Пт, 2024-03-29, 10:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:17
Працівники вугільного підприємства у Львові «вибивають» свої зарплати
Інші останні Новини з регіонів України

Перебої із зарплатою на виробництві тривають з листопада минулого року, і щоразу працівникам доводиться «вибивати» свої мізерні зарплати, розповідає в інтерв’ю DW учасниця акції, голова осередку Незалежної профспілки гірників України на підприємстві «Львівська вугільна компанія» Ольга Шкоропад. З понеділка, за її словами, робітники оголосили стихійний страйк, після чого отримали гроші лише за травень. Залишився борг за червень у 4,4 мільйона гривень з усіма нарахуваннями, а от коли віддадуть – невідомо, скаржиться Шкоропад.

Працюючи у шкідливих умовах працівники компанії отримують близько двох тисяч гривень зарплати. Часто на виробництві працює ціла сім’я, яка в результаті не має за що жити, додають учасники акції протесту. Під стіни Львівської обласної держадміністрації люди прийшли з плакатами: «Збагачення олігархів – за чий кошт?», «Де прокурорський нагляд за виплатою зарплати?», «Віддайте нашу зарплату!». Протестуючі просять обласну владу вплинути на співвласників компанії, аби ті припинити «економічне знущання». Державі належить 37 відсотків підприємства, а решта власникам, яких ніхто не називає, зазначила Шкоропад.

Вугілля не продається

Компанія співпрацює з Державним підприємством «Львіввугілля», яке і не розраховується за надані послуги, аргументуючи браком коштів, додала Шкоропад. Голова регіональної профспілки гірників Червоногарда Михайло Шабля в інтервю DW заявив, що "Львіввугілля" має великі фінансові труднощі через недофінансування підприємства і реалізацію продукції. "З переробленням і продажем продукції ситуація - катастрофічна. На складах є 250 тисяч тонн вугілля. "Західенерго", яке є єдиним покупцем відмовляється брати львівське вугілля, а завозить своє зі сходу. Все робиться для руйнування галузі на Львівщині. А регіон видобуває 2,5 відсотки вугілля в Україні", - нарікає Шабля.

Новий власник везе своє вугілля

Як зазначив у розмові з Deutsche Welle експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук, під час приватизації "Західенерго" держава мала зафіксувати гарантії збуту вугілля Львівщини. «Не виключено, що ВАТ «ДТЕК Західенерго» надає перевагу купівлі більш калорійного вугілля зі східних регіонів країни, щоб процес спалювання не був надто затратним як це є, приміром, з львівським вугіллям. Але це мала б контролювати держава, особливо коли йдеться про монополіста на енергоринку», - каже Тодійчук.

У січні цього року 45 відсотків акцій «Західенерго», яке було головним споживачем видобутого на Львівщині вугілля, придбав холдинг ДТЕК, що входить до групи СКМ Ріната Ахметова. Тепер найбагатшій людині України належать 70 відсотків «Західенерго». ДТЕК належать декілька десятків шахт на Сході України, а також 11 збагачувальних фабрик.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1153 | Додав: adminA | Теги: зарплати, вугільного підприємства «вибивають», Львові | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]