Пт, 2024-04-26, 12:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:55
Кабмін хоче новим методом хоча б частково стримати ціну на бензин
Інші останні Економічні новини

В уряді мають намір стримувати ціни на бензин, прив'язавши ставки акцизного збору для пального до світових цін на нафту. Такий законопроект розроблено Кабміном і незабаром має бути поданий до Верховної Ради. Учасники ринку називають це напівзаходом - на їхню думку, забезпечити стабільність цін без відновлення роботи НПЗ неможливо, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Про те, що в Кабінеті міністрів узгоджується законопроект, що передбачає запровадження диференційованих ставок акцизного збору на нафтопродукти, виданню розповіли відразу кілька високопоставлених джерел в Міненерго. "Зараз документ передано Мінфіну, і перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський в цілому підтримує цю ініціативу", - пояснив співрозмовник. У прес-службі Мінфіну вчора цю інформацію прокоментувати не змогли.

Голова комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна каже, що пропозиція запровадити "плаваючу" ставку акцизу тиждень тому обговорювалося на засіданні експертно-аналітичної групи з регулювання ринку нафтопродуктів.

"Якщо нафта стане дорожчати, акцизний збір буде нижчим, а якщо дешевшати - він буде підвищуватися", - вважає пані Ляпіна. Один зі співрозмовників в Міненерго додає, що законопроект планується зареєструвати у Верховній Раді через два тижні. "Ми розраховуємо знизити акцизи вже в травні, що дозволить зупинити зростання цін на нафтопродукти", - додає він.

Ціни на нафтопродукти в Україні почали рости в середині лютого. Останнє подорожчання сталося минулими вихідними - в період з 31 березня по 1 квітня аж на 10 коп зросли ціни на всі види палива на заправках, контрольованих групою "Приват" ("Укрнафта", ANP, "Авіас", "Сентоза" тощо). На 4-6 коп подорожчали А-95 і дизельне паливо на заправках Shell і на 2-5 коп - А-92 на "Oкко" і WOG, зазначають у консалтинговій групі "А-95".

Втім, раніше в Кабміні вже відмовлялися від зниження акцизів на світлі нафтопродукти. У березні це питання розглядалося на засіданні уряду, але від цієї ідеї було вирішено відмовитися через загрозу значних втрат для бюджету. "Цього разу все може закінчитися так само.

Якщо Мінфін не запропонує способу компенсації цих втрат, законопроект відхилять, - упевнений генеральний директор "А-95" Сергій Куюн. - Компенсатором може бути підвищення ренти на нафтовидобуток, яку було з початку року знижено". Ставка ренти на видобуток нафти в першій декаді січня становила 3,3 тис грн, а починаючи з другої - знизилася до 2,6 тис грн за тонну.

У прес-службі компанії "Лукойл" кажуть, що якщо ставки акцизного збору буде знижено принаймні на третину, ціни на А-95 можна буде утримати в травні на рівні 11 грн за літр, а на дизпаливо - на рівні 10 грн за літр. "Інакше, виходячи з прогнозів цін на нафту, вони зростуть мінімум до 12 грн за літр", - припускають у прес-службі компанії.

Але це лише тимчасовий захід боротьби із зростанням цін, зауважують у прес-службі НПК "Галичина". "Знизити ціни в довгостроковій перспективі можливо, тільки наситивши ринок українськими нафтопродуктами", - вважають в компанії. Через відсутність загороджувальних заходів для дешевої бєларуської продукції за минулий рік частка українських нафтопродуктів впала з 50% до 35%, а після зупинки в березні Лисичанського НПЗ вона, як очікують учасники ринку, знизиться до 20%. Експерт консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко зазначає, що нафтопродукти, що поставляються з єдиного НПЗ в Україні, який ще працює, - Кременчуцького, зараз на 18-22% дешевші за імпортовані.

Як повідомлялося, раніше Антимонопольний комітет України (АМКУ) спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості почав розслідування щодо зростання цін на бензин. Про це розповів перший заступник голови АМКУ - державний уповноважений Рафаель Кузьмін.

"З'ясовуємо причину підвищення на 10-20 копійок. Імпортери пояснюють це підвищенням ціни на нафту. Якщо знайдемо підвищення необґрунтованим,.. будемо впливати і штрафувати", - сказав Кузьмін.

Подорожчання бензину в компаніях пояснюють залежністю українського роздрібного ринку від імпортних нафтопродуктів. "Вже до травня український ринок може стати на 80% залежним від імпорту нафтопродуктів. За даними наших фахівців, частка самих тільки бєларуських нафтопродуктів на українському ринку високооктанових бензинів і ДТ у березні сягнула вже 53%", - додають в прес-службі ТНК-ВР. Компанія цього року зупинила роботу свого Лисичанського НПЗ - у зв'язку зі збільшенням акцизів на нафтопродукти з початку року і адміністративним заморожуванням цін на них на російському ринку робота українських підприємств стала нерентабельною.

Постачати нафтопродукти на український ринок нафтовикам зараз невигідно - вони конкурують тут з дешевою бєларуською продукцією (створення в 2010 році Митного союзу забезпечило Бєларусь постачаннями російської нафти на пільгових умовах). У разі експорту нафтопродуктів за межі союзу (зокрема до України) Бєларусь платить Росії експортне мито на нафтопродукти, яке в 2011 році було удвічі нижчим за нафтове, а з 2012 року становить 66% нафтового.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1146 | Додав: adminA | Теги: стримати ціну, Кабмін, Бензин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]