Чт, 2024-03-28, 15:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:59
Конституційний Суд – вірний "цербер Адміністрації президента"
Інші останні Політичні новини
У партії "УДАР" назвали сумно прогнозованим рішення Конституційного Суду, який заборонив Верховній Раді вносити зміни до Конституції в частині скасування недоторканності президента і суддів, повідомляє прес-служба партії "УДАР".

"Конституційний суд вже два роки як перетворився з установи, завдання якої - розглядати закони на їх відповідність до Конституції, на вірного цербера Адміністрації Президента, який бачить своєю головною метою забезпечення безхмарного життя гаранта і його вірних слуг. А суддівський корпус сьогодні, на жаль, є обслуговуючим персоналом, а не незалежним інститутом влади", - підкреслили в "УДАРі".

У партії наголошують: попри те, що рішення Конституційного Суду нікого не здивувало, КС, який з кожним новим своїм вердиктом все більше й більше дискредитує себе, має бути змінений. "Так само має бути змінена і влада, яка призначила цих суддів "просиджувати" мантії і відпрацьовувати своє місце особистою відданістю, а не виконанням своїх безпосередніх обов’язків", - вважають у партії "УДАР".

Нагадаємо, Конституційний Суд визнав конституційним можливе скасування недоторканності депутатів Верховної Ради й неконституційним - скасування недоторканності президента й суддів.

А суддя Конституційного Суду України Андрій Стрижак зізнався, що бажання внести зміни до Конституції щодо недоторканності – гра.

"Я не хочу говорити про це відверто, але ви самі повинні здогадатися, про що тут йде мова - чи це гра, чи справжнє бажання ухвалити нарешті законопроект. Як на мене, це гра, а не ніяке бажання внести зміни до Конституції", - заявив Стрижак.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 червня направила до КС проект закону від опозиції про внесення змін до Конституції України, що стосуються недоторканності народних депутатів, президента і суддів.

Автори законопроекту пропонували вилучити частину 1 статті 80, яка говорить, що "народним депутатам України гарантовано депутатську недоторканність", а також частину з цієї ж статті, згідно з якою народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Також пропонувалося вилучити частину 1 ст.105 Основного закону про те, що "президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень".

Варто також зауважити, що сьогодні Конституційний суд оголосить своє рішення щодо процедури обрання і звільнення спікера Верховної Ради. Провадження за поданням депутатів КС було відкрито 9.07, а 11.07 вже винесено рішення.

Як відомо, спікер Володимир Литвин заявив, що не підпише "мовного" закону, скандально схваленого більшістю за його відсутності.

Литвин також подав заяву про відставку, однак депутати відмовилися вносити до порядку денного розгляд цього питання.

В Україні немає єдиного органу конституційної юрисдикції, а є КС для президента, вважає Томенко

Віце-спікер Микола Томенко заявляє, що сьогоднішнє рішення Конституцйного Суду підтверджує, що в Україні нема єдиного органу конституційної юрисдикції, а є КС для президента, повідомляє прес-служба Томенка.

Про це він сказав, коментуючи те, що КС не дозволив Верховній Раді вносити зміни до Конституції в частині скасування недоторканності президента і суддів.

Микола Томенко зауважив, що з одного боку це рішення суду прогнозоване, оскільки вже не вперше Конституційний суд діє в корпоративних інтересах влади загалом і президента зокрема. "Визначивши, що депутатську недоторканність можна ліквідовувати, а недоторканність президента і суддів - ні, КС лише підтвердив, що діє в інтересах президента", - наголосив він.

На переконання віце-спікера, аргументи стосовно того, що обмеження недоторканності президента суперечить процедурі імпічменту, видаються непереконливими, оскільки Конституційний Суд ніхто не просив тлумачити процедуру здійснення імпічменту. Він наголосив, що реалізація процедури імпічменту повинна бути визначена законом про імпічмент, який буде одним із перших, який ухвалить нова демократична парламентська більшість.

Микола Томенко також нагадав, що процедура імпічменту, як відомо, розпочинається в разі вчинення президентом державної зради чи іншого злочину. "Натомість обмеження недоторканності стосується поточної діяльності президента, і цим обмеженням ми, як опозиція, мусили б ліквідувати середньовічний характер забезпечення життя та діяльності президента: бо скоро при проїзді його кортежу буде блокуватися вже не пів-Києва, а пів-України", - додав політик.

Стосовно обмеження суддівської недоторканності, то, на думку Томенка, пояснення КС про те, що скасування недоторканності суддів може обмежити право на судовий захист, гарантований статтею 55 Конституції, м’яко кажучи, непереконливе. Він нагадав, що стаття 55 так само передбачає, що загалом громадянин захищається судом. "Бо за логікою речей таке трактування означає, що народним депутатам, яким КС дозволив ліквідувати недоторканність, можна обмежити право на судовий захист, а суддям - ні", - зауважив він.

"Тому якщо загально оцінювати висновок Конституційного Суду, можна констатувати, що він продовжує діяти не як єдиний орган конституційної юрисдикції, а як Конституційний Суд для президента", - підсумував Томенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1015 | Додав: adminA | Теги: Конституційний Суд – вірний цербер | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]