Пт, 2024-04-26, 20:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:26
В Луцьку "завдяки" бізнес-інтересам депутата знайшли скарби часів Миколи II
Інші останні Культурні новини
Під час проведення археологічних досліджень у Луцьку на вулиці Кафедральній, 13 виявлено скарб, повідомляють ДП "Волинські старожитності". Це металевий гаманець 1930-х років, в якому зберігалося 2 золоті каблучки та 5 срібних монет часів правління Миколи ІІ. Це 4-й скарб, виявлений "Волинськими старожитностями" протягом року. А на Кафедральній, 13 роботи ще тривають.

Близько 2 місяців на цій ділянці, що в історичній частині Луцька, тривають розкопки. Задля цього археологи відновили роботи після того, як у 1997-му році дослідження тут були призупинені, пише Gazeta.ua.

Як розповів директор ДП "Волинські старожитності" Олексій Златогорський, під час розкопок археологи "відкрили" частину підземної забудови Луцька XVII-XVIII століть. "Підвали, підземелля будинків, які існували 300-400 років тому. Якщо взяти старе місто, то ми практично навколо тут маємо такі підземелля", зазначив він.

Златогорський нагадав, що у 1997 році розкопки на цій ділянці відбувалися під керівництвом доктора історичних наук Михайла Кучинка, але були призупинені. Археолог переконаний, що Кучинко, як і він, усвідомлював небезпеку продовження дослідження для навколишніх пам'яток архітектури.

"Він дійшов до цього рівня, подивився, на яку глибину, – це ж 5 поверхів вниз, і закопав назад, зупинився. Я взагалі вважаю, що будівництво і розкопки в старому місті небезпечні для тих будинків (пам'яток), які існують на сьогоднішній день. Ми площу "відкриваємо", і змінюється характер конденсації води в тому місці. Якщо раніше вода збиралася в тих підземеллях, що під костелом Петра і Павла, то тепер вона буде збиратися тут. А як воно буде "грати" на ці будинки, жоден технік не скаже. Тобто, якщо завтра цей будинок завалиться (показує на той, де розташована адміністрація історико-культурного заповідника), це буде нормальне явище для розкопок. Тому Кучинко й закопав в 1997 році, бо тут проводити розкопки небезпечно", описав ситуацію Златогорський.

За його словами, зараз неможливо передбачити, як вплинуть розкопки на стан навколишніх будинків, адже у давньоруський період на місці вулиці Кафедральної був оборонний рів.

"Там зараз конденсується вода, і той будинок, і цей (про адміністрацію історико-культурного заповідника) розвалюються. А ця вода зараз піде сюди і не поступово, а дуже різко", пояснює археолог.

На запитання, чому ж археологи наважилися відновити роботи, директор "Волинських старожитностей" відповів, що мусили, бо ділянка перебуває в оренді, і тут заплановане будівництво, а за законодавством цю ділянку перед початком будівництва мають дослідити фахівці-історики.

"От вони принципово хочуть тут будуватися. Власник по документах Павлюк Тихін Тихонович, а реально - тепер вже депутат, Сергій Мартиняк. Ясно, щоб вони почали будівництво, я маю докопати до кінця. Я от так дивлюся, що мені тут копати років 20", зауважив Златогорський.

4 вересня у Володимирі-Волинському Волинської області на території гімназії виявили скарб срібних прикрас давньоруського періоду. До цього археологи на Луганщині знайшли унікальні артефакти на місці стоянки ханів Золотої Орди.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1138 | Додав: adminA | Теги: Луцьку, скарби часів Миколи II | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]