Вт, 2024-04-16, 06:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:54
Влада Рівненщини не справляється з "бурштиновою лихоманкою", кличе гвардійців
Інші останні Кримінальні новини

Голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков закликав міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова ввести в регіон підрозділи Національної гвардії для боротьби з незаконним видобутком бурштину.

Він написав Авакову відповідний лист, який опублікувало місцеве видання "Рівне Вечірнє".

У листі Чугунніков описує випадки масового незаконного видобутку бурштину.

"Підрозділи місцевої поліції не можуть впорається", - коротко констатує Чугунніков, і просить ввести в регіон гвардію.

Як повідомляють в ОДА, лист такого ж змісту — з проханням клопотати про введення Національної гвардії в північні райони Рівненщини — було також направлено в.о. керівника Національної поліції області Максимову.

Кілька днів тому з допомогою дрона активісти громадської організації "АвтоМайдан" зняли масштаби нелегального видобутку бурштину. Так, було показано, як на кордоні Рівненської та Волинської областей біля села в Кухітска Воля одночасно сотні, якщо не тисячі людей нелегально видобувають бурштин.

На знімках видно різноманітну спецтехніку: трактори, екскаватори, мотопомпи, за допомогою яких і намивають бурштин, "в тому числі десятки військових вантажівок, якими організовано перевозять помпи разом із "помічниками". Пам'ятаємо, як хлопці, під час наших поїздок у зону АТО, говорили, що таких вантажівок їм там дуже не вистачає. Ми їм їх проблематично, але діставали, ремонтували. Тут же їх десятки, причому майже всі в хорошому стані". У повідомленні зазначається, що "бурштинники" тут нікого не бояться, не ховаються, навіть блокпостів жодних немає, як було під час торішнього рейду на Житомирщину.

Нагадаємо, що 14 березня на Закарпатті було викрито корупційну діяльність двох інспекторів прикордонного загону, які сприяли контрабанді бурштину. Правоохоронці затримали одного з інспекторів під час одержання 500 доларів хабара, а другого – при спробі незаконного переміщення 10 кілограмів "сонячного каменю" через державний кордон.

Зазначимо, що раніше українські ЗМІ публікували жахливі кадри знищення природи Рівненської області нелегальними здобувачами бурштину, які знищують ліси і інфраструктуру, вимиваючи багато кубометри землі.

Довідка

У липні 2015 року Міністерство екології та природних ресурсів заявляло, що у разі відсутності позитивних результатів з легалізації видобутку бурштину не виключає можливості запровадження особливого режиму діяльності на територіях, де ведеться його незаконний видобуток.

Мінекології також повідомило, що відкликає всі дозволи на видобуток бурштину, які були видані в 2015 році. У відомстві зазначили, що ліцензії видаватися не будуть на час розробки прозорого механізму регулювання діяльності з видобутку та реалізації бурштину.

Тоді ж міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонував терміново вжити пакет законопроектів, які допоможуть боротися з несанкціонованим видобутком бурштину, через яку Україна щодня втрачає не менш як мільйон доларів.

Тодішній віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський доручив Мінекології та Державній службі геології та надр розробити зміни до законодавства для вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину в країні.

Віце-прем'єр наголосив на необхідності підготовки комплексної програми розвитку галузі видобутку бурштину, яка сприятиме розвитку регіону за рахунок легального і прозорого механізму використання надр. За його словами, в цій сфері має працювати одне держпідприємство, яке здійснюватиме видобуток та реалізацію бурштину на внутрішньому і зовнішніх ринках.

Україна посідає друге місце у світі за запасами бурштину, при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах.

Варварський грабіж надр на Волині може призвести до того, що регіон повторить долю Гаїті – ЗМІ

Нелегальний видобуток бурштину на Волині не раз ставав предметом журналістських розслідувань. Бурштинові копальні в лісах, які місцеві жартома називають "Клондайк", давно вже стали об'єктом пильної уваги, пише "Четверта влада". Масштаби нелегальних розробок вражали. Але досі, незважаючи на численні обіцянки чиновників зупинити грабіж надр і легалізувати видобуток, варварські розробки діють.

"Нещасна, порита копачами Волинь ризикує повторити долю Гаїті. Через варварської вирубки ця країна практично повністю втратила свої ліси", - наголошується в матеріалі. На супутникових знімках Волині з кожним роком також видно все більше залисин. Площа лісових масивів скорочується.

