Пт, 2024-03-29, 01:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:17
Посилення тиску влади на бізнес в Україні відзначають інвестори
Інші останні Економічні новини
Основними причинами стабільно низького рівня інвестиційної привабливості України є посилення тиску на бізнес з боку владних структур, фаворитизм, складне адміністрування податків і корупція. Про це свідчать підсумки проведеного Європейською бізнес асоціацією (ЄБА) традиційного дослідження інвестиційної привабливості країни в другому кварталі 2012 року на основі опитування 115 топ-менеджерів членських компаній асоціації, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається в прес-релізі ЄБА, індекс інвестпривабливості України залишився майже на такому ж низькому рівні - 2,19 бали з п'яти можливих - у порівнянні з 2,18 бала в першому кварталі.

Згідно з опитуванням, з-поміж негативних змін, що відбулися в останні три місяці, найбільша кількість представників бізнесу називає посилення тиску з боку влади (17%), фіскальну політику та оподаткування. При цьому особливо проблемними залишаються питання відшкодування ПДВ та перенесення збитків минулих періодів (13%).

Непередбачуваність регуляторної політики, загальну нестабільність, конфлікт з опозицією і незрозумілий вектор зовнішньої політики країни відзначили 16% респондентів.

Практично три чверті опитаних (73%) не бачать якихось позитивних зрушень в інвесткліматі за останні три місяці.

Більшість представників бізнесу позитивно оцінює Митний кодекс і скорочення кількості документів дозвільного характеру, тоді як переважно негативні оцінки впливу інвестори дають змінам до Податкового кодексу та нового Кримінально-процесуального кодексу.

Серед нечисленних позитивних відгуків 10% інвесторів зазначили як позитивні зміни проведення в Україні Євро-2012 (будівництво інфраструктурних об'єктів, інформування міжнародного співтовариства про країну, успішне прийняття туристів). 7% вважають позитивними змінами продовження спрощення митних процедур, 3% відзначають позитивні зміни в нафтогазовидобувній галузі та ІТ-сфері.

Крім того, 3% інвесторів, як і раніше, позитивно оцінюють утримання стабільного курсу національної валюти, на подальше спрощення податкових процедур вказують 2% експертів ринку.

Нагадаємо, представники підприємств, що входять у "Європейську бізнес асоціацію" (ЄБА), стверджують, що, незважаючи на проведену в 2011 році реформу, якість оподаткування залишається низькою. Бізнес негативно оцінив обтяжливість процедур адміністрування податків і високу ступінь фіскального тиску, виставивши податківцям низький рейтинг - лише 1,9 бала з 5.

Утім, президент Віктор Янукович заявляє, що тиск на бізнес в Україні за час його президентства скоротився на 5,5%.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1035 | Додав: adminA | Теги: тиску влади, бізнес в Україні, інвестори | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]