Чт, 2024-04-25, 01:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:23
Азоров помолився б із Путіним за "русскій мір", незважаючи на газ
Інші останні Політичні новини
Прем'єр-міністр України Микола Азаров знаходить позитивні моменти у складних газових переговорах з Росією, пов'язаних, зокрема, з вирішенням питання енергоощадження.

"... Повинен чи не повинен бути прагматизм в наших економічних відносинах (між Україною і Росією)? Безумовно, повинен. В розумних нормальних обсягах цей прагматизм необхідний, і він не має нас розхолоджувати. Наприклад, перейшли ми на такі високі ціни на газ. І ми відразу були змушені серйозно займатися енергоощадженням. Тобто, складність наших газових відносин з Росією підштовхнула нас до дуже важливого для нашої економіки практичного рішення", - сказав Микола Азаров в інтерв'ю російському виданню "Завтра".

На його думку, "складні, іноді драматичні переговори" з російською стороною з газових проблем пов'язані з діяльністю попереднього українського уряду. "Але я вважаю, що на якомусь етапі російська сторона повинна проявити розуміння цієї теми", - зазначив прем'єр.

Відповідаючи на запитання про те, прийшов би Микола Азаров після чергових газових переговорів у Софію Київську на "загальний молебень в ім'я прославлення "русского мира" в присутності президентів України та Росії, він сказав: "Ну, звичайно, із задоволенням".

Раніше повідомлялось, що після засідання міжурядового українсько-російського комітету з економічного співробітництва, яке відбулося в Києві 27 червня, Україна і Росія так і не змогли розставити всі крапки над "i" у питаннях "газових" відносин. Ситуацію не прояснила і зустріч президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна у Ялті 12 липня.

Ще 27 червня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що його компанія не бачить підстав для перегляду ціни на газ для України.

"Ми на сьогодні не бачимо жодних підстав для перегляду цін. Ціни абсолютно ринкові. Можу сказати, що для України ціни значно нижчі, ніж для низки країн у Європі", - сказав Міллер.

При цьому Міллер зазначив, що ціна на російський газ для України може бути знижена тільки на підставі міжурядових домовленостей.

У свою чергу, прем'єр-міністр України Микола Азаров раніше заявляв, що Україна не має претензій до Росії з приводу укладання невигідних для української сторони газових контрактів.

"Нам прикро, що ціна така висока, що нас за щось карають. Але претензії у нас - лише до українських офіційних осіб, які підписали контракт з порушенням чинного українського законодавства та завдали колосального збитку своїй країні", - зазначав Азаров.

Крім того, сторони не можуть домовитися про кількість газу, який повинна закупити Україна у цьому році, хоча цифри всі прописані в контракті. За недобір палива Москва погрожує Києву судом.

Україна придивляється до Митного союзу, але від формату "3+1" поки що не відмовляється

Україна не ставить хрест на запропонованій нею формулі співпраці з Митним союзом у форматі "3+1", проте уважно вивчає пропозиції російської сторони, заявив прем'єр-міністр Україна Микола Азаров.

"Зараз ми вивчаємо досвід функціонування Митного союзу, дивимося, що є позитивного. Ми вже пропонували свою формулу роботи з Митним союзом. На жаль, поки що ця формула не приймається нашими партнерами, але ми не ставимо хрест на цій ідеї. Ми хочемо працювати з Митним союзом, це реальність. І тому останню пропозицію президента Росії Путіна уважно вивчаємо і зосереджено думаємо над нею", - сказав він.

У той же час Азаров поскаржився на те, що українська опозиція категорично не сприймає ідею зближення з Митним союзом.

"Вони навіть не хочуть слухати, не хочуть розмовляти. Все, що хоч трохи зближує нас з Росією і з Бєларуссю, викликає у нашої опозиції затяте неприйняття, відмова навіть обговорювати ці теми. Вони кажуть так: якщо ми рухаємося в бік Митного союзу, значить, ми закриваємо для себе рух до Європи, а ми мріємо бути в Європі", - сказав він.

Президент Росії Путін після зустрічі з главою української держави Віктором Януковичем в Ялті 13 липня заявив, що Росія і партнери по Митному союзу не будуть примушувати інші країни, зокрема Україну, до участі в МС. У той же час він зазначив, що будь-які зміни в торговельних угодах в рамках єдиних організацій, як-от ЄЕС або Митний союз, дуже складно зробити.

Низка політиків у Євросоюзі протидіятиме приєднанню України до ЄС

Ряд політиків в Європейському Союзі буде протидіяти приєднанню України до ЄС, однак українська влада не ставить перед собою мети досягти цього миттєво, заявляє прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Ми не ідеалісти і не вважаємо, що нас хтось дуже чекає в Європейському Союзі. Більш того, дуже хоче, щоб Україна приєдналася до Європейського Союзу. Навпаки: цілий ряд урядів ЄС вважає неприйнятним наш вступ у цей союз... З усією очевидністю ми розуміємо, що певний ряд політиків у Європі буде протидіяти приєднанню України до ЄС", - заявив Микола Азаров.

"Ми не ставимо перед собою таку мету як миттєву. Ми розуміємо, що нам потрібно пройти досить довгий шлях розвитку. Необхідне підвищення наших соціальних стандартів, правових стандартів. Я переконаний, що ті завдання, які ми повинні виконати всередині країни, виконаємо", - додав прем'єр.

При цьому він підкреслив, що якщо "деякі європейські політики займають таку позицію, (це) зовсім не означає, що подібну позицію вони займатимуть і через 10 років".

"Тому ми дуже спокійно ставимося до питання про європейську перспективу України. Для нас головне завдання - модернізація нашої країни і, перш за все, підвищення соціальних орієнтирів у житті наших людей, підвищення правових орієнтирів. Тут ми готові взаємодіяти з європейськими сусідами і з тим традиційним дружнім сусідом, яким є для нас Росія ", - зазначив Азаров.

Український прем'єр також дав зрозуміти, що не сумнівається в майбутньому Європейського Союзу, незважаючи на наявні в ньому проблеми.

"Кажуть, що корабель Європи тоне, в борту корабля пробоїна, він йде на дно... Так от, я дуже глибоко й уважно стежу за ситуацією в Європейському Союзі... Так, там є проблеми, є окремі пробоїни. Але ще дуже далеко до того моменту, коли цей потужний корабель нахилиться і стане тонути... Так, корабель трошки зменшив хід, але він продовжує свій рух. І найголовніше, він забезпечує своїм громадянам, незважаючи на низку проблем, досить високий рівень життя, зберігає певні стандарти, для більшості громадян, що входять до цього союзу", - підкреслив глава українського уряду.

Серед причин наявних нині в ЄС проблем він назвав запровадження єдиної валюти без утворення єдиного бюджетного союзу, без єдиного фіскального союзу, а також "невиправдане розширення ЄС, приєднання до нього країн, які дуже відрізнялися від європейських стандартів за своїм розвитком".

Крім того, українській прем'єр зазначив, що європейська економічна конструкція "добре працювала в безхмарний період", проте "слабо працює в кризовий період". "Але ж у світі є приклади країн, які пройшли через кризу відносно безболісно", - зазначив Азаров, навівши як приклад Китай.

"У цей період виявили себе певні конструкції, які спокійно через цю кризу проходили. Згадайте криза 1933-1939 років. Просто треба аналізувати драматичну ситуацію і здобувати з цієї ситуації позитивний для нас досвід", - зазначив український прем'єр.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1150 | Додав: adminA | Теги: незважаючи на газ, Азоров помолився б із Путіним за ру | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]