Чт, 2024-04-25, 08:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:44
Україна та ЄС парафували Угоду про асоціацію. Але лише політичну її частину
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна і Європейський Союз парафували Угоду про асоціацію. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ (МЗС) України.

"Сьогодні глави переговорних делегацій України та Європейського Союзу парафували текст Угоди про асоціацію, невід'ємною частиною якого будуть положення про створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі", - сказано в спільній заяві глав делегацій, оприлюдненій у п'ятницю в Брюсселі (Бельгія).

Українську делегацію очолив заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін, делегацію ЄС - глава переговорної групи ЄС, керуючий директор європейської дипломатичної служби з Росії, східним сусідам ЄС і Західним Балканам Мирослав Лайчак. Обидві сторони висловили спільне зобов'язання ухвалити подальші технічні заходи для підписання угоди.

"Обидві сторони висловили спільне зобов'язання зробити подальші технічні заходи, необхідні для підготовки до підписання Угоди про асоціацію", - сказано в заяві, передає "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим, у заяві відсутні конкретні терміни, що пов'язано з вимогами Брюсселя до Києва щодо зміни ситуації в країні в плані проходження основним європейським принципам і верховенства права.

"Глави переговорних груп щодо ЗВТ підтвердили досягнуті 22 грудня 2011 домовленості щодо змісту ЗВТ і зобов'язалися завершити правову експертизу тексту, включаючи технічні доповнення та протоколи", - наголошується в документі.

При цьому, як стверджують джерела в дипломатичному корпусі ЄС, Клімкін і Лайчак проставили підписи тільки на тій частині угоди, де мова йде про політичну асоціацію, передають "Українські новини".

Що ж стосується частини про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, то підписи були поставлені тільки на першій і останній сторінці цього блоку: окремі моменти ще будуть уточнюватися і юридично узгоджуватися протягом декількох місяців.

Процедура парафування - це технічне затвердження тексту угоди, в ході якого глави переговорних делегацій ставлять свої підписи на всіх сторінках угоди, закріплюючи таким чином суть досягнутих домовленостей. Дипломати України та ЄС не один раз наголошували, що це суто технічна процедура, яка не має політичної ваги.

Як повідомлялося, в грудні 2011 року Україна та ЄС завершили переговори щодо угоди про асоціацію, які вели з вересня 2008 року. Для вступу в силу угоди необхідно його підписання президентами та ратифікація Верховною радою, Європейським парламентом та національними парламентами всіх країн-членів ЄС.

Вже стало відомо, що ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом у німецькому Бундестазі на даному етапі неможлива. Про це заявив голова парламентського комітету у справах ЄС Ґунтер Кріхбаум в інтерв’ю.

Сьогоднішнє парафування Угоди про асоціацію Україна-ЄС є лише першим етапом процесу, а другий етап парафування відбудеться після того, як Угода з глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі, що є невід'ємною частиною Угоди про асоціацію, буде готова в повному обсязі. Для цього знадобиться ще близько двох місяців.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 983 | Додав: adminA | Теги: ЄС парафували Угоду про асоціацію, україна, політичну частину | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]