Ср, 2024-04-24, 02:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:47
Україна збирається закуповувати у Європи третину необхідного газу
Інші останні Економічні новини

Закупівлі газу в країнах Європи можуть досягти третини всього обсягу його постачань в Україну - 10 млрд кубометрів, заявив раніше глава "Нафтогазу" Євген Бакулін. Україна вже почала переговори зі Словаччиною, Румунією та Туреччиною, а 16 березня отримала запевнення про сприяння в реалізації закупівель з боку Єврокомісії, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Зараз вартість газу в ЄС нижча від ціни, зафіксованої в контрактах між "Нафтогазом" і "Газпромом", на 30-40 дол за тис кубометрів, проте ризики при купівлі палива на спотовому ринку вищі, попереджають експерти.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив, що Україна розглядає можливість імпорту близько 10 млрд кубометрів газу з Європи. Це близько третини всіх постачань газу в Україну і значно більше заявлених раніше обсягів. У січні голова Міненерго Юрій Бойко казав, що Україна може почати закупівлі палива на зовнішніх ринках за спотовими контрактами. Тоді йшлося про постачання газу з Румунії і Туреччини в загальному обсязі 2-3 млрд кубометрів.

Зараз Україна веде переговори з постачальниками газу з Туреччини, Румунії та Німеччини з продажу кожним з них від 2 до 3,5 млрд кубометрів палива щороку, розповіло джерело видання в Міненерго. За його словами, переговори з європейськими постачальниками були відновлені після того, як стало очевидно, що Росія не готова йти на поступки Україні в питанні зниження ціни на газ і створення газотранспортного консорціуму.

Нагадаємо, зараз Росія наполягає на невключення ЄС у консорціум з управління українською газотранспортною системою і відмову країни від зниження закупівель до 27 млрд кубометрів газу в 2012 році (замість узгоджених 33 млрд). Натомість "Газпром" пропонує Україні стандартну для ринку Європи 10-відсоткову знижку на газ.

Підтримку в переговорах з постачальниками в Міненерго намагаються отримати і з боку Єврокомісії. Питання закупівель газу в ЄС 16 березня міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко обговорював з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Еттінгером.

"Пан Еттінгер пообіцяв, що Єврокомісія надасть сприяння в закупівлі та транспортуванні газу в Україну", - зазначив співрозмовник газети в Міненерго. Прес-секретар представництва Євросоюзу в Україні Давид Стулік підтвердив виданню факт переговорів, відмовившись від більш докладних коментарів.

Технічно здійснити закупівлі і транспортування газу з Європи цілком можливо, стверджує директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич: "Додаткові обсяги газу в цьому році є у більшості країн ЄС - їхні угоди з Росією передбачають закупівлі палива в обсязі, що перевищує їхнє споживання".

За словами експерта, постачати газ нескладно завдяки діючій в ЄС системі газопроводів-інтерконектерів. Але поки що неясно, чи будуть такі закупівлі вигідні.

"Поки з урахуванням вартості транспортування цей газ обходиться на 30-40 дол дешевше від палива, яке Україна отримує з Росії", - підрахував головний інвестстратег Фінансової групи "БрокерКредитСервис" (ФГ БКС) Максим Шеїн. Проте ця різниця може змінитися - на спотовому ринку ціни змінюються щодня і більше залежать від спекулятивного чинника, ніж контрактні розцінки, зазначає Дмитро Марунич.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" планує підписати з німецькою компанією RWE короткотерміновий контракт на постачання в Україну через трубопроводи Словаччини газу, купленого в Європі. Реалізуватися це може вже найближчим часом.

Україна розглядає варіант реверсного використання частини газотранспортної системи, що дозволить імпортувати в Україну газ по трубопроводах не тільки з Росії, а й з Євросоюзу. Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.

Угода стане "пробним кроком" і розрахована на невеликі обсяги постачань - "Нафтогаз" має намір поки що імпортувати з Європи близько 3 млн кубометрів газу на добу. Але сам факт може вплинути на подальші позиції України в переговорному процесі з "Газпромом".

Нагадаємо, Україна безуспішно домагається зниження вартості російського газу. За даними ЗМІ, напередодні Нового року текст нової угоди був готовий, проте її підписання не відбулося через невдоволення української сторони новими умовами. У Росії заявляють, що газові переговори не закінчуються, оскільки Україна нічого не пропонує за зниження ціни на газ.

Ціна російського природного газу, що імпортується НАК "Нафтогаз України" в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011 р. вона, за даними НАК, становила близько 297 дол за 1 тис куб м, в третьому - близько 355 дол за 1 тис куб м, в четвертому - близько 400 дол за 1 тис куб м. У першому кварталі 2012 року ціна зросла до 416 доларів за 1 тис куб м.

Як повідомлялося, у січні 2011 року держхолдинг імпортував газ на суму 1,4 млрд дол, у лютому - 1,6 млрд дол, у березні - 1,25 млрд дол, у квітні - 948 млн дол, у травні - 950 млн дол, у червні - 860 млн дол, у липні - 477 млн дол, у серпні - 487 млн дол, у вересні - 867 млн дол, у жовтні - 1,004 млрд дол, у листопаді - 972,2 млн дол, у грудні -

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1050 | Додав: admin | Теги: закупівля газу, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]