Чт, 2024-03-28, 20:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:48
Довгострокові кредити перестав видавати НБУ
Інші останні Економічні новини

Банкам недоступні довгострокові ресурси Нацбанку - на тлі дефіциту гривні він продовжує кредитувати їх, але максимум на три місяці. Через це кредитний портфель регулятора з початку року не зростає і навіть скоротився на 300 млн грн. Банкіри хотіли б залучати в Нацбанку ресурси хоча б на рік, одначе вважають, що він відмовить їм через побоювання, що ці кошти підуть на скуповування іноземної валюти, пише "КоммерсантЪ-Украина". Криза ліквідності не змусила Національний банк активізувати довгострокове кредитування банків. У I півріччі обсяг заборгованості кредитних установ скоротився всього на 297 млн грн - до 60,02 млрд грн, йдеться у звіті НБУ. За його даними, операцій з регулювання ліквідності банків з початку року проведено на суму 9,4 млрд грн. Всі видані регулятором кредити були короткостроковими - максимум на 89 днів.

Піковими в залученні фінансування стали останні два місяці: якщо з 1 січня по 23 травня НБУ видав 2,68 млрд грн, то з 28 травня по 20 липня - 6,71 млрд грн. Довгострокових ресурсів він не надає.

"Нацбанк проводить тендери на рефінансування терміном на два-три тижні під 7,5%. Кредити рефінансування на рік також можна отримати через тендери, але їх поки що не було. Найтриваліший термін рефінансування - три місяці", - заявляв у середині липня директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

Мало банків отримують фінансування регулятора.

"Нацбанк може встановлювати додаткові вимоги залежно від інструментів та термінів рефінансування, а також виду забезпечення кредиту. В результаті не всі банки можуть отримати необхідні кошти в потрібному обсязі і вчасно", - каже головний аналітик "Брокбізнесбанку" Олександра Федик.

Тому учасники ринку очікують запровадження однакового підходу до всіх.

"На даний момент на грошовому ринку банки насилу можуть залучити ресурси тривалістю понад місяць. Тому надання рефінансування на 12 місяців, безсумнівно, поліпшить ситуацію з банківською ліквідністю. При цьому головною умовою має бути надання рефінансування всім банкам на рівних умовах", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку Україна" Олександр Печерицин.

У той же час НБУ активно скуповує у кредитних установ цінні папери - з початку року його портфель ОВДП зріс на 5,8 млрд грн. "НБУ купує або продає державні облігації насамперед для регулювання обсягу гривні в обігу. У більш привілейованому становищі перебувають банки, які купили державні цінні папери за домовленістю між Мінфіном, НБУ і покупцем, незалежно від ринку", - зазначає аналітик "Укрсоцбанку" Тантелі Ратувухері.

При цьому банкіри й далі потребують коштів.

"Основним джерелом довгострокових ресурсів, як і раніше, залишаються депозити юридичних і фізичних осіб. Якщо НБУ відновить практику рефінансування банків на один рік і більше, це матиме позитивний вплив на депозитний ринок", - прогнозує директор казначейства Банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

"Вирішення проблем з ліквідністю за допомогою довгострокового рефінансування від Нацбанку залежить від обсягів - потрібно хоча б по 1 млрд грн на тендер для широкого кола учасників - і курсової політики НБУ. Адже якщо вся доступна гривня буде йти на купівлю валюти, то особливого полегшення не відбудеться", - пояснює начальник управління торгових і брокерських операцій "УкрСиббанку" Микола Селехман.

Втім, ситуація поступово поліпшується.

"Депозити фізичних осіб у національній валюті в червні зросли на 2,46 млрд грн, а з початку року - на 22,1 млрд грн. Банкам є чим заміщувати відсутність пропозиції на ринку міжбанківського кредитування. Якщо спекулятивний тиск на курс гривні зникне, ліквідність системи відновиться", - упевнений скарбник банку "Фінанси та Кредит" Олександр Александров.

Як повідомлялось, в умовах дефіциту коштів у банків населення отримало гарну нагоду заробити на депозитах – 19 липня середня ставка за роздрібними гривневими внесками перевищила 17% річних. До кінця літа установи, що ще не вступили в депозитні перегони, можуть підняти ставки на 1-2%, зазначають учасники ринку.

Зазначимо, що за минулий місяць населення поклало в українські банки 5,3 млрд гривень, що значно більше за травень, коли фінустанови збільшили портфель вкладів на мізерні 38 млн грн, повідомили у Нацбанку. При цьому банки через нестачу гривні продовжують підвищувати депозитні ставки, щоб залучити ще більше клієнтів.

Справді, у травні довіра населення до банківської системи знизилася. Загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн. Тоді учасники ринку пояснювали припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1417 | Додав: admin | Теги: кредити, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]