Пт, 2024-04-19, 01:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:50
Касацію Тимошенко знову перенесли: її вперто хочуть бачити в суді
Інші останні Політичні новини
Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ утретє переніс судове засідання з розгляду касаційної скарги захисту Юлії Тимошенко у так званій "газовій справі", повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

Наступне засідання призначене на 10 годину 16 серпня. Відповідне рішення оголосив головуючий на засіданні суддя Станіслав Міщенко.

Таким чином судді задовольнили прохання сторони обвинувачення.

"Суд вирішив частково задовольнити прохання прокуратури і перенести розгляд судового засідання на 10-ту годину 16 серпня", - сказав суддя.

Прокурори хотіли взагалі відкласти засідання на невизначений термін - до отримання результатів судового-медичної експертизи.

Перед цим Юлія Тимошенко писала вже три заяви до суду з проханням розглядати касацію без її присутності.

Захисники екс-прем’єр-міністра наголошували, що перенесення розгляду касаційної скарги не передбачено Кримінально-процесуальним кодексом, оскільки особа сама визначає, брати чи не брати участі у розгляді касації.

Нагадаємо, що сьогодні Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ провів засідання з розгляду касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко та її захисту на вироки Печерського районного та апеляційного судів Києва щодо "газової справи", за яким екс-прем'єра визнано винною і засуджено до 7 років позбавлення волі, передає прес-служба БЮТ.

Перед засіданням на вулицях Києва неподалік Вищого спецсуду було посилено охорону. На вулиці Пилипа Орлика заборонили паркування, через кожні 10-15 метрів можна було побачити представника ДАІ. А безпосередньо перед судом стояло кілька автобусів з правоохоронцями.

Так само чотири автобуси спецпідрозділу "Беркут" стояли на Виноградному провулку і ще три – на вулиці Богомольця.

На вулицях, прилеглих до будівлі Вищого спеціалізованого суду України, зібралося близько тисячі прихильників Юлії Тимошенко.

Учасники акції тримали біло-червоні прапори з написом "Об'єднана опозиція - Батьківщина". Уздовж вулиці Орлика, на якій розташований суд, через кожні 10 м стоять білборди з написом: "Юлі - волю, Юлі - свободу". Прибічники, що прийшли до будівлі суду, скандували "Юлі - волю!". Серед них перебувають народні депутати опозиційних фракцій "Наша Україна - Народна самооборона" і "БЮТ-Батьківщина".

А от сама екс-прем'єр була відсутня під час засідання, оскільки нині вона перебуває на лікуванні в Центральній клінічній лікарні Укрзалізниці №5 в Харкові.

Під час засідання захисники Юлії Тимошенко звернулися до колегії суддів з клопотанням свої підзахисної, в якому вона просила розглядати справу без її присутності.

"Вона не просто просить, а вимагає розглядати скаргу за її відсутності", - наголосив захисник.

Головуючий на засіданні - заступник голови Вищого спецсуду Станіслав Міщенко - повідомив, що відповідна заява від Юлії Тимошенко була спрямована 5 липня із супровідним листом керівництва Качанівської колонії.

Захисник Сергій Власенко також наголосив, що попередні обидва перенесення розгляду касації "не відповідають здоровому глузду та свідчать про упередженість".

Але не зважаючи на заяви захисту Тимошенко, державне обвинувачення знову попросило Вищий спецсуд перенести розгляд касації до отримання висновку судово-медичної експертизи стану здоров'я Тимошенко.

Зазначимо, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ переніс на 12 липня розгляд касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко та її захисту на вирок у "газовій справі".

Крім того, раніше повідомлялося, що суд переніс засідання у справі Тимошенко на 23 липня. Таке рішення ухвалив головуючий у справі у зв'язку з неможливістю проводити суд без Юлії Тимошенко, а також через відсутність її захисників Андрія Кожем'якіна і Євгенії Тимошенко.

Влада перенесенням розгляду касації Тиимошенко хоче не допустити її до участі у виборах, каже Власенко

Захисник екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявляє, що перенесення розгляду касації в "газовій справі" на 16 серпня оголошено, зокрема, для того, щоб унеможливити участь Тимошенко в парламентських виборах.

"Друге завдання, яке виконано станом на сьогодні, - це створення істотних юридичних перешкод для участі Юлії Володимирівни в політичному житті країни", - сказав він журналістам у четвер після засідання Вищого спецсуду, який переніс розгляд касації на 16 серпня.