Після кількох репортажів з районів нелегального видобутку бурштину, які були оприлюднені влітку 2015 року, обговорення проблеми вийшло на всеукраїнський рівень. Виходило, що за фактом ціла галузь добувної промисловості повністю знаходиться в тіні, і необхідно терміново щось з цим робити. Після скандалу в пресі депутати парламенту пообіцяли ухвалити закон про легалізацію видобутку, а президент Петро Порошенко взагалі заявив, що дає силовикам два тижні для того, щоб зупинити грабіж. Але за півроку ганебна ситуація, що склалася на Волині, анітрохи не змінилася.

Черговий рейд журналістів на Волинь виявив величезні нелегальні розробки родовищ бурштину. У Рівненській області розмах роботи нелегальних старателів залишав важке враження. Маси людей, не соромлячись, добували цінний камінь, над лісом стояв гул сотні мотопомп, та й лісом те, що залишається після копачів, назвати вже неможливо. Замість дерев старателі залишають після себе болотисту пустку.

Нахабство нелегалів призвело до того, що варварські розробки пошкодили залізницю у райцентру Володимерець. Побудована ще поляками вузькоколійка є однією з визначних пам'яток Рівненщини. Часто нею користуються туристи. Можливість зробити таку екзотичну подорож є далеко не в кожній області України. Рейки проходять через мальовничі волинські ліси і провінційні містечка, що дозволяє відчути місцевий колорит.

Бурштинові розкопки тягнуться вздовж всієї протяжності вузькоколійки. Місцями – це просто викопані лопатами ями, місцями – лунки від мотопомп зі стоячою болотної водою. Як розповіли місцеві жителі, в цьому місці потяг робить зупинку просто в лісі, аби висадити у черговий "клондайк" копачів, які набиваються у вагон з лопатами та іншим інвентарем. Фактично копачі знищують транспорт, який самі ж використовують для поїздок за каменем, а потяг – сам привозить в пункт призначення своїх могильників. Але ця сюрреалістична ситуація, схоже, нікого не бентежить – добувачі знищують все навколо, подібно сарані. Ямами розрито ліс, через що гинуть дерева. Місцями підриті сосни і берези падають, тому що коріння більше не тримають їх в землі.

У цьому місці старателі пошкодили залізничне полотно, яке просіло через те, що помпи розмили насип. На ремонт пішло кілька днів. Та й в цілому вузькоколійка знаходиться в дуже поганому стані і потребує ремонту. Шпали, покладені, напевно, ще при режимі Пілсудського, наполовину згнили в ґрунті. Найближчим часом копачі бурштину можуть остаточно добити цей унікальний для України об'єкт.

Залізничники розповіли, що неодноразово скаржилися на копачів в міліцію, прокуратуру і навіть СБУ, але ті не вживають ніяких дій.

Як зазначається в матеріалі, Володимерець є одним з центрів нелегального видобутку бурштину. Втім, це ще не найбільший "клондайк", ще більш вражаюче видовище очікує біля загубленого в лісах села Кухітська Воля. Тут площа нелегальні розробок дорівнює площі кількох футбольних полів. Ліс зник, під ногами старателів хлюпає намита помпами жижа. Всюди іржаві вантажівки, списана військова техніка, автомобілі з номерами всіх регіонів України і навіть вози з кіньми.

"За словами місцевих жителів днем тут працює близько 100 мотопомп. Добовий хабар з одної помпи міліції становить 1000 доларів. Отже, з одного тільки нещасного села, де деякі споруди досі, як і 300 років тому, мають солом'яні дахи, в добу правоохоронці мають близько 100 тисяч доларів США! Але ж таких клондайків на Волині десятки. Мільйони доларів спливають повз бюджетів депресивних волинських областей в кишені начальникам і бюрократам", - йдеться в матеріалі.

Працюють на "клондайках" в основному прості місцеві селяни, пенсіонери і молодь. Заробляють вони жалюгідні крихти в порівнянні з тим, скільки мають перекупники.

"Рівненська область, яка має всі передумови для того, щоб стати одним з найбагатших регіонів України, перетворилася на сировинний придаток більш успішних і розвинених держав. Її жителі знищують все навколо себе, заради сьогочасної вигоди", - наголошується в матеріалі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 766 | Додав: adminA | Теги: бурштинова лихоманка, гвардійці, рівненщина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]