Пт, 2024-04-26, 08:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:51
Єдиний соцвнесок платники єдиного податку сплачуватимуть щоквартально
Інші останні Економічні новини
Верховна Рада ввела щоквартальну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами-підприємцями, що працюють за спрощеною системою оподаткування, передають "Українські новини".

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту №9779 (розроблений Кабінетом Міністрів) проголосували 265 депутатів при мінімально необхідних 226.

Відповідно до документа, такі фізичні особи-підприємці повинні сплачувати єдиний соцвнесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, наступного за кварталом.

Раніше законодавство передбачало щомісячну сплату єдиного соцвнеску підприємцями, що працюють за спрощеною системою оподаткування.

Що стосується фізичних осіб-підприємців, що перебувають на загальній системі оподаткування, й самозайнятих осіб (адвокатів, нотаріусів та ін.), прийнятий закон установлює першій із цих категорій сплату єдиного соцвнеску за підсумками року до 10 лютого наступного року, а для другої категорії - за підсумками року до 1 травня наступного року.

Раніше законодавство передбачало сплату єдиного соцвнеску підприємцями, що працюють за загальною системою оподаткування, й самозайнятих осіб один раз у рік до 20 числа місяця, наступного за звітним роком.

Відповідні зміни Рада внесла до статей 9 і 25 закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Як повідомлялось, 20 березня Рада прийняла законопроект №9779 у першому читанні.

Нагадаємо, з 1 січня набрав чинності закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Крім того, зменшилася ставка податку на прибуток підприємств.

Ведення малого бізнесу за спрощеною системою зазнало деяких змін, насамперед платники єдиного податку розділені на категорії.

Рада розширила дію єдиного податку до 20 мільйонів гривень

Верховна рада ввела п'яту та шосту групу платників єдиного податку, під яку підпадають фізичні і юридичні особи з річним обсягом доходу до 20 млн гривень, передає "Економічна правда".

За відповідний закон "Про внесення змін до Податкового кодексу" (щодо Державної податкової служби і у зв'язку з проведенням адміністративної реформи) № 10224 в 5 липня проголосували 262 народних депутата при необхідному мінімумі 226 голосів.

Згідно з ним, у п'яту групу входять фізособи-підприємці, у яких працюють до 20 осіб, а в шосту - юрособи з числом найманих працівників до 50.

Для цих двох нових груп ставка єдиного податку становить 7% доходу в разі сплати податку на додану вартість (ПДВ) і 10% - у разі включення ПДВ до єдиного податку.

В даний час до третьої групи відносяться фізособи-підприємці з числом найманих працівників до 20 осіб і обсягом доходу до 3 млн гривень.

Четверта група - це юрособи з доходами до 5 млн гривень і числом працівників до 50.

Єдиний податок для обох цих груп становить 3% або 5% залежно від сплати ПДВ.

Новий закон встановлює, що в разі виходу за граничні розміри доходів представники третьої і четвертої груп можуть наступного року обрати відповідно п'яту та шосту.

При цьому за попередній рік третя група повинна сплатити податок за надлишковий дохід за ставкою 15%, а четверта – за подвоєною ставкою.

Порушники обсягів доходу з п'ятої групи повинні будуть обкласти надлишковий дохід також за ставкою 15%, а з шостої групи - за подвоєною ставкою, а в наступному році перейти на загальну систему оподаткування.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1138 | Додав: adminA | Теги: єдиного податку, соцвнесок щоквартально | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]