Пт, 2024-04-19, 10:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:57
ЄСПЛ вказує на судове свавілля в Україні - InoPressa
Інші останні Іноземна преса про Україну
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав правочинною скаргу екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка на незаконний арешт і утримання під вартою. Луценко, засуджений до 4 років в'язниці, стверджує, що його арешт мав на меті прибрати його з політичної арени, і суд з цим погодився. Луценко отримає компенсацію за моральну шкоду, але ЄСПЛ не має повноважень для його звільнення, пишуть ЗМІ.

Європейський суд з прав людини у вівторок визнав правочинною скаргу колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. Газета нагадує, що Луценка в квітні засудили до чотирьох років колонії, зокрема за те, що він нібито протизаконним чином надав своєму водієві службову квартиру та інші пільги.

Зараз ЄСПЛ встановив, що сам арешт колишнього міністра і подальше утримання його в СІЗО були неспівмірні злочинам, які приписуються міністру, і не були необхідні, оскільки ніщо не вказувало ні на небезпеку втечі, ні на планування нових злочинів. Луценко в позовній скарзі вказував, що метою його арешту було прибрати його з політичної арени, і суд з цим погодився, йдеться в статті.

Очевидно, Луценко навіює нинішній владі неприємні спогади, адже керівництво країни під час його правління наважилося боротися з провідними олігархами, вважає видання. Сталевий і вугільний магнат Рінат Ахметов, один із "хрещених батьків" президента Януковича, тоді був змушений переховуватися за кордоном, а нинішній заступник прем'єр-міністра Борис Колесніков, головний організатор ЧЄ з футболу, свого часу на кілька місяців потрапив у СІЗО, пише видання.

Повідомляючи, що ЄСПЛ визнав арешт Луценко незаконним, La Croix розповідає, що Юрій Луценко був одним з лідерів Помаранчевої революції 2004 року, потім у 2005 році став міністром внутрішніх справ. Нова влада на чолі з Януковичем звинуватила його в розкраданні державного майна та перевищенні службових повноважень. Суд виніс йому вердикт - 4 роки в'язниці, нагадує видання.

США, ЄС і багато європейських країн засудили цей вирок. ЄСПЛ задовольнив подану Луценко скаргу на утримання під вартою в ході слідства і зобов'язав Україну виплатити компенсацію за моральну шкоду, повідомляється в статті. Однак ЄСПЛ не має повноважень для його звільнення, підкреслює видання.

Продовжуючи тему України, The New York Times повідомляє, що український парламент несподівано у вівторок схвалив законопроект, який підтверджує, що українська мова є єдиною державною мовою на Україні, але дозволяє місцевим і регіональним урядам надавати офіційний статус російській та іншим мовам, на яких говорить щонайменше 10% місцевих жителів.

"Питання про надання російській мові офіційного статусу другої державної відкрило емоційні дебати в Україні", - пише кореспондент. Тепер Партія регіонів" хвалиться тим, що вдалося проштовхнути закон, обійшовши його критиків. "Оцініть красу гри. Ми їх розвели, як кошенят", - сказав газеті "Українська правда" "регіонал" Михайло Чечетов.

Андрій Шкіль, член парламентського блоку колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яка нині перебуває за ґратами, назвав голосування "шулерством", а закон - "неконституційним".

"Статус російської мови в Україні також є питанням глибокого політичного інтересу Москви, і піднесення російської мови може бути сигналом до того, що Янукович шукає підтримки на Сході, хоча в нього напружені відносини з Кремлем", - робить висновок автор матеріалу.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1066 | Додав: adminA | Теги: судове свавілля в Україні, InoPressa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]