Пт, 2024-03-29, 07:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:03
За кількістю службових машин Україна в сотні разів випереджає країни Європи
Інші останні Офіційні новини

За кількістю службових автомобілів Україна в сотні разів випереджає заможні країни Європи. Як пише "Корреспондент", розпочата Кабміном кампанія зі скорочення витрат не змінює ситуацію: поки в уряді заощаджують, в регіонах купують.

Як пише журнал, якби прем'єр Британії Девід Кемерон при виборі службового автомобіля брав приклад з президента України, він мав би змінити свій шикарний Jaguar XJ Sentinel за 478 тисяч дол на суперкар типу Bugatti Veyron ціною 2,4 млн дол. Така сума вийде, якщо врахувати співвідношення ціни автомобіля першої особи держави до ВВП.

Янукович користується броньованим Mercedes S600 ціною щонайменше 213 тисяч дол - це вдвічі дешевше за реальний автомобіль Кемерона, але й ВВП України в 11 разів менший від британського.

За даними видання, українські чиновники дозволяють собі невиправдані витрати, коли йдеться про службові машини, і цим суттєво відрізняються від своїх європейських колег. У Великобританії на всіх вищих держслужбовців припадає 191 службовий автомобіль, і жоден з них не закріплений за окремою людиною. Транспорт розподіляють за заявками, а якщо дистанція передбачуваної поїздки невелика, то представник влади їде своїм ходом.

Натомість в Україні, незважаючи на скорочення службового автопарку, затіяне прем'єр-міністром Миколою Азаровим, гараж чиновників приголомшує масштабами. У Кабміні пишаються, що тепер кількість автомобілів, які возять державних менеджерів, скоротилася до рекордно низької за українськими мірками позначки - 6972 штук. Однак це в 36 разів більше за гараж британців і в 268 разів перевершує показник Данії, ВВП якої в п'ять разів вищий від українського.

"Уряд два роки здійснює політику жорсткої економії на утримання апарату держуправління", - повідомив Азаров. Але, як пише видання, за межами прямої видимості з вікна його кабінету на вулиці Грушевського апарат і далі купує собі дорогі автомобілі.

За два перші місяці цього року Мінекономіки, що контролює автовидатки держслужбовців, заблокувало лише подібних 27 купівель. На цьому вдалося заощадити понад 600 тисяч дол. За той же період чиновники різних рівнів, за підрахунками "Корреспондента", витратили на купівлю, утримання та оренду машин майже вп'ятеро більше.

Парадокс скорочення кількості службового транспорту в Україні ще й в тому, що якщо дивитися на грошову сторону питання, то бюджет і досі зазнає втрат. За даними Кабміну, за два місяці їм вдалося заощадити на транспорті 627 тисяч дол. Однак за той же період, за розрахунками "Корреспондента", що ґрунтуються на даних "Вісника держзакупівель", витрати скарбниці на закупівлю, оренду та обслуговування службових гаражів становили 2,5 млн дол.

Приміром, Криворізький міськвиконком виділив собі з бюджету 750 тисяч дол на таксі і оренду автомобілів з водіями. Місцеві чиновники розмістили щодо цього заявку на тендер, але не вказали тривалості прокату і відстані, яку вони припускають подолати.

Нагадаємо, в червні прем'єр Микола Азаров заявив, що всі органи влади повинні дотримуватися режиму жорсткої економії і заборонив купувати чиновникам дорогі автомобілі. Після того чиновники неодноразово порушували заборону Азарова, купуючи за держкошти віп-машини. Багато хто з них через це позбувся займаних посад.

Що цікаво, нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Фонд держмайна знайшов спосіб обдурити Азарова: дорогі авто підприємство братиме в оренду. Фонд уже запланував з березня по грудень 2012 року взяти напрокат 3 легкові автомобілі з послугами водія.

Після того Азаров вирішив скоротити вдвічі кількість службових автомобілів для чиновників і заборонити їх орендувати.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1027 | Додав: adminA | Теги: За кількістю службових машин Україн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]