Пт, 2024-03-29, 16:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:12
З 1 липня "Нафтогаз" припиняє закупівлю російського газу до узгодження умов постачання
Інші останні Економічні новини

У зв’язку з тим, що 30 червня завершується термін дії додаткової угоди між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром", а умови подальшого постачання російського газу в Україну не були узгоджені під час тристоронніх переговорів сьогодні у Відні, "Нафтогаз" припиняє закупівлю газу в російської компанії.

Транспортування газу територією України для європейських клієнтів "Газпрому" продовжуватиметься в повному обсязі згідно з контрактними умовами, йдеться у повідомленні управління по зв'язках з громадськістю Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" у вівторок 30 червня.

"Важливою умовою відновлення закупівлі російського газу є узгодження тимчасової позиції щодо спірних пунктів контракту між "Нафтогазом" та "Газпромом" на термін щонайменше до завершення 1 кварталу 2016 р. Домовленості мають бути викладені та закріплені у такий спосіб, що надасть кожній зі сторін впевненість у їхньому виконанні. Питання остаточних розрахунків між "Нафтогазом" та "Газпромом" буде вирішено в ході арбітражного розгляду стосовно контракту на поставку газу між "Нафтогазом" та "Газпромом" в Арбітражному інституті Стокгольму", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у НАК, аби уникнути небажаноі ескалації в газовому спорі та запобігти ризику перебоїв з постачанням газу європейським споживачам в зимовий період, українська та європейська сторони запропонували російській стороні узгодити таке тимчасове рішення.

"На жаль, російська сторона наразі не підтримала цю пропозицію та відмовилася від підписання тристороннього урядового протоколу", - повідомили у "Нафтогазі".

У НАК висловили сподівання, що за сприяння Єврокомісії сторони найближчим часом дійдуть згоди щодо прийнятних умов постачання газу з РФ для України.

"Нафтогаз готовий взяти участь в тристоронніх переговорах з цього питання в будь-який час, погоджений трьома сторонами", - додали у НАК.

Раніше сьогодні, 30 червня, у Відні відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та Європейською комісією, в ході яких компанія НАК "Нафтогаз" наполягала на вирішенні всіх спірних моментів до кінця 1-го кварталу 2016 року - до завершення судових суперечок між Україною та Росією в арбітражі Стокгольма.

Напередодні переговорів у Відні міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що російська сторона не обговорюватиме з українськими партнерами розмір знижки на газ.

Нагадаємо, що уряд РФ оприлюднив постанову про умови стягнення мита при експорті газу в Україну, знижка за митом складе приблизно 40 доларів на 1 тис. куб м, забезпечивши "Нафтогазу" ціну в 247,18 доларів - таку ж, як в II кварталі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 792 | Додав: adminA | Теги: узгодження умов постачання, 1 липня Нафтогаз, закупівля російського газу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]