачає перехід на прямі контракти споживачів і виробників електроенергії, а також вводить біржову торгівлю електроенергією. Про це він заявив сьогодні, 7 липня, під час колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості, передає УНІАН.

"Пропоную запустити (нову модель ринку електроенергії - ред.) у вересні-жовтні у тестовому режимі", - сказав він.

Також прем'єр доручив Міненерговугілля у вересні надати звіт про готовність енергосистеми України до наступного опалювального сезону.

"У вересні відрапортуєте про готовність системи у цілому", - сказав Яценюк.

Прем'єр-міністр також розкритикував Міненерговугілля за неподання уряду на затвердження енергобалансу країни на 2015 рік.

"Щоб у нас був, нарешті, баланс! Ми можемо народити цей баланс? Я вже третій місяць кажу!", – сказав голова уряду на розширеній колегії в Києві у вівторок.

Міністр Володимир Демчишин та голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк повідомили, що затвердили цей документ на рівні своїх відомств, проте прем'єр назвав цей документ "неформальним".

"Я дуже специфічно ставлюся до них документами і до всього неформального. Я знаю, що якщо йдеться про забезпечення енергетичної безпеки держави – це безпосередня функція Кабміну, або РНБО", – заявив Яценюк.

Він додав, що пропонує президенту країни Петру Порошенку провести окреме засідання ради Національної безпеки та оборони з приводу енергетичного балансу та проходження осінньо-зимового періоду.

Україна переконала Росію не постачати електроенергію окупантам Донбасу

Україні вдалося провести досить успішні переговори з Росією про припинення постачань електроенергії на неконтрольовані території Донецької і Луганської областей. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми провели досить успішні переговори з росіянами: нам вдалося виключити чотири лінії, які йшли в неконтрольовану зону з російської сторони, і вони щомісяця доставляли електроенергію на 300 млн грн. І ці кошти наразі не оплачуються", – сказав він в Києві у вівторок.

За його словами, загалом нова схема роботи з цими територіями, схвалена раніше рішенням Кабміну, передбачає оплату лише перетоків, надає можливість економити щомісяця близько 800 млн грн.

Демчишин зазначив, що, з урахуванням інших заходів, це надало можливість збільшити рівень оплати електроенергії з 85% у першому кварталі майже до 100% у другому.

"Очікуємо, що до кінця року вдасться зберегти цей рівень і що вдасться закуповувати і ядерне паливо, вугілля", – сказав міністр.

Нагадаємо, 15 червня в. о. директора НЕК "Укренерго" Юрій Касіч заявив, що Україна не оплачуватиме постачання російської електроенергії на не підконтрольні центральній владі країни території Донбасу.

Кабінет міністрів України постановою №263 від 7 травня 2015 року визначив, що "ЛЕО" і "ДТЕК Донецькобленерго" в неконтрольованій зоні АТО закуповуватимуть електроенергію безпосередньо у її місцевих виробників і постачатимуть місцевим споживачам без участі ДП "Енергоринок". Купівлю-продаж електроенергії між основною територією України і неконтрольованою зоною АТО заборонено. Дозволена лише оплата перетоків. Постановою також забороняється імпорт електроенергії в Україну через неконтрольовану зону АТО.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, яке перебуває в управлінні Міністерства палива та енергетики.

Зазначимо також, що в червні Росія погодилася з підвищенням Україною ціни на електроенергію для окупованого Криму.

Міністерство палива та енергетики України ставить завдання найближчим часом відмовитися від імпорту електроенергії, якго було розпочато в кінці минулого року з Росії у зв'язку з дефіцитом в енергосистемі країни.

Кабмін денонсує угоди з РФ про добудову двох блоків Хмельницької АЕС

Кабінет міністрів України має намір 8 липня за невідкладною процедурою прийняти рішення про денонсацію угоди з РФ про добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

За словами прем`єра Яценюка, Міністерство закордонних справ протягом кількох місяців не погоджує рішення про денонсацію угоди з РФ.

"Володимире Васильовичу (Демчишин – ред.), прошу вас завтра (винести це питання – ред.) на рішення уряду. Є узгодження, немає узгодження - публічно розберемося, чому півтора місяця не приймається рішення з невідкладної процедурою", - сказав Яценюк.

Про те, что Україна відмовляється від послуг російської компанії "Росатом" в добудові 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС стало відомо ще в серпні 2014 році.

Зі слів президента оператора всіх діючих атомних станцій України компанії "Енергоатом" Юрія Недашковського з 2005 року Україна ухвалила безліч постанов, розпоряджень та інших важливих документів для реалізації добудови енергоблоків ХАЕС, при цьому ніяких зрушень з російського боку не спостерігалося.

"Тобто Україна зі свого боку зробила все, а переможець міжнародного тендеру 2008 року (компанія "Атомстройекспорт", основним акціонером якої є "Росатом") не зробив нічого", - сказав Недашковський.

Яценюк наполягає, що людей російського олігарха не повинно бути в Міненерговугілля

"Що в міністерстві роблять люди Григоришина - російського олігарха? Що це за радники... Це що, приватизація міністерства? ... Вже немає їх, втекли?", - заявив прем'єр-міністр України.

Прем'єр додав, що також має бути виконано рішення уряду про звільнення керівника компанії "Укрінтеренерго", а саму компанію звинуватив у корупції.

Нагадаємо, ще в грудні 2014 року Яценюк обіцяв звільнити міністра енергетики та вугільної промисловості Демчишина, якщо той не відновить контроль над міністерством.

"Я дав місяць міністру енергетики, щоб він або взяв під контроль галузь і своє міністерство, або я буду змушений пропонувати парламенту ухвалити кадрові рішення. У тому числі, щоб він взяв під контроль призначення керівників державних енергетичних компаній. Там представників російських громадян, як ( Костянтина - ред.) Григоришина не буде ", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 792 | Додав: adminA | Теги: україна, нова модель енергоринку, важелі впливу, РФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]