Пт, 2024-03-29, 14:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:53
Із дна Дніпра біля острова Хортиця підняли старовинний човен
Інші останні Культурні новини

У Запоріжжі в акваторії острова Хортиця із дна Дніпра археологи підняли 8-метрове стародавнє судно - однодеревку часів раннього козацтва або Київської Русі.

У вівторок поблизу острова Хортиця археологи національного заповідника "Хортиця" підняли з дна Дніпра і витягли на берег стародавній раритет - 8-метровий дубовий човен - довбанку - моноксил (від грец. - моно - "один", ксиліт - "дерево", тобто судно-однодеревка), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як розповів генеральний директор Національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко, стародавнє судно виявлено під шаром мулу в річищі старого Дніпра в 2011 році.

"З конструкції ми припускаємо, що цей дуже давній човен - він може бути або часів раннього козацтва, але дуже ймовірно, що судно більш давнє і належить до часів Київської Русі", - повідомив Остапенко.

Також він зазначив, що, за однією з версій, саме з подібних легких і маневрених суден-дубівок складалася частина флоту київського князя Святослава, який загинув біля Хортиці 1040 років тому - у 992 році в бою з половцями.

"Великими князівськими лодіями піднятися вгору за течією через запорізькі пороги було дуже складно. Тому флотилія Святослава складалася з таких суден теж", – підкреслив Остапенко.

Як повідомив автор знахідки - археолог Національного заповідника "Хортиця" Валерій Нефьодов, човен було знайдено під шаром мулу, який і зберіг її від руйнування, в районі того місця, де був знайдений в листопаді 2011 року так званий меч Святослава - зброя вельможного воїна Київської Русі.

Як підкреслили археологи, більш точний вік знахідки стане відомий після експертизи - радіовуглецевого аналізу. Вартість реставрації раритету, за попередніми розрахунками, сягне близько 20 тисяч гривень.

Знахідку буде встановлено в запорізькому музеї стародавнього судноплавства на о. Хортиця, де є вже 4 старовинних човни, які археологи підняли з дна Дніпра.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 976 | Додав: nowyny | Теги: Хортиця, старовинний човен | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]