Чт, 2024-03-28, 18:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:43
На звільнення Литвина КС дав кнопкодавам "добро"
Інші останні Політичні новини
Конституційний Суд за поданням 51 депутата Верховної Ради визнав таким, що не відповідає Конституції, положення закону "Про регламент Верховної Ради" у частині, яка передбачає таємне голосування під час призначення і відкликання голови парламенту, повідомляють "Українські новини".

Відповідне рішення оголосив голова КС Анатолій Головін у залі засідань суду.

КС прийшов до висновку, що таємне голосування за обрання і відкликання спікера, не гарантує відкритості в роботі парламенту.

Зокрема, КС визнав неконституційними положення частин 5 і 6 статті 75, а також частини 4 статті 77 закону "Про регламент Ради".

Частина 5 статті 75 закону передбачає, що рішення за кандидатурами на посаду спікера приймається таємним голосуванням, а в частині 6 статті 75 прописано, що обраним головою Ради вважається кандидат, який одержав більшість голосів депутатів від конституційного складу парламенту, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менш як 2/3 депутатів від їх фактичної чисельності.

Частина 4 статті 77 цього закону передбачає, що рішення парламенту про відкликання спікера приймається таємним голосуванням, яке вважається таким, що відбулося, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менш як 2/3 депутатів від їх фактичної чисельності.

Нагадаємо, що провадження щодо цього питання було відкрито 9.07, а 11.07 вже винесено рішення.

Як відомо, спікер Володимир Литвин заявив, що не підпише "мовного" закону, скандально схваленого більшістю за його відсутності.

Литвин також подав заяву про відставку, однак депутати відмовилися вносити до порядку денного розгляд цього питання.

Сам Литвин заявив, що "порядок і процедура обрання голови Верховної Ради є питаннями внутрішньої організації роботи парламенту, які не можуть піддаватися конституційному нормоконтролю".

Варто також нагадати, що парламент замінив процедуру таємного голосування бюлетенями відкритим поіменним голосуванням під час відкликання і призначення голови парламенту.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 994 | Додав: adminA | Теги: звільнення Литвина, кс, Добро | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]