Чт, 2024-03-28, 17:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:41
Прямими конкурентами держави стануть недержавні пенсійні фонди
Інші останні Економічні новини
Мінсоцполітики відхилило ідею страховиків про те, що Накопичувальний пенсійний фонд, діяльність якого дозволить створити другий рівень пенсійної системи, повинен бути ліквідований вже через три роки після його створення в 2014 році, пише пише "КоммерсантЪ-Украина".

Таким чином, з 2017 року недержавні пенсійні фонди (НПФ) стануть прямими конкурентами держави у боротьбі за пенсійні накопичення, які буде зобов'язана мати більшість працездатного населення країни.

"Питання про ліквідацію Накопичувального пенсійного фонду через три роки його роботи обговорювалося членами робочої групи з питання введення накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування в Мінсоцполітики", - говорить директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола Шамбір.

Однак концепцією закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", прийнятого в липні 2003 року, визначено, що робота Накопичувального фонду не обмежена в часі, хоча застрахована особа зберігає право вибору.

"Через два роки після введення другого рівня системи пенсійного страхування його учасники будуть мати можливість самостійно вибрати: перерахувати кошти в НПФ або залишити свої кошти в Накопичувальному пенсійному фонді", - стверджує Шамбір.

Такої ж думки дотримуються і в Українській асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ).

"Ми вважаємо недоцільною ідею ліквідації Накопичувального пенсійного фонду. Учасник накопичувальної системи повинен мати можливість в будь-який момент повернути свої накопичення в державний фонд під державні гарантії. Якщо ми ліквідуємо фонд, це буде не добровільне, а примусове переведення коштів", - пояснює голова ради УАІБ Дмитро Леонов.

Таким чином, НПФ доведеться пропонувати більш вигідні умови управління пенсійними накопиченнями і більш високу прибутковість інвестицій, ніж Накопичувальний пенсійний фонд, інакше вони не отримають клієнтів і, відповідно, плату за їх обслуговування.

У 2011 році учасники НПФ наростили свої вкладення з 0,93 млрд грн до 1,1 млрд грн. Власні надходження Пенсійного фонду в 2011 році склали 139,2 млрд грн.

Додамо, що за 5 місяців 2012 року в Пенсійний фонд з усіх джерел фінансування надійшло 86,2 млрд грн, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року більше на 6 млрд 324,6 млн грн, або на 7,9%.

Водночас екс-перший заступник міністра соцполітики, провідний експерт з соціальних питань Центру Разумкова Павло Розенко зазначив, що надходження Пенсійного фонду і досі відстають від плану. Більш того, цей розрив збільшується.

Нагадаємо, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України за наслідками I кварталу 2007 року констатувала скорочення темпів розвитку недержавних пенсійних фондів (НПФ). За оцінками експертів, ринок НПФ при належній підтримці держави міг би вирости в п'ять разів.

Так, за перше півріччя 2007 року був зареєстрований всього один НПФ і три адміністратори, тоді як за 2006 рік кількість фондів зросла на 25, а адміністраторів - на 4.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1082 | Додав: adminA | Теги: Недержавні пенсійні фонди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]