Пт, 2024-04-26, 12:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:36
"Сирна війна" закінчилася: Київ поступився, і сир вернеться на прилавки РФ
Інші останні Економічні новини

Український сир повернеться на прилавки російських магазинів. Міністр економрозвитку і торгівлі Петро Порошенко домовився з главою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенком про зняття обмежень на експорт наших твердих і напівтвердих сирів до РФ після доопрацювання зауважень російських експертів, передає Сегодня.

Так завершилася майже двомісячна "сирна війна", почата Росією через те, що українці нібито підмішують у сир пальмову олію, яка заборонена стандартами (інакше це вже не сир, а сирний продукт, який повинен коштувати набагато дешевше за справжній сир з молока).

"Пальми" в сирах made in Ukraine російські перевіряльники так і не знайшли, але сторони домовилися, що приведуть наші стандарти на сири до стандартів РФ: наприклад, сир "Російський" повинен довше визрівати і мати іншу форму і вагу (бути круглим, а не прямокутним, і голівка сиру важча, ніж тепер брусок). Моніторити якість сиру росіяни будуть регулярно.

За словами директора інформкомпанії "ПроАгро" Миколи Верницького, реально постачання почнуться не раніше ніж через два місяці, коли перебудують технологічний процес: "Російські стандарти не допускають прискореного дозрівання сирів, вважається, що їхня якість від цього погіршується. А за стандартами СОТ потрібно сертифікувати сам техпроцес, а не кінцевий продукт, вважається, що дотримання технології автоматично гарантує якість. Схоже, у нас тепер буде два види сирів - на експорт і для внутрішнього ринку, останні гірше якістю, але дешевше".

Аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колісник, навпаки, вважає, що є різні технології, і потрібно перевіряти якість кінцевого продукту: "Політичний тиск триває, потрібно шукати інші ринки збуту сирів".

Як повідомлялося, з 7 лютого російська сторона запровадила заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію.

Фахівці Росспоживнагляду під час перевірки на днях одного з найбільших сироробних підприємств в Україні ТОВ "Гадячсир" не виявили жодних технологічних порушень, як повідомляв перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 978 | Додав: admin | Теги: сирна війна, жги! История шоумена (2010) DVD9 / , сир, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]