Сб, 2024-04-20, 12:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:00
КС: з президента зняти імунітет не можна, а з депутатів запізно
Інші останні Політичні новини
Конституційний Суд визнав конституційним можливе скасування недоторканності депутатів Верховної Ради й неконституційним - скасування недоторканності президента й суддів, що передбачено законопроектом №10530. Таке рішення оголосив голова КС Анатолій Головін у залі засідань суду.

Це рішення ухвалено за поданням Ради, у якому ставилося питання про перевірку положень законопроекту "Про внесення змін до Конституції України" (про недоторканність) на відповідність вимогам статей 157 і 158 Основного закону, повідомляють "Українські новини".

У частині зняття недоторканності з президента КС послався на свої попередні рішення стосовно аналогічних за змістом законопроектів - від 27 червня 2000 року, 10 вересня 2008-го і 1 квітня 2010-го.

Щодо зняття недоторканності з суддів КС підкреслив, що недоторканність спрямована на "забезпечення безперешкодного виконання суддями своїх професійних обов'язків".

"Скасування такої гарантії правосуддя, як недоторканність суддів, опосередковано може призвести до обмеження права на судовий захист, гарантованого ст.55 Конституції України", - сказано в рішенні КС

Зокрема, КС визнав конституційними передбачені законопроектом зміни до статті 80 Конституції, якими з Основного закону пропонується вилучити норми про те, що депутатам Ради гарантується недоторканність, і при цьому зберегти положення про депутатський імунітет - депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в Раді.

Водночас, відповідно до рішення КС, є неконституційними положення законопроекту, якими зі статті 105 Основного закону пропонується вилучити положення про те, що президент користується правом недоторканності на час виконання повноважень, а зі статті 126 Конституції - положення про те, що суддям гарантується недоторканність Конституцією й законом.

Рішення КС є остаточним і оскарженню не підлягає.

Суддя КС: це гра, а не бажання внести зміни до Конституції

Верховна Рада нинішнього скликання не зможе зняти депутатську недоторканність, заявив суддя Конституційного суду України Андрій Стрижак.

"Цей законопроект не може бути реалізований, тому що на останній сесії цього не можна робити", - заявив він на прес-конференції після оголошення висновку КС з питання про зняття недоторканності з президента, суддів і народних депутатів.

Стрижак нагадав, що згідно з Конституцією, для внесення змін до Основного закону необхідно набрати на попередньому голосуванні 226 голосів і на наступній сесії - 300 голосів для остаточного прийняття закону.

"А наступної сесії адже вже не буде", - підкреслив суддя.

"Я не хочу говорити про це відверто, але ви самі повинні здогадатися, про що тут йде мова - чи це гра, чи справжнє бажання ухвалити нарешті законопроект. Як на мене, це гра, а не ніяке бажання внести зміни до Конституції", - заявив Стрижак.

Суддя також повідомив, що подання провладної більшості про надання висновку щодо законопроекту про внесення змін до Конституції, що стосуються обмеження депутатської недоторканності, в КС ще не надійшло.

У той же час, якщо це подання надійде, то КС буде його розглядати, оскільки в ньому йдеться про зміну формулювання норми про депутатську недоторканність, а не про повне вилучення таких норм, як це було в опозиційному законопроекті.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 червня направила до КС проект закону від опозиції про внесення змін до Конституції України, що стосуються недоторканності народних депутатів, президента і суддів.

Автори законопроекту пропонують вилучити частину 1 статті 80, яка говорить, що "народним депутатам України гарантовано депутатську недоторканність", а також частину з цієї ж статті, згідно з якою народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, передає "Інтерфакс-Україна".

Також запропоновано вилучити частину 1 ст.105 Основного закону про те, що "президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень".

Законопроект передбачає також вилучити з частини 1 статті 126 Конституції, яка говорить, що "незалежність і недоторканність суддів гарантує Конституція і закони України" слова "і недоторканність". Також з цієї статті запропоновано вилучити частину третю про те, що "суддя не може бути без згоди Верховної Ради затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом".

Крім того, опозиція пропонувала зі статті 149 Основного закону, згідно з якою "на суддів Конституційного суду поширюються гарантії незалежності та недоторканності", вилучити слова "та недоторканності".

5 липня парламентська більшість 236 голосами направила до КС законопроект про внесення змін до Конституції України, що пропонував обмежити лише депутатську недоторканність. Опозиція участі в голосуванні не брала.

Представник президента у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко, розповідаючи про суть законопроекту, зазначив, що якщо йдеться про народних депутатів, то "стосовно них може бути порушено кримінальну справу, проводяться слідчі дії, але позбавити їх свободи або відправити в ув'язнення можна лише після того, як набуде чинності вирок суду".

"Отже, імунітет, або недоторканість, значно обмежується, і фактично щодо будь-якого народного депутата можна буде проводити всі законні дії (що стосуються притягнення до відповідальності за порушення закону)", - пояснив він. Мірошниченко наголосив, що цей законопроект гарантує депутатам свободу політичної діяльності, свободу критики, зокрема і влади. У Партії регіонів сподіваються, що цей законопроект буде ухвалено у вересні.

У 2007 році Рада скасувала недоторканність депутатів, але тоді парламент вже був розпущений, а тому рішення ВР 5-го скликання так і не набуло чинності. У 2008 році за відповідне рішення вже голосувала Рада нового скликання. Тоді для скасування недоторканності парламентарів не вистачило голосів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1012 | Додав: adminA | Теги: кс, імунітет не можна, президента, депутатів запізно | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]