Пт, 2024-03-29, 17:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:21
Нацвалюта обвалиться після виборів, вважають експерти. Українці в очікуванні девальвації гривні
Інші останні Економічні новини
Експерти очікують девальвацію гривні після виборів. Оцінки фахівців збігаються і з песимістичними очікуваннями українців. Як засвідчило опитування DW-Trend, проведене у червні, лише кожен третій українець (32%) вважає, що курс гривні залишатиметься на нинішньому рівні до кінця 2012 року. 39% опитаних упевнені у значному падінні курсу національної валюти ще цього року. Про це пише Deutsche Welle.

Причина песимізму українців – не лише економічна ситуація, а й брак довіри до влади. Дві третини опитаних (64%) вважають саме політику уряду причиною імовірної девальвації гривні.

Як відомо, з осені 2010 року Національний банк утримує курс національної валюти до американського долара на позначці близько восьми гривень за долар.

Така стабільність курсу не зовсім відповідає економічній ситуації, зазначив у розмові з DW економіст Василь Юрчишин з Центру Разумкова.

"В Україні, на жаль, курсоутворення – це питання радше не економічне, а політичне. Сьогодні є значні чинники девальвації гривні, але вона залишається стійкою, тому що влада розглядає курс як видимий елемент стабілізації і гарного стану економіки", - зазначає експерт.

Попит на іноземну валюту впродовж останніх місяців суттєво перевищує пропозицію, зауважує Юрчишин. Не допомогла вгамувати його і "паспортизація" обміну валюти.

"У перші місяці попит на валюту суттєво впав, але з початку літа стає очевидно, що вимагати паспорт при обміні - це вже не допомагає. Попит знову зростає, тому я боюся, що зростатиме тіньовий ринок обміну валюти", - каже економіст.

Експерти Міжнародного валютного фонду очікують, що до кінця 2012 року резерви Національного банку України скоротяться майже на 7,5 млрд доларів (з 31,8 млрд до 24,4 млрд). МВФ вже багато років закликає перейти до гнучкого валютного курсу. Скорочення резервів змушує уряд і Нацбанк замислитись над таким кроком.

Опитані DW експерти очікують, що перехід на гнучкий валютний курс можливий невдовзі після парламентських виборів восени.

"Однак важливо, аби відмова від прив’язки до долара означала коливання в обидва боки – як подорожчання, так і здешевлення гривні. Адже в іншому разі формуватимуться девальваційні очікування та надмірний попит на валюту", - наголосила в інтерв’ю DW головний економіст інвестиційного банку Dragon Capital Олена Білан.

Однак переходу на гнучкий курс передуватиме девальвація гривні, яка має привести національну валюту до економічно обґрунтованого показника, вважають експерти. Юрчишин таким показником називає курс у 8,3-8,4 гривні за долар.

"За слабкої економіки, якою є українська, я прибічник слабкої, помірної девальвації. Було би добре, аби ми вийшли на цей курс до кінця року", - каже експерт центру Разумкова.

Натомість у Dragon Capital економічно обґрунтованим вважають здешевлення гривні на 11-20%, тобто до 9-10 гривень за долар.

"Після виборів стан валютного ринку значною мірою буде залежати від зовнішньої кон’юнктури: за умови стабілізації ситуації в світовій економіці різких стрибків курсу гривня-долар можна буде уникнути, хоча ризики для української валюти будуть високими", - переконана Білан.

"Але якщо ситуація погіршиться, то краще буде девальвувати гривню одномоментно, насамперед з точки зору заощадження валютних резервів", - зазначила вона.

Аналітик пояснює, що поступова девальвація буде лише провокувати попит на іноземну валюту.

Найбільше падіння курсу гривні бояться ті українці, які мають виплачувати кредити в іноземній валюті.

У різкому здешевленні гривні не зацікавлені й банки: близько 40 відсотків кредитів видані в іноземній валюті. Але фінансові установи готові до різних сценаріїв девальвації гривні, сказав в інтерв’ю Deutsche Welle провідний аналітик RaiffaisenbankAval Дмитро Сологуб.

"10-15 відсотків – це не проблема. Про труднощі для банків і позичальників можна говорити лише, якщо девальвація становить 30-40 відсотків. Однак для цього немає підстав", - переконаний експерт.

Знецінення гривні дозволить покращити зовнішньоторговельний баланс, "зігравши на руку" експортерам, наголошують експерти. Утім, Сологуб зауважує, що курс гривні і в майбутньому залишатиметься під тиском знецінення.

"Зростання доходів населення йде передовсім на імпорт. А надходження від експорту дуже залежні від світових цін на сталь", - роз’яснює аналітик.

Нагадаємо, наприкінці червня голова Національного банку Сергій Арбузов заявляв, що наприкінці року в разі гострого браку валюти девальвація гривні може стати неминучою. Він зазначив, що платіжний баланс в Україні зараз позитивний, але на кінець року може виявитися і негативним.

Утім, на початку червня глава НБУ був більш оптимістичним. Гривня буде стабільною і після Євро-2012, і після парламентських виборів, заявляв він. Додав, що українцям не варто дослухатися прогнозів різних фахівців та псевдоекспертів, які обіцяють обвал нацвалюти.

Нещодавно, керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький зазначив, що різкої девальвації гривні після виборів не буде, а заяви різних експертів про те, що нацвалюта неминуче впаде, спрямовані на дестабілізацію ринку і лише провокують зростання інфляції та підвищення вартості інвестицій і кредитів.

У свою чергу міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко заявляв, що Україна перебуває в передкризовому стані. Курс української гривні запропонував прив'язати до валютного кошика.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 972 | Додав: adminA | Теги: експерти, обвалиться після виборів, девальвації гривні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]