Сб, 2024-04-20, 10:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:25
Обама закликав Асада не вдаватися до хімічної зброї
Інші останні Новини світу

Сполучені Штати застерегли сирійську владу від застосування хімічної зброї. Заклик президента Барака Обами прозвучав після того, як Дамаск дав зрозуміти, що готовий застосувати її "в разі зовнішньої агресії".

Обама заявив, що сирійський президент Башар Асад зробить трагічну помилку, якщо, як він погрожував, застосує хімічну зброю, повідомляє BBC.

Обама також підкреслив, що вся відповідальність за подібні дії буде лежати на Асадові.

Він зробив цю заяву після того, як представник міністерства закордонних справ Сирії вперше відкрито визнав, що Сирія володіє хімічною зброєю.

Офіційний представник міноборони США Джордж Літтл також заявив, що влада Сирії в жодному разі не повинна розглядати питання про можливе застосування хімічної зброї на випадок зовнішньої агресії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вони (влада Сирії) не повинні ні на секунду замислюватися про використання хімічної зброї. Уряд США рішуче заявив про те, що висловлювання про можливе застосування хімічної зброї повністю неприйнятні", - сказав він.

Літтл висловив стурбованість з приводу подібних заяв у пресі сирійських офіційних осіб.

"Заяви сирійських чиновників у ЗМІ про хімічну зброю викликають заклопотаність", - зазначив він.

Як повідомлялося, представник сирійського МЗС Джихад Макдісі сказав, що "хімічна зброя, якщо вона (у нас) є, ніколи не буде використана проти цивільного населення, проти сирійського народу", а лише в умовах інтервенції.

Тим часом аналітики стурбовані можливістю того, що екстремістські угруповання можуть отримати доступ до хімічної зброї в разі падіння режиму президента Башара Асада.

Нагадаємо, що вчора Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун також висловив стурбованість заявою Дамаска, сказавши, що будь-яке використання зброї масового ураження буде "гідне осуду".

Минулого тижня колишній сирійський дипломат Наваф Фарес, який перейшов на бік опозиції, заявив, що Башар Асад не зупиниться перед застосуванням хімічної зброї проти власних громадян.

Досі Сирія ніколи не офіційно не визнавала, що у неї є запаси хімічної зброї. Сирія не підписувала Конвенції про заборону хімічної зброї.

Сирійська опозиція ще жодного разу не повідомляла про використання хімічної зброї урядовими військами.

У Сирії з березня 2011 року триває протистояння влади і опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах над мирним населенням. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. Жертвами збройного протистояння стали понад 17 тисяч осіб.

Ліга арабських держав закликає Асада піти у відставку

Провівши екстрену нараду в Катарі, міністри закордонних справ Ліги арабських держав (ЛАД) закликали президента Башара Асада негайно піти у відставку і запропонували його сім'ї безпечну евакуацію із Сирії.

Вони також закликали сирійську опозицію сформувати перехідний уряд.

Представники опозиційної Вільної сирійської армії сказали, що сили внутрішньої безпеки уряду втратили будь-яку дієздатність і що режим залежить від підтримки ослаблої армії.

За їхніми словами, загибель чотирьох представників сирійського керівництва в результаті вибуху в самому центрі Дамаска завдала серйозної шкоди уряду.

Проте райони Дамаска, що перебували під контролем повстанців, знову перейшли в руки урядових військ.

У понеділок по державному телебаченню транслювалися кадри того, як сили безпеки проводять обшуки в будинках у пошуках бойовиків.

У другому за величиною місті Сирії тривають бої

З другого за величиною міста Сирії Алеппо продовжують надходити повідомлення про сутички.

У минулі вихідні опозиція зробила наступ на місто, заявляючи, що готова взяти Алеппо під свій контроль.

Державне телебачення тим часом повідомляє, що йдеться лише про "терористів".

Консула Туреччини в Алеппо відкликали на батьківщину.

Тисячі біженців вже прибули з Сирії до Туреччини і Лівану. Верховний комісаріат ООН у справах біженців повідомляє, що для сирійських біженців будується табір також і в Йорданії.

Щодня до Йорданії прибуває близько тисячі біженців. Новий табір розрахований на 100 тис осіб.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 977 | Додав: admin | Теги: Асада, обама, Хімічна зброя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]