Пт, 2024-03-29, 12:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:56
Україна поставила економічну мету - подвоїти ВВП за 15 років
Інші останні Економічні новини

Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало економічну стратегію України, побудовану на принципах лібералізації та економічної свободи, реалізація якої дозволить досягти дворазового зростання ВВП за наступні 15 років. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус на презентації стратегії в Києві, пише УНІАН.

"Ми вважаємо, що в Україні буде економіка, здатна створювати робочі місця, генерувати багатство. Як результат, якщо будуть дотримуватися принципи економічних свобод, ВВП повинен подвоїться за 15 років, виходячи з росту 4,5% на рік, проста математика. Звичайно ж, це консервативно для країни, яка відштовхується від такої низької бази, в результаті країна повинна досягти 7% (зростання ВВП на рік - ред.)", - сказав він.

За словами міністра, довгострокова стратегія України базуватиметься на 5 принципах економічної свободи, серед яких - верховенство права, захист права власності, повна нетерпимість до корупції, вільна і чесна конкуренція, і невеликий ефективний державний апарат.

Крім того, стратегія передбачає оперативні кроки з відновлення економічного зростання: комплексна податкова реформа, регуляторна гільйотина, проект аутсорсингу управління митницею, скорочення держапарату, створення міжнародного комерційного арбітражу, прискорення приватизації, а також спрощення регламенту Кабінету міністрів і Верховної Ради.

При цьому цільовими показниками виконання стратегії стануть входження в топ-30 рейтингу Doing Business (зараз - 96 місце), підвищення на 50 пунктів в індексі сприйняття корупції (зараз - найбільш корумпована країна в Європі), входження в топ-70 за індексом економічної свободи ( зараз - 162 позиція з 178), а також залучення 8 млрд дол. прямих іноземних інвестицій щорічно (зараз - 0,3 млрд дол.).

За словами старшого радника глави Мінекономрозвитку, екс-віце-прем'єра Словаччини і співавтора стратегії Івана Міклоша, присутнього на презентації, документ покликаний стати діючою моделлю, через призму якої повинні оцінюватися всі економічні рішення керівництва країни.

"В Україні існує загальний консенсус про необхідність реформ, і існуючі документи, такі як Стратегія 2020 або Коаліційна угода, дають відповідь, що треба робити. Проте до цих пір немає єдиного розуміння, як це треба робити. Для цього ми і створили наш документ. Навколо цих принципів потрібно об'єднатися всім. Те, що зараз менше 50% урядових законопроектів проходять парламент - це катастрофа", - підкреслив Міклош.

При цьому радник міністра зазначив, що ключовою умовою проведення подальших реформ в Україні є макроекономічна стабілізація.

Абромавічус виступає за скасування податкових пільг для будь-яких видів бізнесу та адміністративних одиниць

Айварас Абромавічус виступає за скасування податкових пільг для будь-яких видів бізнесу та адміністративних одиниць, включаючи вільні економічні зони та індустріальні парки.

"Ми вважаємо, що податкових пільг ні для кого не повинно бути. Вже пройшов час преференцій, привілеїв і так далі. До недавніх пір у нас були преференції з ввезення енергозберігаючого обладнання. По цій лазівці заїжджало все, крім енергозберігаючого обладнання", - сказав Абромавічус .

За словами міністра, єдині підходи по відсутності податкових пільг повинні стосуватися не тільки окремих видів бізнесу, але і вільних економічних зон, а також індустріальних парків.

Нагадаємо, Світовий банк підтвердив прогноз падіння економіки України в 2015 році на рівні 7,5% і зростання на 2% у 2016 році й на 3% у 2017-му. Про це йдеться у прогнозі розвитку світової економіки.

Кабінет міністрів розглядає три сценарії розвитку економіки України в 2015 році, згідно з якими падіння ВВП країни очікується на рівні від 11,9% до 5,5%, інфляція - в діапазоні від 42,8% до 26,7%.

Національний банк прогнозує падіння ВВП України в 2015 році на 7,5% при інфляції 30 %.

В Абромавичуса з’явиться цілодобова команда "чистильників"

Міністерство економічного розвитку і торгівлі з 1 вересня почне активнескорочення зайвої нормативної документації регуляторної бази, сказав Айварас Абромавичус у Київській школі економіки в п'ятницю, повідомляє Укрінформ.

"З 1 вересня буде створена спершу команда з 60 осіб, яка щодня і щоночі чиститиме цю структуру і великими пачками подаватиме вже відпрацьовані матеріали в Кабінет міністрів, який за прискореною процедурою все це чиститиме: чи змінювати, чи скасовувати, чи залишати", - сказав Абромавичус.

Він навів приклад, що в Одеському порту нещодавно були швидко ухвалені чотири постанови, які позбавили бізнес від зайвої, у тому числі й паперової, тяганини в порту.

За словами першого заступника міністра економіки Юлії Ковалів, йдеться не лише про скорочення дозвільних документів, а й реєстрів.

"Це насамперед допоможе малому і середньому бізнесу, який найбільше стикається з цими проблемами", - додала вона.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 827 | Додав: adminA | Теги: подвійне ВВП, 15 років, україна, економічна мета | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]