Захисник нагадав, що до 1 серпня мають відбутися передвиборні з'їзди партій, на яких буде висунуто кандидатів у депутати як за списками, так і за мажоритарними округами.

Раніше захист неодноразово говорив про те, що перенесення касації пов'язане з розглядом скарги Тимошенко в Європейському суді з прав людини 28 серпня на незаконність арешту. Захист вважає, що касацію в "газовій справі" постійно відкладають, а розгляд справи про фінансові порушення корпорації "Єдині енергетичні системи України" намагаються прискорити.

Парламентські вибори в Україні заплановані на 28 жовтня 2012 року.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва вже засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

23 грудня 2011 року Апеляційний суд залишив у силі цей вирок, відхиливши всі клопотання захисту; на оголошенні рішення були присутні тільки прокурори, захисту екс-прем'єрки і самої Тимошенко не було.

Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. Однак тепер Тимошенко перебуває на лікуванні в лікарні Укрзалізниці (Харків). Німецькі медики спостерігають і супроводжують процес реабілітації Тимошенко вже півтора місяця.

Крім того, в Харкові тривають судові засідання за ще одним обвинуваченням, інкримінованим Тимошенко, стосовно діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України".

У Канаді розчаровані перенесенням розгляду касації Юлії Тимошенко
Канада занепокоєна через рішення Вищого спеціалізованого суду, який вкотре відклав розгляд касаційної скарги Юлії Тимошенко.

Про це сьогодні заявив парламентський секретар міністра закордонних справ Канади, член парламенту Канади Боб Декерт.

"Сьогодні ми були дуже засмучені через рішення суду не задовольнити клопотання Юлії Тимошенко (розглядати касацію без неї) і не проводити слухання справи", - сказав Боб Декерт, який спостерігав за засіданням суду від імені уряду Канади.

Він наголосив, що "уряд та парламент Канади мають дуже велике занепокоєння через стан здоров’я Юлії Тимошенко, ставлення до неї та судові розгляди, які виглядають як політично мотивовані".

Боб Декерт також повідомив, що у червні представники Комітету парламенту Канади у закордонних справах перебували в Україні і на основі цього візиту зробили звіт по Україні, який був затверджений усіма представниками політичних партій канадського парламенту.

Він зазначив, що у цьому звіті містився заклик до уряду Канади звернутися до української влади щодо негайного звільнення Юлії Тимошенко та інших політв’язнів, надати потрібне медичне лікування Юлії Тимошенко, Юрію Луценку та Валерію Іващенку, а також забезпечити проведення чесних і вільних виборів в Україні.

Перебування Тимошенко в лікарні впливає на об'єктивність її рішень, вважає прокурор

Прокурор Оксана Дрогобицька вважає, що в листах Юлії Тимошенко немає чіткої відмови від участі в судовому процесі. Відповідаючи на запитання журналістів, вона сказала, що засідання Вищого спецсуду перенесено у зв’язку з тим, що він не отримав належної інформації щодо стану здоров’я Тимошенко, повідомляє "Українська правда".

На запитання, чому прокурори не зважають на прохання Тимошенко провести суд без неї, прокурор завила:

"Якщо прочитати дослівно всі три заяви Тимошенко, в жодній з них не зазначена її категорична відмова слухати її справу без неї".

Дрогобицька не пояснила журналістам, що саме має написати Тимошенко, щоб прокурори зважили на її прохання розглядати касацію без неї.

Натомість вона заявила, що оскільки Тимошенко перебуває в лікарні і це пригнічує її стан, вона не може ухвалити об’єктивне рішення про її участь у судовому процесі.

"З огляду на те, що вона перебуває в лікарні, ми вважаємо, що вона не може повністю скористатися своїм правом у визначенні, брати участь у процесі чи ні", - заявила вона.

"Давайте подумаємо: от ви перебуваєте в лікарні – чи не буде ця обставина на вас тиснути?" - запитала прокурор.

На зауваження журналістів, що перебування в колонії ще більше пригнічуватиме Тимошенко, ніж перебування в лікарні, Дрогобицька не відреагувала.

Прокурор іще раз наголосила, що суд чекатиме результатів харківської експертизи про стан здоров’я Тимошенко і її здатність бути на засіданнях суду.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1048 | Додав: adminA | Теги: суді, Касацію Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]