Пт, 2024-04-19, 16:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:32
ЗМІ дізналися претендентів на посади у новому уряді
Інші останні Політичні новини

Учасники переговорів щодо формування нового Кабінету міністрів дійшли першого спільного рішення. Про це пише LB.ua, посилаючись на власні джерела.

Так, головним і єдиним претендентом на посаду прем'єр-міністра сьогодні є Володимир Гройсман. Нинішній керівник АП Борис Ложкін претендує на посаду віце-прем'єра-міністра з економіки.

Міністром фінансів може стати Іван Міклош, екс-міністр економіки Словаччини, а віце-прем'єром з євроінтеграції депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У Арсенія Яценюка - згідно з конфігурації, що вимальовується, - залишаються п'ять "портфелів". Голова Міністерства природних ресурсів в даний момент не визначений - тривають "торги" з БПП, "Батьківщиною" та Олегом Ляшком. Останній, утім, готовий відмовитися від посад у Кабміні в обмін на посаду спікера ВР.

Державну фіскальну службу - за попередньою домовленістю - очолить Ніна Южаніна.

Таким чином у коаліції залишаються чотири фракції - БПП, "Народний фронт", Радикальна партія і "Батьківщина".

Голосування заплановане на наступний вівторок, 29 березня, або четвер, 31 березня.

При цьому джерело зазначило, що проти Наталії Яресько як прем'єр-міністра виступили майже всі сторони переговорів, включаючи БПП і "Народний фронт", який раніше був готовий підтримати її. "Фронтовики" обурилися наміром Яресько зняти з посад Авакова і Петренка, а також програмою уряду, яка нібито полягає лише в тому, щоб виконати список вимог МВФ. "Батьківщина" погодилася на будь-які прем'єрські кандидатури, крім Яценюка і Яресько.

Інше джерело LB.ua на Банковій, також безпосередньо причетне до ходу переговорів, висловило думку про те, що "Яценюку вистачить і чотири "портфелі" - МВС, Мін'юст, Міністерство освіти, Міністерство інфраструктури. Переговори про п'ятий - тривають. Претендентами на нього також є Тимошенко і Ляшко.

Разом з тим, в АП сумніваються, що Ляшко увійде в коаліцію. В такому випадку більшість в парламенті будуть формувати три учасники - БПП, "Народний фронт" і "Батьківщина", інші голоси планують добирати з позафракційних. В ролі спікера ВР там назвали Андрія Парубія.

Зараз немає ясності щодо глав Мінсоцполітики та Нацбанку. Проти Валерії Гонтарєвої виступають депутати Ради від різних фракцій, однак на Банковій альтернативу Валерії Олексіївні поки що не запропонували. Сама Гонтарєва, за даними співрозмовників у її колі, готова подати у відставку у разі, якщо Яресько та Абромавічус покинуть свої пости.

Важливо зазначити, що всі вищевикладені подробиці обговорювалися за безпосередньої участі Арсенія Яценюка, про що він повідомив найближчим соратникам, однак - за їхніми словами - підсумкового рішення для себе ще не прийняв. Отож не виключено, що Арсеній Петрович ще стане докладати зусиль, щоб залишитися на посаді. Хід переговорного процесу змінюється дуже швидко.

Луценко ініціює нараду фракцій коаліції для внесення пропозиції про склад майбутнього уряду

Лідер фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко ініціює в середу, 23 березня, нараду фракцій парламентської коаліції для внесення пропозиції про майбутнього прем'єра і склад уряду. Про це він сказав у ефірі каналу "112".

"Я ініціюю в середу о 12.00 нараду фракцій коаліції, точніше кажучи, колишньої коаліції, для того щоб внести пропозицію про майбутнього прем'єр-міністра і склад його уряду", - сказав депутат і додав, що "команда "Народного фронту" постійно намагається перекинути цей м'яч на поле президента".

Луценко зауважив, що "БПП" "має свою кандидатуру (на прем'єра – ред.) і внесе її обов'язково в середу на засіданні коаліції з тим, щоб формалізувати цей процес".

Він також додав, що "ми узгодили свою позицію із керівництвом фракції "Батьківщина".

"І пам'ятаємо, що Арсеній Петрович неодноразово публічно заявляв: якщо якась кандидатура збере голоси в такій кількості, яка при плюсуванні членів "Народного фронту" дає більшість, він за крісло триматися не буде. Окей, ми це зробимо в цю середу", - сказав парламентар.

Так, підкреслив Луценко, фракція "БПП" запропонує свою кандидатуру для загального обговорення і якщо вона буде підтримана колегами, в чому він "практично не сумнівається", то "ми формалізуємо всі процеси через рішення відповідних фракцій і будемо готові до голосування вже у найближчі дні".

Відповідаючи на запитання, що з цього приводу думає президент, Луценко зазначив: "Президент вважає, що це виключна компетенція парламенту і він не буде втручатися в роботу парламенту. Хіба що він виявиться нездатним до узгодження позицій. Тоді доведеться використовувати свої конституційні повноваження і шукати інший парламент. Але в нинішній обстановці це неправильно, це безвідповідально. Бо це забере в нас щонайменше півроку часу на виборчу гру в популізм і радикалізм, і зрештою приведе у парламент тих самих дійових осіб. Можливо, у дещо інших пропорціях, але тих самих осіб".

Раніше повідомлялося, що лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що БПП виступає за призначення міністра фінансів Наталії Яресько прем’єр-міністром та пропонує провести позачергове засідання Верховної Ради 24 березня, на якому відбудеться голосування за нового прем’єра та склад уряду.

Довідка

16 лютого Верховна Рада, вислухавши звіт прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про роботу уряду за 2015 рік, відхилила його, визнавши цю роботу незадовільною, але під час голосування про недовіру уряду набралося лише 194 голоси за мінімально необхідних 226. Нове голосування щодо цього питання можливе тільки на наступній сесії, яка розпочнеться у вересні.

17 лютого фракція "Батьківщина" заявила про вихід з коаліції.

18 лютого фракція "Самопоміч" також вирішила залишити коаліцію.

У вересні 2015 року коаліцію полишила Радикальна партія.

Без представників "Самопомочі", тимошенківців і "радикалів" у коаліції "Європейська Україна" залишиться 217 депутатів при мінімально необхідних 226 членів для формування більшості.

19 лютого перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що в складі парламентської коаліції налічується більш як 226 депутатів, і вона існує.

Перший заступник голови регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник повідомив, що юридично фракція Радикальної партії досі перебуває в складі парламентської коаліції.

Прем'єр-міністр заявляє, що необхідні переформатування коаліції та зміни в коаліційну угоду. Також Яценюк веде переговори про долю коаліції з лідером "радикалів" Олегом Ляшком.

Багато політиків і експертів кажуть про неминучість дочасних виборів парламенту.

Президент Петро Порошенко та прем'єр Яценюк при цьому виступають категорично проти перевиборів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1021 | Додав: adminA | Теги: посади, новий уряд, претенденти, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]