Чт, 2024-04-25, 17:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:50
Ініціативна група "Першого грудня" заявила про катастрофу українського парламентаризму
Інші останні Політичні новини
Ініціативна група "Першого грудня" вважає, що "мовний" законопроект є прикладом фальшивої законотворчості, яка не вирішує жодної принципової мовної проблеми в Україні, не дбає про мовні запити національних громад, а натомість використовує частину російськомовних українців задля розколу України, суспільного протистояння і розбрату. Про це йдеться у заяві групи.

"З великою тривогою ми, учасники Ініціативи "Першого грудня", звертаємося сьогодні до всього українського суспільства і кожного українського громадянина, незалежно від його походження, мови, віри чи поглядів. Спосіб, у який було схвалено "мовний" законопроект, свідчить про катастрофу українського парламентаризму і вражаючу деградацію парламентської традиції. Парламент остаточно перетворився на місце бездумного "кнопкодавства", він утратив свою суспільну легітимність".

"Почуття особистої честі і життєвий досвід дають нам, учасникам Ініціативи "Першого грудня", право на такі оцінки. Ми просимо українське суспільство усвідомити, що "мовний" заколот 3 липня 2012 року націлений супроти кожного з нас, оскільки вперше в українській історії проводить між нами мовний кордон. Це — результат зухвалого і зловмисного задуму. Це — замах на Україну і єдність нашого народу." - додають підписанти заяви.

Учасники Ініціативи заявляють, що "в Україні має з’явитися сучасне ясне, недвозначне і справедливе мовне законодавство, яке дасть поштовх розвитку державної української мови і візьме під належний захист мови всіх національних громад. Формування такого законодавства — завдання не для політичних шахраїв і злодіїв, а для всіх політичних сил України, які повинні знайти сили і мудрість опрацювати необхідні законодавчі ініціативи у відкритий і чесний перед нашим народом спосіб".

"Ми не приймаємо "мовний" заколот. Ми засуджуємо злочинців, які вчинили його всупереч закону і моралі. Очікуємо, що Президент України і Голова Верховної Ради, усвідомлюючи можливі загрози, застосують свої повноваження, щоб не допустити введення проголосованого документа у формальну дію," - йдеться у зверненні.

Завершується заява закликом до кожного українця.

"Ми закликаємо кожного українського громадянина висловити свій протест і осуд. Захист української мови стає символом захисту нашої державності. Ми закликаємо всіх чесних людей України до дії — зробити особистий україномовний вибір: купувати україномовні книги і часописи, підтримувати україномовне кіно, телебачення, культуру. Бо відтепер ідеться про вибір не лише мовний, а й моральний. Маємо пам’ятати, що і україномовні, і російськомовні громадяни України є законними громадянами своєї держави, а тому не можуть бути об’єктами наруги. Необхідною передумовою їхнього цивілізованого співжиття є взаємна солідарність, яка унеможливить штучну поляризацію суспільства і зіштовхування одних громадян з іншими".

Свої підписи під заявою поставили: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Довідка. Ініціативна група "Першого грудня"

Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-ту річницю референдуму за незалежність. Об’єднання створено у відповідь на звернення трьох традиційних українських церков (Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату та Української греко-католицької церкви). До ініціативної групи "Першого грудня" долучилися відомі українські інтелектуали і громадські діячі.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні "мовний" законопроект. За законопроект проголосували 248 депутатів. Законопроект було поставлено без обговорення і внесення до порядку денного.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1037 | Додав: adminA | Теги: катастрофу українського парламентар, група Першого грудня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]